Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten päihde- ja riippuvuusosaamisen vahvistaminen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten päihde- ja riippuvuusosaamisen vahvistaminen on edellytys ongelmien varhaisessa tunnistamisessa ja tukemisessa. Tiedon lisääminen matalan kynnyksen etätilaisuuksilla. Päihteisiin ja riippuvuuksiin liitetyn leiman hälventäminen.

Toimintaympäristö

Päihde- ja riippuvuushaasteet aiheuttavat suuria taloudellisia ja inhimillisiä kärsimyksiä vuosittain. Tunnistaminen ja puheeksiotto ovat kaikkien työtä ja tärkeä huomioida kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä osana työtehtäviä. Eteenpäinlähettäminen ei ole aina tarpeen ja avun ja tuen keinoja voidaan tarjota monissa paikoissa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tiedon ja ymmärryksen lisääminen kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Puheeksioton ja tunnistamisen keinojen lisääminen. Yhteistyön vahvistaminen eri ammattilaisten välillä sekä kolmannen sektorin huomioiminen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Päihde- ja riippuvuusosaaminen vaihtelee ja systemaattinen tutkittujen menetelmien käyttö auttaa tasalaatuisuuden varmistamisessa. Menetelmien käyttöön ja puheeksioton merkitykseen tarvitaan tietoa ja webinaarisarjalla pyrittiin lisäämään tietoa ja ymmärrystä päihde- ja riippuvuussairauksista.

Tavoiteltu muutos

Ymmärrys ja tieto on lisääntynyt. Päihde- ja riippuvuusongelmista kärisneet läheisineen saavat apua helposti kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Yhteistyö toimijoiden välillä on mutkatonta ja asiakkaat saavat kunnioittavan kokemuksen asioinneistaan.

Muutoksen mittaaminen

Osaamisen, tiedon ja ymmärryksen mittaaminen kyselyllä. Vertaaminen aiemmin (vuonna 2020 ja 2021 tehtyyn kyselyyn). 

Toteutussuunnitelma

Säännönmukaiset helpot webinaarit, joihin ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Toistuminen ja säännöllisyys ovat tärkeitä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ammattilaisten osaamiseen on pyritty tuomaan vahvistusta kokemusasiantuntijapuheenvuoroilla. Ymmärrys ilmiöstä on tärkeä osaamisen kertymisen myötä, se usein vaikuttaa myös asenteisiin, joita liitetään päihde- ja riippuvuuskäyttäytymiseen.

Ratkaisun perusidea

Sännölliset webinaarit. Kesto 1,5h ja mahdollisuus osallistua omalta työpisteeltä ilman ennakkoilmoittautumista. Webinaarin sisältö kiinnostava päihteisiin ja riippuvuuksiin liitetyn leiman hälventämistä ja tiedon lisäämistä ongelmasta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Osallistuminen webinaariin on matalan kynnyksen takana eikä vaadi erityistä huomioimista toimintaympäristössä. Tieto on pakattu tiiviiseen muotoon ja on koostettu osaamistarpeet tunnistaen.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Selvittäkää koulutuksen tarve, suunnitelkaa sisältö ja puhujat niiden pohjalta. Etämahdollisuuksien järjestäminen eri työpisteiltä tulee huomioida sekä markkinointi niin, että osallistuminen on velvoittavaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Leima on selkeästi madaltunut ja osaaminen vahvistunut nyt rakenteita ja toiminnallista kehittämistä suunniteltaessa.