Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku / Keski-Uudenmaan työkykyhanke, Keusote
Työkykyohjelman mukainen sosiaalihuollon työllistymistä tukevan palvelupolun kuvaus Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän (Keusote) alueella.
Keski-Uudellamaalla kuuden kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta on vuoden 2019 alusta alkaen vastannut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote). Keusoten alueella asuu noin 200 000 asukasta, joista noin puolet luetaan mukaan työvoimaan.
Työllistymisen tuen palvelut ovat kuntayhtymän perustamisen myötä eriytyneet kunnan työllisyyspalveluihin ja Keusoten sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kunnat vastaavat tuetusta työllistymisestä erityisesti sellaisten asiakasryhmien osalta, joiden on mahdollista työllistyä kevyemmällä tuella. Vaikeasti työllistyvät ja osatyökykyiset asiakasryhmät ovat tuetun työllistymisen palvelukentässä tällä hetkellä herkästi väliinputoaja-asemassa – tätä kuilua on tarkoitus kuroa määrätietoisesti umpeen Keusoten, kuntien työllisyyspalveluiden, TE-toimiston, Kelan ja TYPin palvelukokonaisuuden ja yhteistyön kehittämisellä.
Keusoten kehittämistyön lähtötilanteessa eri toimipaikoissa ja eri palveluissa toimintamallit eroavat yhä toisistaan vaikka kuntayhtymä on toiminut alkuvuodesta 2019 alkaen. Tarpeina ja tavoitteina on yhdenmukaistaa palveluja ja toimintamalleja sekä tehdä kehittämistyötä palveluiden parantamiseksi jatkossa kuntayhtymätasoisesti.
Keski-Uudenmaan Työkykyhankkeen toimenpidekokonaisuus 2 osalta tavoitteina on:
- Edistää vaikeasti työllistyvien asiakkaiden palkkatyöhön työllistymistä kehittämällä Keusoten tuetun työllistymisen laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta.
- Tukea työvalmentajien ja muiden työllistymistä edistävien ammattilaisten tuetun työllistymisen menetelmäosaamista.
- Mallintaa ja kehittää Keusoten työllistymistä tukevaa sosiaalihuollon palvelupolkua tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden, TE-toimiston, Kelan, ammatillisten erityisoppilaitosten ja muun verkoston kanssa.
Nykytilan eli hankkeen lähtötilanteen kuvaukset sosiaalihuollon työllistymistä tukevista palveluista:
Palvelukuvaus, Kuntouttava työtoiminta, Keusote
Palvelukuvaus, Kehitysvammaisten työtoiminta ja työ(hön)valmennus, Keusote
Palvelukuvaus, Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta SHL 27 d, Keusote
Palvelukuvaus, Vammaisten henkilöiden työtoiminta SHL 27 e, Keusote
Lähtötilanteen palvelupolkujen kuvaukset:
Palvelupolku, Kuntouttava työtoiminta, Keusote
Palvelupolku, Kehitysvammaisten työvalmennus, Keusote
Syksyllä 2021 aloitamme työ- ja työhönvalmennuksen tekijöiden, kokijoiden ja johdon kanssa yhteiskehittämisen työpajat. Työpajoissa pureudutaan verkoston esiinnostamiin tarpeisiin ja teemoihin sekä kuvataan ja kehitetään palvelukokonaisuutta. Työpajoihin osallistuu asiakastyötä tekeviä työ- ja työhönvalmentajia Keusotesta, kuntien työllisyyspalveluista, TE-toimistosta, Klubitaloilta, HUS:n IPS-hankkeesta. Lisäksi työpajoihin osallistuu kokemusasiantuntija ja vertaistoimijoita. Työpajojen osallistujajoukkoa täydennetään käsiteltävän teeman mukaan.