1. Suunnitelmallisella sosiaaliohjauksella turvataan asumisen jatkuminen tai asunnon saanti. Asukasta tuetaan ja osallistetaan  arjen taidoissa.

2. Sosiaaliohjauksen toteuttaminen matalalla kynnyksellä asukkaan omassa elinympäristössä.

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan maakunnallisen sosiaali-ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten toiminta käynnistyi 1.1.2017. Soiteen kuuluvat kunnat ovat Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli sekä Kokkolan ja Kannuksen kaupungit. Näiden lisäksi myös Pohjanmaan maakuntaan kuuluva Kruunupyyn kunta on tällä hetkellä jäsen Soiten kuntayhtymässä ja osa nykyistä Keski-Pohjanmaan sosiaali-ja terveydenhuollon järjestämisaluetta. Keski-Pohjanmaan väkiluku on 67 939 asukasta 30.9.21, Kruunupyyn kunnassa on 6 447 asukasta ja Kokkolassa asukkaita on 47 734, 31.7.2020.

Sosiaalityön kehittämiseen on myös olennaisesti vaikuttanut perustoimeentulotuen siirtyminen Kelan tehtäväksi 1.1.17 sekä Soiten organisaatiomuutokset. 

Hankkeen tavoitteena on tavoittaa palvelujärjestelmän ulkopuolelle jääneitä, avun tarpeessa olevia ihmisiä. Vahvistetaan sekä matalan kynnyksen että kotiin vietäviä palveluita. Otetaan käyttöön jalkautuvan sosiaalityön menetelmiä, osallistumista ja vertaistukea edistävää ryhmätoimintaa sekä kehitetään sosiaalityön ja asumisneuvonnan työparityöskentelyä.

 

 

 

 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

1. Osa asumisneuvonnan asiakkaista tarvitsee suunnitelmallista tukea asunnon säilyttämiseen tai asunnon saamiseksi. Sosiaaliohjauksella ja tarvittaessa välitystilipalvelulla saadaan asuminen turvattua, kun asiakas on sitoutunut ottamaan tukea vastaan. Vältetään häätöjä ja vähennetään asunnottomuutta.

2. Vuokratalossa paljon aikuissosiaalityössä asioivia ja etuuksia hakevia asukkaita. Osalla myös vaikeuksia asioida virastoissa. Ihmisten kohtaaminen heidän omassa elinympäristössä lisää sekä työntekijöiden että asukkaiden yhteistä ymmärrystä asioiden hoitamisessa. Palvelun saavutettavuus paranee.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Suunnitelmallisen työn kehittäminen

1.Oikea-aikaisen tuen ja ohjauksen saaminen asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Asunnon menettäminen vuokranmaksuongelmien tai esim. asunnon huonon hoidon vuoksi. Sosiaaliohjaus on edellytys asunnon saannille, koska aikaisemmassa asumishistoriassa on huomautettavaa. 

2. Sosiaaliohjaus toteutetaan asukkaan omassa ympäristössä, tehdään jalkautuvaa työtä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Aikuissosiaalityössä sosiaaliohjaajat , asumisneuvoja ja talonmies-ohjaaja

Tavoiteltu muutos

1.Suunnitelmallisen työn ja asiakkaan sitoutumisella saadaan aikaan muutos hänen elämäntilaanteeseensa. Tavoitteiden kautta saadaan tarvittava muutos aikaiseksi ja ohjaus voidaan päättää suunnitellusti.

2. Tehdään jalkautuvaa työtä ja laajennetaan sitä myös niin,että toimitaan yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Muutoksen mittaaminen

Arviointia on toteutettu palautekyselyillä ja mahdollisuuksien mukaan otetaan käyttöön avainmittaria.

Toteutussuunnitelma

1. Suunnitelmallisen työn avulla työllä on loppu ja alku.

 

2.Ajatuksena toteuttaa matalan kynnyksen palvelua, johon ihmisten on helppo tulla. Tarkoitus on myös kuunnella heidän toiveita ja ideoita kuinka toimintaa lähdetään kehittämään eteenpäin. Ennaltaehkäisy on yksi keino toimia. Kun ollaan helposti saatavilla ja lähempänä ihmisiä, voidaan herkemmin auttaa ihmisiä ja ohjata heitä myös tarvittavien palveluiden piiriin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

1. Kohderyhmänä on ollut  asunnottomat ja ne joille on tullut  vuokrasopimuksen purkamisuhka maksamattomien vuokrien tai asunnon huonon hoidon vuoksi. 

2.Pilotin kohderyhmäksi valittiin vuokrakerrostalo, jossa asuu paljon haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, joista osalla on päihde- ja/tai mielenterveysongelmaa. Kiinteistössä on jo vuosia tehty asukastyötä aikuissosiaalityön ja vuokra-asuntoyhtiön yhteisesti palkkaaman talonmies-ohjaajan toteuttamana. Asukkailla nähtiin tarve saada ohjausta ja neuvontaa heidän omassa ympäristössään. Asukkaat ovat osallistuneet suunnitteluun.

Ratkaisun perusidea

1. Sosiaaliohjauksen avulla turvataan asuminen.

 

 

2. Työntekijät kohtaavat asukkaat heidän omassa elinympäristössä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

1. Nimetään asumisneuvontaan sosiaaliohjaaja.

 

2. Laajennetaan toimintaa yhteistyössä järjestöjen kanssa. Mikäli resursseja ei saada lisää, hajautetaan toimintaa kuitenkin niin,että tuntimäärä pysyy samana.