Sosiaalisen kuntoutuksen menetelmäkahveilla esitellään ja kokeillaan toiminnallisia ja asiakkaan osallisuutta lisääviä työvälineitä: ekokartta, sosiaalinen verkostokartta, elämänjana, Pelitarina ja Elämäni kuvat- toimintamalli. 

Ratkaisun perusidea **

Osana Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Soccan koordinoimaan sosku-verkostoa pidettiin vuonna 2024 sosiaalisen kuntoutuksen menetelmäkahveja. Kahveilla esiteltiin toiminnallisia ja asiakkaan osallisuutta lisääviä työvälineitä. Jokaisella kerralla aiheena on yksi työkalu tai menetelmä. Alustuksen jälkeen sitä kokeiltiin tai siitä keskusteltiin.  Esillä olivat ekokartta, sosiaalinen verkostokartta, elämänjana, Pelitarina ja Elämäni kuvat- toimintamalli.   

Menetelmäkahvit perustuivat aiempaan kehittämiseen ja kokeiluun. Työpajasarja "Toiminnalliset työvälineet käyttöön aikuisten sosiaalityössä"  järjestettiin pääkaupunkiseudun yhteisenä pilottina keväällä 2022. Kolmessa työpajassa esiteltiin ja kokeiltiin erilaisia toiminnallisia, voimavaralähtöisiä ja tutkimusperustaisia työvälineitä. Tapaamisten välillä työvälineitä kokeiltiin asiakkaiden kanssa ja pyydettiin heiltä palautetta. Työpajoihin osallistui myös kokemusasiantuntija.  Kokeilusta tehtiin opinnäytetyö. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa aikuissosiaalityön ammattilaisten ja heidän asiakkaidensa kokemuksia toiminnallisten menetelmien käytöstä ja sitä, miten ne soveltuvat käytettäväksi aikuissosiaalityön kentällä osana kuntouttavaa työorientaatiota.  Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda tietopohjaa työpajamuodossa tapahtuvalle menetelmäkoulutukselle ja sen laajemmalle hyödyntämiselle Uudenmaan hyvinvointialueella.

Toiminnallisten menetelmien koettiin toimivan asiakastyön työvälineinä asiakaslähtöisinä, mielenkiintoisina ja helppokäyttöisinä sekä soveltuvan työskentelyprosessin eri vaiheisiin. Menetelmällisen työskentelyn avainasemassa oli työntekijän ammatillinen herkkyys ja asiantuntijuus, jotta suhdeperustaisen työskentelyn kokonaisvaltainen toteutuminen voitaisiin taata. Toiminnallisten menetelmien käytön sovellettavuuden yksilöllisesti koettiin vahvistavan asiakasosallisuutta, kuulluksi tulemista ja ohjaavan työskentelyprosessia eteenpäin voimavaralähtöisesti. Tuloksissa nousivat esiin myös menetelmien käytön oikea-aikaisuus ja riittävät ajalliset resurssit. Työpajamuotoiselle menetelmäkoulutukselle, suunnattuna erityisesti aikuisten sosiaalityöhön, nähtiin olevan jatkuva tarve.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Sosiaalisen kuntoutuksen menetelmäkahveja voi ottaa käyttöön omatoimisesti tiimeissä tai työntekijät osana omaa asiakastyötään. Kannattaa katsoa liitteenä olevat tallenteet, diat ja kokeilla harjoituksia yhdessä työparin tai tiimin kanssa ennen asiakastyön kokeiluja asiakkaan kanssa.