Sote-ammattilaisten digiosaamisen vahvistaminen, Pohjois-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I4)
Pohjois-Pohjanmaalla vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista kehittämällä digimentoritoiminta -malli ja innovatiivisia matalan kynnyksen osaamista tukevia menetelmiä.
Digitaalinen muutos sote-palveluissa on maailman terveysjärjestö WHO:n ja Euroopan unionin tasolla nostettu sosiaali- ja terveydenhuollon strategiseksi painopisteeksi. Sote-palveluiden digitalisointi vastaa toimintaympäristön muutokseen, jossa korostuvat globaalit turvallisuusuhkat, ilmastonmuutoksen vaikutukset, väestön ikääntyminen ja eriarvoisuuden lisääntyminen. Digitalisaatio mahdollistaa yksilöllisemmät ja ennakoivammat palvelut vastaten asiakkaiden tarpeisiin ajasta ja paikasta riippumatta, mutta samalla se edellyttää luottamuksen säilyttämistä ja kansalaisten mahdollisuuksia valvoa omien tietojensa hyödyntämistä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on maantieteellisesti laaja alue, josta löytyy 30 kuntaa. Alueella asuu noin 416 000 asukasta ja työskentelee lähes 18 000 ammattilaista.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiassa on neljä painopistettä ja 12 strategista periaatetta (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia 2023-2030). Tämä toimintamalli linkittyy "Ihmistä varten" ja "parhaat osaajat- painopisteisiin.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) järjestämissuunnitelman keskeisenä kärkenä on palveluiden tarpeenmukaisuus ja niiden lähelle oleminen. Kotiin ja arkiympäristöön annettavia palveluita vahvistetaan ja huomioidaan digitaalisten ja liikkuvien palveluiden ja teknologian mahdollisuuksia. Digitaalisten palvelujen lisääminen edellyttää työntekijöiltä uutta osaamista sekä uudenlaista tapaa tehdä ja organisoida työtä. Henkilöstön digiosaaminen on perusedellytys, jotta palveluketjut toimisivat ja digiratkaisut olisivat hyötykäytössä. Sote-ammattilaisten digiosaamisen kehittäminen edistää sähköisten ja teknologisten palveluiden käyttöä, mikä parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Tämä mahdollistaa monipuolisempien palvelujen tarjoamisen kansalaisille yhdenvertaisesti, paikasta riippumatta. Digiosaamisen eri osa-alueet tulevat lähivuosina korostumaan entisestään. Muun muassa Opetushallituksen ennakointifoorumin tekemän selvityksen mukaan terveyspalveluiden tärkeimpiä osaamistarpeita vuonna 2035 tulee olemaan mm. digitaaliset kommunikointitaidot, etä- ja virtuaalipalveluiden hallinta ja digitaaliset yhteistyötaidot.