Toimintamallin avulla sujuvoitetaan ja lisätään konsultaatioita nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyteen ja riippuvuusasioihin liittyen.

Toimintaympäristö **

Sujuvat konsultaatiomallit parantavat moniammatillisten tiimien yhteistyötä asiakkaiden hyväksi. Yhä enenevissä määrin nuorten ja nuorten aikuisten moninaiset ongelmat ovat lisääntyneet ja Suomessa nuorten huumekuolemat ovat edelleen huolestuttavan korkeat. On tärkeää, että mielenterveydestä ja päihteiden käytöstä kysytään sosiaali- ja terveyspalveluissa. Vain varhaisella tunnistamisella voidaan vaikuttaa siihen, etteivät ongelmat ehdi monimutkaistumaan. Ammattilaisten on tiedettävä, mistä he saavat tukea mielenterveys- ja päihdeasioihin liittyvissä kysymyksissä. Sujuvat konsultaatiokäytänteet parantavat palvelun laatua.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

 Konsultoimalla asiakkaan asioissa toista ammattilaista, asiakkaan asia etenee jouhevasti ilman, että asiakkaan tarvitsee siirtyä palvelusta toiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta Forssan seudun nuorisopsykiatrian poliklinikalle saapui paljon lähetteitä, jotka olisi voinut hoitaa konsultaatiolla ennen lähetteen tekemistä. Riihimäen seudulla kaivattiin erityisesti konsultointia päihdeasioissa nuorten ja nuorten aikuisten asioissa. Tietoa kaivattiin erityisesti alaikäisten päihteiden käytöstä sekä oireista päihteiden käytön taustalla. Tukea tarvittiin täysi-ikäisten palveluihin siirryttäessä hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi. Tulevaisuudessa konsultaatiokäytänteitä on tarkoitus kehittää myös Hämeenlinnan seudulla.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamallia kehitettäessä otettiin mukaan paikallisten palveluiden ammattilaiset.

Tavoiteltu muutos

Toimintamallin kehittämisellä pyritään madaltamaan kynnystä konsultaatioon. Lisäksi konsultaation tehostamisen tavoitteena on mahdollistaa asiakkaalle laadukkaammat ja monipuolisemmat palvelut.

Muutoksen mittaaminen

Toimintamallin toimivuutta arvioidaan säännöllisesti työpajoissa ja samalla pohditaan mahdollisia kehittämisehdotuksia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on mielenterveys- ja/tai riippuvuusongelmia.

Ratkaisun perusidea **

Kehitettiin yhdessä ammattilaisten kanssa kullekin alueelle sopivat ja tarpeeseen vastaavat konsultaatiokäytänteet. Tärkeintä oli, että konsultaatiosta tehtiin mahdollisimman helppoa. Lisäksi konsultaatiokäytänteistä tiedottaminen oli ensiarvoisen tärkeää.

Liitteet
Kuva
Konsultaatio nuorten psykiatrialla Forssassa
Konsultaatio nuorten psykiatrialla Forssassa
Kuva
Konsultaatio nuorten mt- ja päihdeasioissa
Konsultaatio nuorten mt- ja päihdeasioissa, Riihimäen seutu
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamalli vaatii avainhenkilön/henkilöiden sitoutumisen konsultaatiotehtävään. Konsultaation toteutumista varten täytyy varata sopiva aikaresurssi, esimerkiksi tunti viikossa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Yhteistyö ammattilaisten kanssa on edellyttys toimintamallin kehittämiselle ja käyttöönotolle. Henkilökunnan vaihtuvuus aiheuttaa haasteita mallin toimivuudelle. Avainhenkilöiden tulee olla sitoutuneita konsultaatioon ja henkilöstön vaihtuessa tiedottaminen mahdollisista uusista konsultaatiokanavista ja/tai -ajoista täytyy varmistaa konsultaatiota käyttäville ammattilaisille.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kokemukset toimintamallista ovat olleet positiivisia.