Suun terveydenhuollon monialainen systeeminen yhteistyö yleisanestesiahammashoidon tarpeessa olevien lasten ja perheiden tukena

Suun terveydenhuollon systeemisen tuen tarpeen tunnistamisen, yhteistyö ja terveyden edistämisen malli

Toimintaympäristö **

Toimintamalli kehitettiin osana Tulevaisuuden sosiaali-ja terveyskeskusohjelmaa tavoitteena saavutettavat, oikea-aikaiset, vaikuttavat sekä integroidut suun terveydenhuollon palvelut lapsille, nuorille ja heidän perheilleen.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tampereen kaupunki suuntasi vahvasti strategiassa kehittämisen lapsiperheisiin. Suun terveydenhuollossa kehitettiin lasten- ja nuorten sujuvia palveluita ja huomattiin, että monialaisen tuen tarpeen tunnistamiseen sekä yhteistyöhon oli tarvetta kehittää toimintamalli, jossa mm. syrjäytymisvaarassa ja palvelujen ulkopuolelle jäävät tunnistettaisiin ja heille pystyttäisiin tarjoamaan perhekeskukseen integroituja palveluita.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoitteena poimia aktiivisesti ne lapsiperheet, joiden arjessa on haasteita terveydelle ja hyvinvoinnille tärkeissä asioissa

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin kohderyhmänä ovat yleisanestesiahammashoidon tarpeessa olevat lapset, nuoret ja heidän huoltajat. Toimintamalli on toteutettu kokeilevalla kehittämisellä, jossa suun terveydenhuollon huolitiimi (suuhygienistit, hammahoitaja) on toimut mallin kehittäjänä yhteistyössä anestesiahammashoidon tiimin sekä perushoidon suun terveydenhuollon ammattilaisten, muiden sosiaali- ja terveydenhuollon verkostokumppanien sekä asiakasperheiden kanssa.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Toimintamallin pohjalla on ollut Tampereen kaupungin suun terveydenhuollon huolitiimi-pilotti sekä Kuopion suun terveydenhuollon OHO-tiimin benchmark ennen pilotin käynnistämistä.

Idean valinta

Huolitiimin toimintamallin tärkeäksi asiakassegmentiksi nousi yleisanestesiahammahoidon tarpeessa olevat lapsiperheet ja työkaluksi kaivattiin syvempää ymmärryssä erityisesti yleisanestesiahammahoidon tarpeessa olevien monialaisen tuen tarpeen tuunnistamiseen sekä yhteistyöhön.

Ratkaisun perusidea **

Huolitiimi poimii aktiivisesti potilastietojärjestelmän raporttitiedoista yleisanestesiahammashoidon tarpeessa olevat lapsiperheet ja kartoittaa yhdessä perheiden kanssa heidän tarpeistaan lähtevää monialaista tuen tarvetta. Huolitiimi pyrkii monialaisella yhteistyöllä yhdessä perheiden kanssa tunnistamaan juurisyitä runsaan korjaavan hoidon tarpeen taustalta ja löytämään taustalla oleviin haasteisiin ratkaisuja, että perheellä olisi jatkossa mahdollisuus itse ottaa vastuu omahoidon, terveellisen ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin toteuttamisesta .

Huolitiimin punaisena lankana toimii systeeminen työote ja motivoivan terveyshaastattelun menetelmä. 

 Suun terveydenhuollon huolitiimin tavoitteena on yleisanestesiahammahoidon tarpeessa olevien lapsiperheiden vahva omahoidon ja suun terveyttä edistävän ravitsemuksen tuki, ennaltaehkäisy sekä terveyden edistäminen yhteisvastuullisesti muiden toimijoiden kanssa hyvien arjen rutiinien ja kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin mahdollistamiseksi.  Tavoitteena on kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva lapsi ja nuori, jota arjen ympäristö tukee kasvussa ja kehityksessä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Huolitiimin toimintamalli on liitetty lasten yleisanestesiahammashoidon toimintamalliin tehostetun omahoidon ja ennaltaehkäisevä monialaisen tuen mallina.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallia mallia voidaan soveltaa kaikkiin suun terveydenhuollon monialaista tukea tarvitseviin asiakassegmentteihin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kehitettyä toimintaa ollaan laajentamassa koko huvinvointialueelle