Suunterveyden jalkautuvan työn ohjausmalli maahanmuuttajaperheille (RRP, P4, I1)
Suun terveysneuvontatilaisuuksien ja kotikäyntien pilotointi maahanmuuttajaperheille yhteistyössä Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollon ja Kainuun työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden kanssa.
Työ- ja elinkeinoministeriön kototietokannan mukaan ulkomaalaistaustaisten määrä on kasvanut Kainuussa viime vuosina. Kainuun hyvinvointialueella iso osa anestesiahammashoitoa tarvitsevista lapsipotilaista on maahanmuuttajataustaisia. Lisäksi kirjallisuudesta nouseva tieto ja tutkimus osoittavat, että maahanmuuttajataustaiset tarvitsevat lisää tietoa ja tukea suun terveydenlukutaidon ja suun omahoidon vahvistamiseksi. Suunterveyden lukutaidon vahvistumisen myötä maahanmuuttajaperheillä on parempia mahdollisuuksia vaikuttaa suun omahoitoon ja sitä kautta vähentää suun terveydenhuollon korjaavan hoidon ja raskaampien hoitomuotojen tarvetta.
Suun terveysneuvontatilaisuuksiin osallistuneiden maahanmuuttajataustaisten perheiden kynnys hakeutua jatkossa itsenäisesti suun terveydenhuollon palveluiden piiriin voi madaltua, kun suun terveydenhuollon palveluihin hakeutuminen tehdään ensin tutuksi perheen omalla äidinkielellä. Maahanmuuttajaperheiden hakeutuminen itsenäisesti suun terveydenhuollon vastaanotolle vähentää myös kotoutumisohjaajien työtä maahanmuuttajaperheiden suun terveydenhuollon ajanvarauksiin liittyvissä asioissa.
Tämän vuoksi maahanmuuttajaperheitä haluttiin tukea tarjoamalla ennaltaehkäisevää suun terveysneuvontaa kieliryhmittäin.
Kohderyhmänä olivat Kainuun työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden asiakkaina olevat maahanmuuttajaperheet. Suun terveysneuvontatilaisuudet järjestettiin keväällä 2024 yhteistyössä Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollon ja Kainuun työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden kotoutumisohjaajien kanssa. Suun terveysneuvontatilaisuudet järjestettiin darin, arabian, somalin, kinyamulengen sekä swahilin kielillä etätulkkauksen avulla. Maahanmuuttajaperheiltä pyydettiin laadullista palautetta suun terveysneuvontatilaisuuksista tulkin välityksellä.
Suuhygienistin kotikäyntejä pilotoitiin kolmeen isompaan maahanmuuttajaperheeseen yhdessä Kainuun työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden kotoutumisohjaajien kanssa. Perhekäynnit järjestettiin etätulkkauksen avulla vuosien 2024-2025 aikana. Kotikäynneille osallistui suuhygenisti yhdessä kotoutumisohjaajan kanssa ja käynnit kohdennettiin isoihin ja erityistä tukea tarvitseviin maahanmuuttajaperheisiin. Perhekäynnillä suuhygienisti haastatteli perheen suun terveystottumuksista, jakoi tietoa suun terveyteen vaikuttavista tekijöistä sekä opasti suun terveydenhuollon palveluihin hakeutumisessa. Käynnillä hyödynnettiin interaktiivista ja digitaalista ehkäisevän suunhoidon DentView -tablettia, josta löytyy ikäryhmittäin räätälöidyt suunhoidon opastukset seitsemällä eri kielellä. Maahanmuuttajaperheiltä pyydettiin palautetta kotikäynneistä tulkin välityksellä.