Systeemisen työotteen laajentaminen perhekeskuksiin, Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Systeeminen työote laajenee perhekeskuspalveluissa luomalla rakenne mallin kouluttamiselle ja toteuttamiselle. Systeemisessä työotteessa keskeistä on asiakkaan osallisuus. Moniammatillinen tiimi kootaan asiakkaiden tarpeiden mukaan.
Systeeminen työote on ollut lastensuojelussa käytössä pidempään ja on siellä vakiintunut toimintatapa Satakunnan hyvinvointialueella. Työskentely perustuu kunnioittavaan, keskustelevaan ja ratkaisukeskeiseen vuorovaikutukseen. Lähtökohtana ovat koko perheen sekä erityisesti lapsen tai nuoren kokemukset. Systeemisessä työotteessa lasten ja perheiden elämä ymmärretään laajana kokonaisuutena, jossa kaikki osat ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Syy-seuraussuhteet eivät ole yksisuuntaisia, vaan ne muodostavat usein kehämäisiä yhteyksiä, jolloin jokainen järjestelmän osa toimii sekä syynä että seurauksena. Myös eri palveluissa työskentelevät ammattilaiset ovat osa perheen systeemiä, ja heidän toimintansa sekä valintansa heijastuvat lapseen ja perheeseen.
Systeeminen ajattelu vaikuttaa sekä tiimityöhön että laajemmin organisaation rakenteisiin, johtamiseen ja yhteistyöhön. Ammattilaisten sekä organisaation ylimmän johdon tulee hallita systeeminen lähestymistapa ja sitoutua sitä tukevan toimintakulttuurin muutoksen edistämiseen. Muiden toimijoiden ja yhteistyötahojen perehdyttäminen on tärkeää.