TÄHÄN SINÄ VOIT VAIKUTTAA -infograafi ja kortit

Tähän sinä voit vaikuttaa -infograafi kuvaa Mielellään-yhteistyöverkostossa koottuja ikääntyvien ajatuksia siitä, miten he toivovat itseään kohdeltavan vanhana. Infograafia ja siitä laadittuja kortteja voi käyttää ikääntyvien ja ammattilaisten keskusteluissa.

 

Toimintaympäristö **

Mielellään-yhteistyöverkostoon kuuluu kuusi valtakunnallista liittoa: Eläkeliitto, Eläkkeensaajien Keskusliitto, Ikäinstituutti, Mieli Suomen mielenterveys, Vanhustyön Keskusliitto ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI. Yhteistyö kohdistuu ikääntyvien mielenterveyden edistämiseen Suomessa.

Mielellään-yhteistyöverkoston toimintaan on vaikuttanut mm. Sosiaali- ja terveysministeriön mielenterveys- ja päihdesuunnitelma (2009-2015)  ja mielenterveys- ja päihdetyön kehittäminen vuoteen 2020 toimeenpanosuositukset sekä WHO:n Euroopan mielenterveyden toimintasuunnitelman jonka tavoitteissa mainitaan muun muassa, että:

  • Palveluja kehitetään monipuolisiksi, saavutettaviksi ja saatavuudeltaan riittäviksi. 
  • Kokemusasiantuntijuus ja omaisten ja läheisten huomioonottaminen otetaan pysyväksi käytännöksi palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
  • Kuntoutumista tukevia ja työhön pääsyä tukevia toimenpiteitä otetaan käyttöön. 
  • Edistävää ja ehkäisevää mielenterveys- ja päihdetyötä toteutetaan eri hallinnonaloilla. 
  • Palvelut järjestetään mielenterveys- ja päihdeongelmaisten erityisten tarpeiden mukaisesti.
  • Mielenterveyttä vahvistavaa ja ongelmia ehkäisevää työtä lisätään. Lisääntynyt epävarmuus korostaa tarvetta ehkäisevälle ja mielenterveyttä vahvistavalle työlle.

Mielellään -yhteistyöverkoston toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Mielellään-verkoston yhteistyön taustalla vaikuttaa Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma vuosille 2020-2030, jonka lähtökohtana on mielenterveyden kokonaisvaltainen huomioiminen yhteiskunnassa ja sen eri toimialoilla ja tasoilla.

Mielenterveysstrategia tunnistaa mielenterveyden merkityksen muuttuvassa maailmassa. Mielenterveys nähdään voimavaraksi, jota voidaan tukea. Mielenterveyden häiriöitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti ja niihin liittyvää syrjintää ja leimaamista vähentää.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Mielellään-yhteistyöverkosto on jo yhdeksän vuoden ajan kehittänyt erilaisia menetelmiä ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Jaamme ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen tarkoitettuja menetelmiä, tuotamme uutta materiaalia erilaisten ryhmien käyttöön, järjestämme koulutusta ikääntyvien mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi ja menetelmien käyttöönottamiseksi sekä viestimme yhteistyöstä. Toiminnan kohderyhmänä ovat kattavasti liittojen jäsenyhdistykset, niiden alueilla asuvat ikääntyneet, ikääntyville palveluja tuottavat ammattilaiset sekä opiskelijat.

Tähän sinä voit vaikuttaa -infograafi ja siitä koostetut erilliset keskustelukortit kehitettiin yhdessä ikääntyvien kanssa, ikääntyvien ääntä kuunnellen. Infograafi on tarkoitettu ammattilaisille, opiskelijoille ja ikääntyville ns. huoneentauluksi, muistuttamaan siitä, miten ikääntyvät toivovat itseään kohdeltavan palveluissa ja muutenkin yhteiskunnassa. Kortit on tarkoitettu erilaisten ryhmien ja henkilöiden välisen keskustelun tueksi.

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tähän sinä voit vaikuttaa -infograafi ja kortit ovat valmis tuote, jota voit tiedustella omaan käyttöösi Mielellään-yhteistyöverkoston muodostavista liitoista.

Eläkeliitto -TunneMieli-toiminta
EKL Elinvoimaa-toiminta
Ikäopisto -Ikäinstituutti
Mieli ry - Mielenterveyden edistäminen-Ikäihmiset
Vanhustyön Keskusliitto - Vahvike ja Ystäväpiirit toiminnat
VALLI ry - Etsivän vanhustyön verkostokeskus

Liitteet
Tavoiteltu muutos

Tähän sinä voit vaikuttaa -infograafin ja korttien tarkoituksena on lisätä keskustelua ikääntyvien mielen hyvinvoinnista, sen tukemisesta ja ennaltaehkäisystä.

Keskustelu lisää ymmärrystä  siitä, miten ikääntyvät haluavat itseään kohdeltavan.

Ratkaisun perusidea **

Tähän sinä voit vaikuttaa -infograafia ja kortteja voidaan käyttää ikääntyvien kanssa keskusteluissa tai ammattilaisten ja opiskelijoiden ryhmissä.

Infograafi ja kortit on jaettu kuuteen aihealueeseen, joista jokaisesta voi käydä keskustelua erikseen.  

Aihealueet ovat :
- Tuo toivoa tulevaisuuteen
- Ole luottohenkilö
- Ymmärrä erilaisuuden arvo
- Mahdollista hyvät kokemukset
- Tue päätöksiä
- Pidä kiinni ilosta
 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Tähän sinä voit vaikuttaa -kortit
On tarkoitettu erilaisille ryhmille, keskustelua varten. Niiden avulla voidaan muun muassa käynnistää ryhmätoiminta, tutustua toisiinsa, kartoittaa ikääntyvien toiveita ja odotuksia sekä käydä kahdenkeskistä keskustelua.

Korteissa on mukana aihealueeseen liittyvä peruskysymys, mutta niitä voi halutessaan miettiä myös lisää. Korttien yhteydessä voi kysyä muun muassa seuraavia kysymyksiä:
• Miten sinä voit tuoda toivoa tulevaisuuteen?
• Milloin ihminen on vanha?
• Mitä luottamus merkitsee?
• Mitä ikä ja ikääntyminen merkitsevät sinulle?
• Mikä sinulle on hyväksi?
• Mitä arvokasta sinulla on juuri tässä elämäntilanteessasi?
• Millaista on hyvä elämä?
• Miten toimit kun tarvitset tukea?
• Mikä ilahduttaa sinua ja mistä olet kiitollinen?

 

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ota rohkeasti kortit käyttöön erilaisissa ryhmissä ja viritä keskustelu siitä, Miten ikääntyvät haluavat itseään kohdeltavan, sillä TÄHÄN SINÄ VOIT VAIKUTTAA!

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Keskustelu lisää ymmärrystä
Mielellään-verkosto tiedusteli 150 ikääntyneeltä kyselyllä ja haastattelulla, Miten he haluavat itseään kohdeltavan vanhana. Ensimmäinen kyselykierros osoitti, että kysyimme täysin vääriä kysymyksiä. Ikääntyvät toivat oman näkemyksensä esiin, jonka seurauksena muutimme kyselyn sisältöä toisenlaiseksi.

Toinen kysely- ja haastattelukierros 150:lle toi halutun tuloksen, josta pystyimme muodostamaan kuusi aihealuetta sisältävän infograafin sekä keskusteluja tukevat kortit.

Korttien avulla käydyt keskustelut ovat osoittaneet, että asiat ovat oikeansuuntaiset. Niiden avulla ikääntyvät ovat tuoneet helposti omia ajatuksia, toiveita ja odotuksia esiin. Ikääntyvien oma ääni on saatu kuuluviin. Kortit ovat auttaneet myös ammattilaisia ja alan opiskelijoita pohtimaan omia kokemuksia ja asenteita ikääntyvien kanssa tehdyssä työssä.

Kortteja on jaettu jo tuhansia ja tämän vuotisen poikkeusajan aikana niitä jaettiin lisää n. 1 500 korttinippua. Liitteenä korttien saatekirje.

Liitteet