Tarina-auttamisen palvelu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP2, P4, I1b)
Tarina-auttamisen palvelu sisältää psykoedukatiivisia videoita, jotka on suunnattu nuorille ja vanhemmille. Palvelun videoita on hyödynnetty Pohteella osana nuorten ja perheiden matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä palveluja.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta ja kuuluu pinta-alaltaan suurimpiin hyvinvointialueisiin. Se vastaa noin 416 000 pohjoispohjalaisen hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Painopisteenä on ennaltaehkäisevien ja peruspalvelujen vahvistaminen. Pohteella työskentelee lähes 18 000 ammattilaista.
Pohjois-Pohjanmaa on Suomen lapsirikkainta aluetta. Vuonna 2021 alueella asui 90 230 alle 18-vuotiasta, mikä vastasi 21,2 % maakunnan väestöstä (Sotkanet, 2021). Pohjois-Pohjanmaalla on myös eniten lapsiperheitä ja korkein keskimääräinen lapsiluku 2,07. Muualla maassa keskimääräinen lapsiluku perheissä oli 1,80 (Tilastokeskus, 2023).
Lasten ja nuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt, ja perheiden tilanteet ovat entistä haastavampia. Samalla perheiden palvelutarpeet ovat kasvaneet, mutta palveluihin pääsy on vaikeutunut. Verkkopalvelun tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen palveluita, edistää omahoitoa ja siihen sitoutumista sekä tukea sähköisen asioinnin kehittämistä osana Pohteen digitaalisia palveluita.
RRP2-hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.
Muutoksen mittareita
- Sivuston kävijämäärät
- Videoiden katselumäärät
- Käyttäjäkyselyt ammattilaisille, nuorille ja perheille
Normaali.fi sivulta löytyvien videoiden avulla nuori voi ymmärtää, että hän ei ole yksin omien ajatustensa kanssa ja monet nuoret ajattelevat samalla tavalla.
Nuorille teemoina on esimerkiksi
- murrosikä ja nuoren kehitys
- mielenterveyden teemat
- päihteet
- seurustelu
- opiskelu.
Enjaksa.fi sivun videoista vanhemmat saavat vinkkejä lapsen ja nuoren kanssa toimimiseen sekä tukea vanhemmuuteen.
Vanhemmille suunnattuja videoaiheita on esimerkiksi
- parisuhde
- arjessa jaksaminen
- vanhemmuus.
Ammattilaiset, jotka työskentelevät nuorten ja perheiden kanssa, voivat hyödyntää palvelua
- keskustelun herättämiseen
- kotitehtävänä tapaamisten välillä
- toistuvissa prosesseissa, kuten saman sisältöisissä ohjaustilanteissa.
Asiakasymmärrystä ja kokemuksia palvelun käytöstä on kerätty nuorille suunnatuissa esittelytilaisuuksissa. Tapahtumissa on ollut kyselyitä, joiden kautta nuoret ovat saaneet antaa palautetta videoista ja verkkosivustosta. Asiakasymmärrystä on kerrytetty myös pilotoimalla palvelua opiskeluterveydenhuollossa sekä hyödyntämällä ammattilaiskyselyä.