Terapiat Etulinjaan toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella / lapset ja nuoret
Terapiat Etulinjaan toimintamallissa Satakunnan hyvinvointialueella parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja vahvistetaan psykososiaalisten menetelmien osaamista.
Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina eikä nykyinen hoitojärjestelmä pysty vastaamaan kysynnän tarpeeseen. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin tulisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä olisi nopeuttaa psykososiaalisten menetelmien saatavuutta ja vaikuttavuutta siirtämällä painopistettä erikoissairaanhoidosta perustason palveluihin
Vuosina 2021–2023 mielenterveysstrategian toimeenpanon painopiste on ollut psykososiaalisten menetelmien lisäämisessä. Toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella sote-ammattilaisella olisi työkaluja lyhytkestoisiin ja digituettuihin psykososiaalisiin menetelmiin mielenterveyden tukemiseksi. Näin varmistetaan, että ihmiset saavat nopeasti tukea ongelmiinsa riippumatta siitä, mistä hän hakee apua. Toimintamallia alettiin koordinoimaan Tulevaisuuden sote-keskus ohjelman avulla kaikissa Satakunnan hyvinvointialueen kunnissa ja kaikille ikäryhmille. Menetelmien koulutuksia ja jalkauttamista jatketaan Kestävän kasvun Satakunta 2 -hankkeessa.
Tavoitteena on parantaa perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Tavoitteena on, että kansalaiset saavat apua mielenterveysongelmiinsa varhaisessa vaiheessa. Perustason mielenterveyspalveluissa hoitoon pääse nopeammin ja kansalaiset saavat oikea-aikaista ja -tasoista hoitoa/tukea/apua, jolloin erikoissairaanhoidon lähetteet vähenevät. Tavoitteena on, että ammattilaisilla on käytössään työkaluja ja menetelmiä asiakkaan mielenterveyden tukemiseen siellä, missä asiakas hakeutuu avun piiriin. Tavoitteen saavuttamiseksi perustason ammattilaisia koulutetaan ja tuetaan näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöönotossa.
Kerätään tietoa sekä ammattilaisilta että asiakkailta menetelmien käytettävyydestä, hyödyistä ja kokemuksista.
Seurataan menetelmien käyttöasteita ja hyötyjä menetelmäkohtaisten Excel-tiedonkeruutaulukoiden avulla.
Tuetaan menetelmien käyttöönottoa menetelmäohjausten, mentoroinnin, taitopajojen ja käyttöönoton tukitapaamisten avulla koulutuksen ja käyttöönoton aikana. Koulutusten ja käyttöönottojen jälkeen menetelmien käyttöä tuetaan mentorointien, taitopajojen, tukitapaamisten sekä kansallisten webinaarien avulla.
Raportoidaan menetelmien vaikuttavuudesta ja käyttöönotosta esihenkilöille ja työntekijöille.
Kehitteillä