Terveysasemien toimenpidemalli Kymenlaakson hyvinvointialueella

Toimenpidemallissa aiempien 30 min toimenpideaikojen sijaan asiakas ohjataan 15 min ensi-ajalle ihomuutoksen poiston tarpeen arviointiin. Myös toimenpideindikaatiot yhtenäistettiin. Toimenpideajat kohdennetaan näin tehokkaammin niitä tarvitseville. 

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueen tehtävänä on järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut noin 162 000 Kymenlaaksolaiselle asukkaalle.  Maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Olemme toimineet sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymänä vuodesta 2019. Tuotamme  perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa omana palvelutuotantona 12 terveysasemalla. Terveysasemien keskitetty asiakasohjaus aloitti toimintansa 1/22.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Terveysasemien toimenpidemallin kehittämistoimenpiteiden tavoitteena on parantaa palvelun saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja laatua. Mallin tavoitteena oli parantaa hoitoon pääsyä ja hoitotakuun toteutumista. Hyvinvointialueen tavoitteena on toteuttaa tarpeenmukaiset ja vaikuttavat palvelut kaikille kymenlaaksolaisille. Mallin tavoitteena on tarjota sama palvelu kaikille asiakkaille asuinpaikasta riippumatta.  Resurssivaje heikentää hoitoon pääsyä, jonka vuoksi terveysasematyössä esiintyvää tuottamatonta tai tehottomasti käytettyä työaikaa on pyritty monin tavoin vähentämään. Toimenpidemallin kehittämisellä pyrittiin myös osaltaan tehostamaan vastaanottoaikojen saatavuutta sujuvoittamalla ja tehostamalla prosessia sekä ohjautumista palveluun. Tavoitteena oli resurssien tehokas käyttö ja tähän uuden toimenpidemallin nähtiin vastaavan hyvin. 

Tavoiteltu muutos

Resurssien tehokas käyttö, saatavuuden ja hoitoon pääsyn parantaminen, prosessin sujuvoittaminen. 

Ratkaisun perusidea

Kymenlaakson alueen terveysasemille luotiin yhtenäinen toimintamalli terveysasemalla suoritettaviin toimenpiteisiin ohjautumisen ja toimenpidekriteereiden sekä toimenpideajanvarauskirjojen ja -käytänteiden osalta.

Ihomuutoksia arvioidaan terveysasemalla lääkärin 15 min Ensi-ajoilla. Ensikäynti aika voidaan varata seuraavissa tilanteissa:

  • Luomi, kun jokin seuraavista täyttyy:
    • Väri: tummempi kuin muut, väri vaihtunut tummaksi, epätasainen / kirjava väri
    • Aikaisemman luomen selkeä kasvu ja epäsymmetrinen
    • Reunasta tulee epätarkka, epätasainen
  • Kyhmyn tai kyhmyjen ilmaantuminen ihomuutoksen alle
  • Poikkeuksellisen kookas luomi (ylisuuret ESH)
  • Selittämättömästä syystä haavautunut muutos, joka ei parane
  • Muutoksen tulehdus, visvominen, verenvuoto, tuntomuutos
  • Muutos, joka sijaitsee mekaanisesti hankalassa paikassa ja hankauksen vuoksi repeilee usein
  • Vallireunan omaava ihomuutos (basalioomaepäilyt)
  • Ihomuutoksen/luomen poistolle tulee olla lääketieteellinen indikaatio, kosmeettinen indikaatio ei riitä

    Ensikäyntiaika riittää luomen arvioon ja mahd. pieneen, vastaanottohuoneessa, ilman paikallispuudutusta tehtävään toimenpiteeseen. Ensikäyntiaikoihin ei ole varattu hoitajaresurssia. 

Toimenpiteet suoritetaan TMPPTH-ajoilla.

  • Tmppth ajanvarauslajia käytetään pääsääntöisesti kaikissa kiireettömissä ajanvarauksella tapahtuvissa toimenpiteissä. 
  • Tmppth -vastaanottolajilla toimenpiteisiin on sekä hoitaja, että toimenpidehuone varattuna.
  • Tmppth aikoja annetaan vain terveysasemalta lääkärin arvion perusteella. 
  • Kaikki uudet ihomuutokset arvioidaan edeltävästi Ensi-ajoilla. 
  • Pienten asemien (Virolahti, Miehikkälä, Jaala, Elimäki) kohdalla ei ole tarpeen olla erillisiä tmppth-aikoja, vaan asema järjestää asiakkaalle toimenpideajan Ensi -ajalla todetun tarpeen perusteella. 

Kullekin asemalle luodaan toimenpideaikoja tarpeen mukaan. Terveysasemilla on tätä varten terveysasemakohtaiset toimenpideajanvarauskirjat.  Toimenpidekirja on resurssikirja, joka on nimetty asemakohtaisesti esim. TKL-TMP-ASEMAN NIMI.

Aseman toiminnasta vastaava lääkäri sopii lääkäreiden kanssa toimenpidevuorojen jakamisen.  Aseman tiimivastaava huolehtii avustavan hoitajan varaamisen toimenpidepäiviin. 

Mikäli toimenpiteen yhteydessä otetaan PAD -näyte, asiakasta informoidaan, että häneen ollaan yhteydessä, mikäli PAD vastaus edellyttää jatkotoimia. Kirjalliset haavanhoito-ohjeet ja ompeleidenpoistoaika annetaan toimenpiteen yhteydessä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimenpidemalli on tehostanut lääkäriaikojen käyttöä ja asiakkaiden pääsyä  toimenpidearvioon. Aiemmin asiakkaiden saapuessa puhelimitse tehdyn hoidon tarpeen arvion myötä suoraan 30 min toimenpideajalle, syntyi hukkaa sekä lääkärien, että toimenpiteessä avustavien sairaanhoitajien resurssien käytössä,  todettaessa etteivät toimenpide-indikaatiot täyty. Samaan aikaan toimenpideaikoja ei ollut riittävästi saatavilla ja asiakkaat joutuivat odottamaan pääsyään toimenpideajalle. Nyt 15 min Ensi-ajoilla asiakkaat saavat arvion ihomuutoksensa luonteesta aiempaa nopeammin ja toimenpideajoille ohjautuvat vain indikaatiot täyttävät asiakkaat, jolloin lääkäri-sairaanhoitajatyöparin työpanos tulee käytettyä optimaalisesti. Yhtenäiset ohjautumisen ja toimenpiteiden kriteerit takaavat tasapuolisen palvelun ja hoitoon pääsyn koko hyvinvointialueella. Yhtenäistämisen myötä kaikille terveysasemille hankittiin ihomuutosten arvioinnin tueksi dermatoskoopit.