Terveysneuvontapistetoiminnan kehittäminen Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen terveysneuvontapistetoimintaa haluttiin yhtenäistää ja kehittää.

Toimintaympäristö

Terveysneuvontapistetoiminnan kehittämistä olivat ohjaamassa:

  • Terveydenhuoltolaki 28 §: Hyvinvointialueen on järjestettävä alueensa asukkaiden päihde- ja riippuvuushoito, johon kuuluu: 1. Terveydenhuollon palveluihin sisältyvä ohjaus ja neuvonta, joka koskee päihteettömyyttä ja riippuvuuksilta suojaavia ja niitä vaarantavia tekijöitä sekä päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyviä terveyttä ja turvallisuutta vaarantavia tekijöitä​

  • Tartuntatautiasetus 146/2017 6§: Tartuntatautien torjunnasta vastaavan kunnallisen toimielimen ja kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin on: 1. Huolehdittava tartuntatautien ehkäisyyn liittyvästä terveysneuvonnasta; 2. Huolehdittava suonensisäisesti huumeita käyttävien käyttövälineiden vaihtamisesta tartuntatautien torjunnan edellyttämän tarpeen mukaan​

  • Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) & Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (EMCDDA) 2011: Pistämällä huumeita käyttävien tartuntatautien ehkäisy ja torjunta ​

  • Huumekuolemien ehkäisyn Suomen malli : Suosituksia huumekuolemien ehkäisemiseksi (Työpaperi 6/2022, THL): ” Asiantuntijaryhmä ehdottaa, että terveysneuvontapalveluihin pääsy tulisi tehdä mahdollisimman helpoksi kaikkialla Suomessa. Palveluita tulee olla kattavasti ja joustavasti saatavilla huomioiden huumeita käyttävien ihmisten määrä ja tarpeet eri alueilla.”​

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Terveysneuvontapisteiden käytänteet ja esimerkiksi pisteissä tarjottavat palvelut vaihtelivat paljon hyvinvointialueella. Tavoitteena oli antaa kehittämisehdotuksia palveluiden saatavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Terveysneuvontapisteiden asiakkaat olivat eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, millä alueella he asioivat. Yksi hyvinvointialue uudistuksen lähtökohdista oli taata jokaiselle yhtä laadukkaat palvelut tasa-arvoisesti.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Mukaan kehittämiseen otettiin ammattilaisia eri terveysneuvontapisteistä. Kehittämisessä hyödynnettiin myös kansallisia suosituksia sekä mm. terveysneuvontapistekehittämiseen liittyvää YAMK-opinnäytetyötä. Lisäksi asiakasnäkökulma otettiin huomioon asiakaskyselyn muodossa.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena oli koota alueen hyvät käytänteet yhteen ja yhtenäistää palveluita. 

Toteutussuunnitelma

Koottiin yhteen työryhmä asian edistämistä varten.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Mukaan kehittämiseen otettiin ammattilaisia eri terveysneuvontapisteistä. Kehittämisessä hyödynnettiin myös kansallisia suosituksia sekä mm. terveysneuvontapistekehittämiseen liittyvää YAMK-opinnäytetyötä (Palmunen & Sammatti 2023), jossa oli huomioitu sekä asiakas- että ammattilaisnäkökulma toiminnan kehittämisen näkökulmasta. Lisäksi asiakkaiden toiveita tulevaisuuden terveysneuvontapistetoiminnalle kartoitettiin kyselyn muodossa syksyllä 2022. 

Liitteet
Ratkaisun perusidea

Koottiin työryhmä koostamaan nykyisten terveysneuvontapisteiden palveluvalikoima ja yhtenäistämään hyvät käytänteet. Lisäksi työryhmässä koostettiin ammattilaisten näkökulmasta tarpeet kehittämiselle tulevaisuudessa. Työryhmissä käydyt asiat koostettiin ja kooste kehittämisehdotuksineen esiteltiin Kanta-Hämeen hyvinvointialueen päihdetyön työryhmälle kesällä 2023.

Jatkossa toivottiin kehittämisessä mm. huomioitavan:

  • Moniammatillisuus, yhteistyö muiden tahojen kanssa 
  • Henkilökunnan pysyvyys, luottamuksellisuus, kiireetön kohtaaminen
  • Aukioloaikojen sekä tarjottavien välineiden yhtenäisyys
  • Rokotukset ja pikatestit joka pisteeseen
  • Tiedottamisen tehostaminen
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Esitettyjen kehittämisehdotusten toteutuminen ja käyttöönotto edellyttää jatkossa hyvinvointialueen johdon sitoutumista asiaan. Lisäksi tarvitaan resurssointia ja huomioitava mahdollisesti myös synergiaetu esimerkiksi päiväkeskustoiminnan kanssa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Mukaan tulee ottaa asiasta kiinnostuneet ammattilaiset. Työryhmien kokoontumiset noin 1 x kk muistettava työajassa. Muutoksen aikaansaamiseksi vaaditaan johdon sitoutumista.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tilannekatsaus ja kehittämisehdotukset koskien terveysneuvontapistetoimintaa on viety eteenpäin hyvinvointialueen johdolle.