Toiminnallinen haastattelu
Pelimuotoinen kysely lapsen ja nuoren kuulumisista ja arjen sujuvuudesta kuvakorttien avulla. Haastateltavat saavat mahdollisuuden kertoa itselle tärkeistä asioista, ajatuksista, vahvuuksista, kiinnostuksen kohteista, tunteista ja avun tarpeista.
Lasten ja nuorten kuntoutuksen perustason palvelujen kehittäminen kuuluu Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan 2020-2023 Monialaisuus ja yhteentoimivuus -kokonaisuuteen. Siinä on tavoitteena monialaisten palvelukokonaisuuksien käyttöönotto sote-keskustoiminnassa. Palvelujen kehittäminen toteutetaan uudistamalla toimintatapoja ja edistämällä ihmislähtöisiä palvelukokonaisuuksia.
Alueellisena haasteena on sosioekonomisten ongelmien kasaantuminen osalle lapsiperheitä sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen painottuminen korjaaviin palveluihin. Lasten ja nuorten kuntoutuspalvelut ovat jakautuneet eri toimialueille.
Lähtökohtana on, että lapsi, nuori ja perhe on aktiivinen toimija. Lasten ja nuorten kuntoutuksessa vahvistetaan lapsen kehitysympäristön asiantuntijuutta sekä edistetään toimintatapoja ja rakenteita, jotka mahdollistavat yhteisöllisen kuntoutuksen. Vaikutamme siihen, että työtekijöiden vastuunjaot selkeytyvät ja yhteinen asiakasymmärrys lisääntyy, ja työntekijöiden osaaminen vahvistuu.
Pohjois-karjalan hyvinvointialuestrategian visiona on ”Yhdessä tehden vaikuttavimmat palvelut”.
Haluamme vahvistaa strategisten tavoitteiden mukaisesti lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta kuntoutukseen kuuluvien palvelujen ideoinnissa, suunnittelussa ja arvioinnissa, jotta palvelujen saatavuus, saavutettavuus ja oikea-aikaisuus paranevat. Toiminnan lähtökohtana on ennaltaehkäisy sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Toiminta on pitkäjänteistä ja tulevaisuuteen katsovaa ja päätöksenteko lapsen edun mukaista. Edistämme kehittämistyössä verkosto- ja yhdyspintayhteistyötä. Huolehdimme henkilöstön riittävyydestä, osaamisesta, työhyvinvoinnista ja sitoutuneisuudesta.
Toiminnallinen haastattelu oli osa Lasten ja nuorten kuntoutuksen osallisuuskierroksen toteutusta. Halusimme vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta kuntoutukseen kuuluvien palvelujen ideoinnissa ja arvioinnissa.
Haastattelun alussa tuotiin esille, että "Halutaan kuulla tietoa juuri sinulta, että voisimme tehdä palveluja hyvin. Pyritään siihen että palveluita kehitetään vastaamaan kuntalaisten tarpeita. Ammattilaiset eivät välttämättä hoksaa, mitä kuntalaiset tarvitsisivat, siksi halutaan kuulla."
Haastattelun kohderyhmänä olivat alle kouluikäiset, alakouluikäiset ja yläkouluikäiset lapset ja nuoret. Haastatteluun osallistuminen oli vapaaehtoista Lasten ja nuorten kuntoutuksen osallisuuskierroksen yhteydessä.
Haastattelun avulla kerrytettiin monialaista asiakasymmärrystä.
Haastattelun materiaalin tekemisessä on hyödynnetty KESY- ja SYKE-kortteja, jotka on tuotettu Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin, Suomen Vanhempainliiton ja tutkijaopettaja Anu Uusikylän yhteistyönä. Materiaaleja on käytetty soveltaen.