Toimintakykypoliklinikan pilotointi, Varsinais-Suomen hva (RRP, P4, I1)

Toimintakykypoliklinikan tavoitteena on luoda Varhaan vaikuttava kuntoutusmalli keskivaikeaa – vaikeaa toiminnallista häiriötä ja väsymysoireita sairastaville potilaille sekä lisätä sote-toimijoiden osaamista näistä asioista. 

Toimintaympäristö

Toimintakykypoliklinikka on pilottiaikana sijoittunut Varhan Yliopistolliseen sotekeskukseen, joka toimii HVA:n perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdyspinnassa. 

Varhan Tyks sairaalapalveluiden uuden organisaation myötä (1.1.2025-) Kuntoutuksen palvelualue on sitoutunut vuonna 2025 Toimintakykypoliklinikan toimintamallin juurruttamiseen. Siltaaminen rakenteisiin tapahtuu keväällä 2025.

Liitteet
Kuva
Toimintakykypoliklinikan kuntoutusprosessi
Hankeaikana kehittynyt ja kehitetty kuntoutusprosessi, jossa potilaan kuntoutusprosessi on selkeä, tehokas ja potilaan yksilöllisyyden huomioon ottava. Kuitenkin niin, että potilaan oma motivaatio ja sitoutuminen kuntoutumiseen ja kuntoutuksen oikea-aikaisuus ovat keskeisiä asioita.
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keskivaikeista ja vaikeista toiminnallisista häiriöistä kärsivät potilaat ovat haavoittuva potilasryhmä, joka on toistaiseksi pääsääntöisesti jäänyt ilman riittävää hoitoa ja kuntoutusta. Toiminnalliseksi luokitellut häiriöt voivat olla hyvin vaikeita, jopa invalidisoivia, minkä vuoksi potilaat usein ajautuvat pitkittyneisiin tutkimuskierteisiin, joissa ei kuitenkaan löydy syytä oireille. Tästä on seurannut potilaille työ- ja toimintakyvyn laskua, elämänlaadun heikkenemistä, ajautumista taloudellisiin vaikeuksiin ja epätarkoituksenmukaista terveys- ja sosiaalipalveluiden suurkulutusta, joka kuormittaa palvelujärjestelmää. Kustannukset jakautuvat terveyspalveluiden käytön ja häiriöiden hoidon aiheuttamiin suoriin kustannuksiin sekä sairauspoissaolojen ja heikentynen työkyvyn aiheuttamiin epäsuoriin kustannuksiin. Kustannukset palvelujärjestelmälle ovat mittavat. Ongelmana perusterveydenhuollossa on potilaan kohtaamiseen tarvittavan ajan riittämättömyys ja erikoissairaanhoidossa useille erikoisaloille toistuvasti tutkimuksiin päätyminen ilman kokonaiskuvan hahmottamista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

HUS:n Toiminnallisten häiriöiden pkl (Pasilassa) sekä "Koronapkl" Allergiatalossa Hgissä, nyk. Pitkittyneiden oireiden pkl, on ollut kansallisella tasolla ainoa poliklinikka, jossa kyseisiä oireita olevia potilaita kuntoutetaan. HUS:n pkl:t ovat sijoittuneet HUS:n Fysiatrialle erikoissairaanhoitoon.

Vuonna 2019 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissa Tyks:ssa julkaistiin monen eri esh:n klinikan yhteistyössä tehty selvitysraportti "TOIMINNALLISTEN OIREIDEN HOIDON JÄRJESTÄMINEN VSSHP:ssa SELVITYSTYÖRYHMÄN EHDOTUS 30.4.2019". Silloin raportin tuloksena oli, että toiminnalliset häiriöt ja väsymysoireiset potilaat tarvitsevat poliklinikan, jossa heitä hoidetaan ja kuntoutetaan. Toimintaehdotus ei edennyt, rahoitusta toiminnalle ei löytynyt.

RRP:n hankerahoituksen myötä Toimintakykypoliklinikka pilottia varten tehtiin suunnitelma, toteutus ja luotiin toimintamalli, jolla saatiin vaikuttavuutta ja jatkuvuutta myös hankerahoituksen jälkeen. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tämän projektin omistajana toimii koko hankerahoituskauden (2022-2025) Yliopistollisen sotekeskuksen palvelujohtaja.

Hankerahoituksen 1. vaiheessa palkattiin (1.8.2022-30.6.2025) projektikoordinaattori, jonka tehtävänä oli suunnitella moniammatillisesti toimiva tiimi, joka alkaisi kehittämään kyseisen potilasryhmän kuntoutusta Varsinais-Suomeen. Projektikoordinaattorin vastuulle kuului projektipäällikön tehtävät, toimia tiimille esihenkilönä sekä  koordinoida ja tehdä päätöksiä poliklinikan toiminnasta ja pitää hankesuunnitelman mukainen kehittämisen linjaus.

Hankerahoituksen 2. vaiheessa, keväällä 2023, rekrytoimme moniammatillisen tiimin. Tiimiin saatiin kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, yleislääketieteen erikoislääkäri (60%) ja fysiatri aloitti 11/2024 (40%), psykologi sekä osastonsihteeri.

TÄHÄN MARIKAN TEKSTI

 

Toteutussuunnitelma

Koulutusta ammattilaisille 18.9.2024

Ryhmä- ja yksilökuntoutukset

Luentosarjat potilaille

Työkirja kuntoutujille sekä ammattilaisille

Liitteet
Kuva
Toimintakykypolin tiimi koulututti Varhan ammattilaisia
Moniammatillinen tiimi koulutti ja jakoi tietoa toiminnallisista häiriöistä, väsymysoireisista ja long covidia sairastavien uudesta kuntoutusmallista.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Paljon terveydenhuollon palveluita käyttävät , keskivaikeista ja vaikeista toiminnallisista häiriöistä kärsivät, potilaat ovat haavoittuva potilasryhmä, joka on toistaiseksi pääsääntöisesti jäänyt ilman riittävää hoitoa ja kuntoutusta. Toiminnalliseksi luokitellut häiriöt voivat olla hyvin vaikeita, jopa invalidisoivia, minkä vuoksi potilaat usein ajautuvat pitkittyneisiin tutkimuskierteisiin, joissa ei kuitenkaan löydy syytä oireille. Tästä on seurannut potilaille työ- ja toimintakyvyn laskua, elämänlaadun heikkenemistä, ajautumista taloudellisiin vaikeuksiin ja epätarkoituksenmukaista terveys- ja sosiaalipalveluiden suurkulutusta, joka kuormittaa palvelujärjestelmää.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Toimintakykypkl:n tiimi on itse kehittänyt toimintamallin, jota ei ole muualla. Olemme myös tehneet kaikki potilaille tarkoitetut materiaalit itse. HUS:N Toiminnalisten häiriöiden pkl on ollut vahvasti tukemassa meitä. Tämä pkl ei ole kuitenkaan samalla tavalla toimiva kuin HUS:n. 

Liitteet
Kuva
Toimintakykypkl:n prosessi aikajanalla
Kuvassa on prosessi kuvattu aikajanalla.
Ideointi

Kirjoitettu  tiimin kanssa työkirja kurssimateriaaliksi.

Työkirja tarjoaa käytännön työkaluja ja tietoa pitkittyneiden kehon oireiden kuntoutuksesta. Pitkittyneillä kehon oireilla viitataan toiminnallisiin häiriöihin, mukaan lukien pitkittyneet väsymys- ja uupumusoireet. Työkirja sisältää harjoitteita ja vinkkejä kuntoutumisen tueksi. Työkirjan tarkoitus ei ole lisätä kuormitusta, vaan voit edetä omien voimavarojesi mukaan. Harjoitteita voi tehdä joustavasti ja niihin voi palata myöhemmin. Suosittelemme kokeilemaan kaikkia harjoitteita, vaikka ne eivät ensin tuntuisi omalta jutulta. Säännöllinen harjoittelu auttaa vahvistamaan keinoja myös haastavissa tilanteissa.

Liitteet
Kuva
Pitkittyneiden kehon oireiden työkirja
Ratkaisun perusidea

Artikkelissa kuvataan Varhan yliopistollisen sote-keskuksen toimintakykypoliklinikan pilotin kuntoutusohjelma sekä tutkimusasetelma. Seurantatutkimusta tehdään yhteistyössä Varhan ja Turun yliopiston kesken. Tähän tutkimukseen on eri rahoitus ja tekijät kuin pilotin kehittämiseen.