Toimintamalli koulupoissaolotilanteissa, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Toimintamalli ohjaa työskentelyä asiakkaan koulupoissaolotilanteessa. Asiakkaan kanssa kerätyn tiedon perusteella muodostettu tilannekuva auttaa kohdistamaan tukitoimet koulupoissaolojen taustasyihin ja niitä ylläpitäviin tekijöihin.
Kansainvälisessä tutkimuksessa on havaittu koulupoissaolojen lisääntyminen viimeisen vuosikymmenen aikana. Ilmiö koskettaa myös Suomessa yhä laajempaa ja yhä nuorempaa joukkoa. Koulupoissaoloihin on pyritty vaikuttamaan lainsäädännöllisin keinoin (mm. Perusopetuslain 26 § muutos 1.8.2023 lukien) sekä kansallisella kehittämistyöllä (esim. Sitouttava kouluyhteisötyö-hanke/OKM).
Koulupoissaolojen taustalla vaikuttaa monenlaisia terveyden, mielenterveyden, sosiaalisten suhteiden ja perhesuhteiden häiriöitä. Koulupoissaoloihin vaikuttaisi liittyvän myös runsasta sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä.
Asiakkaan näkökulmasta koulupoissaoloihin liittyy monenlaisia toimintaympäristöjä, joita säätelevät useat eri säädökset: koulu, terveyspalvelut, sosiaalihuolto. Myös perheympäristö sekä nuoren vapaa-aika vaikuttavat ilmiön yhteydessä.
Koulupoissaoloihin vaikuttavaa työtä on kehitetty paikallisesti ja pirstaleisesti. Kansallisesta koordinaatiosta huolimatta kehitetyt toimintamallit ja käytänteet ovat paikallisia tai alueellisia.
Perusopetuksen oppimisen tuen uudistus 1.8.2025 lukien tulee muuttamaan lasten ja nuorten kouluissa saaman tuen organisointia, jolla voi olla vaikutuksia myös koulupoissaolotilanteessa järjestettävään tukeen. Tällä muutoksella on todennäköisesti vaikutuksia myös sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Projektityöryhmä:
Kalle Kivi, projektipäällikkö & kuraattori
Katja Brückner, koordinoiva sairaanhoitaja
Natashia Wornell, sosiaaliohjaaja
Kohderyhmänä on peruskoulua käyvät alaikäiset oppilaat, joilla on runsaasti koulupoissaoloja, sekä heidän vanhempansa. Toimintamallilla täsmennetään ja yhtenäistetään työskentelyn periaatteita sekä käytännön toimia neljässä vaiheessa: ennaltaehkäisy, varhainen vaihe, ongelmalliset koulupoissaolot sekä koulupoissaolotilanteen pitkittyminen. Koska toimintaa määritellään laajasti, on asiakasymmärrystä kerrytetty myös laajasta asiakasjoukosta. Kehittämistyön laaja-alaisuuden hyötynä voidaan nähdä, että toimintamalli on sovellettavissa myös esiopetuksen sekä 2. asteen oppilaisiin.
Koulupoissaolotyöskentelyä on pilotoitu 30 asiakaslapsen- tai nuoren sekä heidän vanhempiensa kanssa. Pilotteihin asiakkaat valikoituivat konsultaatioiden perusteella siten, että saatiin mahdollisimman heterogeeninen asiakasjoukko. Asiakkaiden valikoitumisen perusteina olivat ikä, koulupoissaolon määrä, asiakkaan koulupoissaolotilanteeseen saamat tukitoimet ja palvelut sekä asuinkunta Länsi-Uudellamaalla. Etukäteen kartoitettiin asiakkaiden sitoutuminen pilottiin. Työskentelyn aikana annettiin mahdollisuus jatkuvaan palautteeseen. Työskentelyn päätyttyä kartoitettiin asiakaskokemusta kyselyllä. Pilottien asiakaskokemuksesta tehtiin myös tutkimus, jonka toteuttivat opinnäytteenään kaksi sosionomiopiskelijaa, haastatellen asiakasvanhempia.
Toimintamallin kehittämisen tukena on ollut myös yhteisöllistä työskentelyä. Projektin aikana koulupoissaoloihin liittyvää työskentelyä on tehty opettajayhteisössä, luokkayhteisössä sekä sairaalakoulussa. Näistä yhteisöllisistä työskentelyistä on saatu näkökulmia asiakkaiden monimuotoisuudesta sekä koulupoissaoloilmiön monitahoisuudesta. Myös tuoreinta tutkimustietoa koulupoissaoloilmiöstä on hyödynnetty asiakasymmärryksen kerryttämisessä.
Osana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen toimintamallia koulupoissaolotilanteissa hyödynnetään KouluKunnossa-hankkeessa v. 2023 julkaistua Opasta koulupoissaolotilanteiden kartoitukseen ja taustasyiden selvittämiseen.
Toimintamallin käytön tueksi on koottu hyvinvointialueen sisäiseen käyttöön intranet-sivu, joka sisältää ajantasaista tietoa koulupoissaoloilmiöstä, linkkejä ajankohtaisiin julkaisuihin sekä työvälineitä käytännön työhön.