Toivo-vertaistukisovellus on virtuaalinen palvelu, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen kehittäjänä toimii OLKA (HyTe ry, ent. EJY ry ja HUS).

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

 

 

Ratkaisun perusidea **

Toivo-vertaistukisovellus on verkkopalvelu, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen ajasta ja paikasta riippumatta, anonyymisti ja koulutettujen vapaaehtoisten vertaistukijoiden toimesta. Toivo-sovellus on kehitetty, että vertaistuen mahdollisuudet tulisivat kaikille mahdolliseksi eikä sitä varten tarvitse matkustaa järjestön tai sairaalan tiloihin. Sovelluksessa vertaistukijalle voi viestiä milloin tahansa ja mistä tahansa, ja vertaistukija vastaa heti kun pystyy. Sovelluksen kautta myös puhelut ovat mahdollisia, vaikka puhelinnumeroita ei vaihdeta. Puheluissa hyödynnetään Internet-puheluteknologiaa.

Toivo-sovellus on maksuton eikä se vaadi rekisteröitymistä, käyttäjät ovat anonyymeja. Sovelluksessa toimii monia vertaistukijoita eri yhdistyksistä. Jos itse ei löydä sopivaa vertaistukijaa, voi ottaa yhteyttä TOIVOon, joka on ylläpidon oma profiili. Ylläpito auttaa sopivan vertaistukijan löytämisessä.

Sovelluksessa toimivat vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, luotettavia ja saaneet vertaistukitehtäväänsä koulutuksen. He saavat myös tukea tehtäväänsä. Vapaaehtoiset vertaistukijat saavat sovelluksen käyttöön verkkoopastuksen ja allekirjoittavat sopimuksen vahvalla tunnistautumisella.

Sovellus löytyy sekä AppStoresta että Google Play kaupasta, josta sovellus voidaan ladata mobiililaitteelle.  Lisäksi sitä voi käyttää verkkoselaimen kautta osoitteessa olkatoiminta.fi/toivosovellus. Verkkoselaisemessa puhelut eivät ole mahdollisia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toivo-vertaistukisovelluksessa on monien eri toimijoiden vertaistukijoita. Mikäli järjestö haluaa tarjota vertaistukijoilleen mahdollisuuden toimia sovelluksen kautta, on se mahdollista ottamalla yhteyttä HyTe ry:n (ent. EJY ry) OLKA-toimintaan. Toiminta on maksutonta asiakkaille, vertaistukijoille ja järjestöille.

Kaikilla vertaistukijoilla tulee olla vertaistukijan koulutus ja mahdollisuus tukeen ja virkistykseen omassa yhdistyksessään. Vertaistukijat haastatellaan OLKAn vertaistukikoordinaattorin toimesta ja toiminnasta tehdään sopimus vapaaehtoisten kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

OLKA-periaatteiden mukaista vertaistukea on löydettävissä myös sovelluksessa.

OLKAn periaatteet toteutuvat tässä kehitetyssä sovelluksessa (toimintamalli):

- vertaistukea etsiessä asiakkaan ei tarvitse tietää, mihin yhdistykseen tulisi ottaa yhteyttä, sovelluksesta löytyy monien eri toimijoiden vertaistukijoita ja siellä autetaan tarvittaessa vertaistuen etsimisessä

- vertaistukijat ovat haastateltuja, sitoutuneet vaitioloon ja vertaistuen arvojen mukaiseen toimintaan

- vertaistukijat ovat tehtäväänsä koulutettuja ja saavat toimintaansa tukea

- vertaistuki toteutuu anonyymisti