TOM -toimintamalli
TOM -toimintamalli edistää kehitysvammaisten muistia, muistisairauksia ja ikääntymistä koskevan tiedon leviämistä ja juurtumista. Työkaluna käytetään TOM valmennuksia.
Toimintamallin avulla kehitysvammaisia ihmisiä koskevaa muistitietoa voidaan tarjota suoraan kehitysvammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen. Toimintamallia on mahdollista soveltaa myös ammattilaisten kouluttamiseen.
Kehitysvammaisten eliniän ennuste on kohonnut ja he sairastuvat valtaväestön tavoin muistisairauksiin. Heillä on yhtäläinen oikeus päästä muistitutkimuksiin ja saada hoitoa muistisairauteen. Kehitysvammaisten kohdalla muistiongelmia ei aina osata erottaa normaaleista ikääntymisen muutoksista. Varhainen diagnosointi ja hoidon piiriin pääseminen on tärkeää kehitysvammaisen toimintakyvyn säilyttämiseksi.
TOM -toimintamallin tavoitteena on antaa kehitysvammaisille ja heidän läheisille:
- perustietoa muistista ja muistisairauksista
- tietoa muistisairauksien ennaltaehkäisystä, varhaisesta toteamisesta, tutkimuksesta ja hoidosta
- tietoa kehitysvammaisen muistisairauden erityispiirteistä
- miten muistisairaus vaikuttaa kehitysvammaisen ja läheisten elämään
On tärkeää, että myös kehitysvammaisille kerrotaan muistin toiminnasta ja muistisairauksista ajoissa, ennen mahdollista sairastumista. Näin he sairastuttuaan pystyvät paremmin ymmärtämään tapahtunutta ja itsessään tai läheisissään tapahtuneita mutoksia.
TOM - tietoa omaisille ja kehitysvammaisille muistisairauksista -hanke syntyi Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Muistiluotsiin tulleiden puheluiden synnyttämien ajatusten ansiosta. Erityisesti eri ammattihenkilöt soittivat kyselläkseen kehitysvammaisten muistiasioista. Yhdistykseen tulleet puhelut olivat se niin sanottu heikko signaali, joka ymmärrettiin oikein. Kyselyt paljastivatkin pinnan alla olleen jäävuoren, suuren tiedontarpeen. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stean rahoitus hankkeelle saatiin vuosiksi 2015-2018.
TOM -toimintamalli tarkoituksena on edesauttaa kehitysvammaisten muistia, muistisairauksia ja ikääntymistä koskevan tiedon leviämistä ja juurtumista. Työkaluna käytetään TOM -valmennuksia.
Kehittäjinä toimi Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry mukaan lukien TOM-hankeen työntekijät.
Mukana yhteistyökumppaneina olivat TOM-hankkeen ohjaustyöryhmä, Kehitysvammaisten palvelusäätiö, Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo.
kts. toimintaympäristö