Tsemppi - sosiaalinen kuntoutus ikääntyneille
Kotiin annettavaa, yksilöllistä, sosiaalista kuntoutusta ikääntyneille, joilla on haasteita päihteiden ja mielenterveyden kanssa. (Helsingin EU:n Kestävän kasvun hanke)
Ikääntyneet ovat kasvava sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävä ryhmä, jonka osuus myös päihde- ja mielenterveyspalveluissa on kasvussa. Yhtenä esimerkkinä tästä on pääkaupunkiseudun hyvinvointikysely 2021, jonka mukaan "alkoholin liikakäyttö on pääkaupunkiseudulla yleisintä 65–79-vuotiaiden ikäryhmässä. Tämän ikäisistä peräti 46 prosenttia käyttää alkoholia liikaa."
Aikuisten päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat huomattavan ylikuormittuneita, eikä niissä ole resursseja ikäerityiseen työhön. Ikääntyneet lasketaan useimmiten samaan massaan kuin muut aikuiset, vaikka heidän elämäntilanteensa ja tarpeensa ovat täysin erilaisia.
Tsempin kehittämistyö aloitettiin vuonna 2021 Tulsote-hankkeessa (https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/tsemppi-sosiaalinen-kuntoutus-ikaantyneille).
Tsempin kohderyhmänä ovat ikääntyneet, joilla on haasteita päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa. EU:n Kestävän kasvun ohjelmassa on kehitetty edelleen Tsemppiä vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeisiin ja tätä varten olemme muodostaneet neljä selkeää asiakasprofiilia, jotka hyötyvät Tsempistä.
- Ikääntyneet, joilla on masennusoireita, alakuloa ja päihteidenkäyttöä.
- Ikääntyneet, joilla on haasteita mielenterveyden kanssa (esim. masennusta tai alakuloa) mutta ei päihteiden käyttöä.
- Ikääntyneet, joilla on eristyneisyyttä, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, huolta kotona pärjäämisestä kotona pärjäämisestä ja vaikeutta poistua kotoa.
- Ikääntyneet, joilla on elämänhallintaa vaikeuttavia neurologisia haasteita (ADD, ADHD).
Tsempistä hyötyvät ikääntyneet, jotka eivät tarvitse vielä raskaampia palveluja, kuten terveysaseman päihde- ja mielenterveyshoitajaa tai päihdepoliklinikkaa tai heillä on kyseisiin palveluihin kontakti mutta he kaipaavat myös ikäerityistä, kokonaisvaltaisempaa, tukea.
Asiakas on pääosassa oman kuntoutusjaksonsa suunnittelussa. Hän asettaa itse kuntoutusjakson tavoitteet ja pohtii työntekijän kanssa keinot sen saavuttamiseksi. Kuntoutusjakso muotoutuu täysin yksilöllisesti asiakkaan muutostarpeiden mukaan.
Asiakkaat täyttävät jokaisen kuntoutusjakson lopussa palautteen kuntoutusjaksosta. He täyttävät itsearviointimittarit (GDS-15, alkoholin itsearviointi yli 65-vuotiaille, päihdehaittamittari) ennen kuntoutusjaksoa ja sen päätyttyä. Kolmen kuukauden kuluttua tehtävällä seurantasoitolla asiakas vastaa vielä GDS-15 -kyselyyn. Sopivan mittarin puutteessa Tsempissä kehitettiin ja otettiin vuonna 2024 käyttöön päihdehaittamittari (liite 1 käsikirjasta).