TuleApu - tukea ja tule-terveyttä apuvälineen käyttäjille 2018-2020
TuleApu-hankkeen tavoitteena on edistää liikkumisen apuvälineen käyttäjien tuki- ja liikuntaelinterveyttä, kannustaa ja rohkaista apuvälineen käyttöönotossa ja ergonomisessa käytössä sekä lisätä apuvälineen käyttäjien rohkeutta osallistua kodin ulkopuoliseen toimintaan.
TuleApu – Tukea ja tule-terveyttä apuvälineenkäyttäjille 2018-2020 -hanke lähti tarpeesta lisätä tietoisuutta liikkumisen apuvälineen käyttäjien tule-terveyden ja omahoidon merkityksestä. Invalidiliitossa oli huomattu, että yhteiskunnallisessa keskustelussa kiinnitettiin vähän huomiota liikkumisen apuvälineen käyttäjien tule-terveyden edistämiseen ja omahoitoon, vaikka juuri heillä jäljellä olevan toimintakyvyn ylläpitäminen on tärkeää. Useat selkäydinvammaisille tehdyt tutkimukset osoittavat, että yli puolet pyörätuolia käyttävistä selkäydinvammaisista altistuu apuvälinettä käyttäessään muun muassa yläraajojen tuki- ja liikuntaelinvaivoille. Kuitenkin ohjeita ja neuvoja apuvälineen käyttäjien tule-terveyden omahoitoon ja apuvälineen ergonomiseen käyttöön ei juurikaan ole ollut tarjolla.
Hankkeen taustalla olivat myös Invalidiliiton saamat palautteet, joissa liikkumisen apuvälineen luovutuksen yhteydessä annettava käytönopastus koettiin puutteelliseksi erityisesti apuvälineen käyttäjän omassa toimintaympäristössä annettavan opastuksen osalta. Tiedostettiin, että apuvälineen käyttöönotto voi olla uudelle apuvälineen käyttäjälle henkisesti raskasta ja apuvälineen käyttöönottokynnys korkea. Apuväline tekee vammasta näkyvän, mikä voi vaikuttaa myös henkilön omakuvaan. Apuvälineet voivat jäädä käyttämättä ja apuvälineen käyttäjän elämänpiiri kaventua, vaikka apuvälineen tarkoituksena on mahdollistaa yhdenvertainen osallistuminen yhteiskuntaan. Hankkeen haluttiin vastaavan myös tähän haasteeseen. Lisäävän tietoisuutta liikkumisen apuvälineistä, madaltavan liikkumisen apuvälineen käyttöönottokynnystä sekä lisäävän apuvälineen ergonomista käyttöä.
Hankkeessa haluttiin kehittää uusille liikkumisen apuvälineen käyttäjille suunnattu vertaistuen malli, jossa nämä saavat koulutetulta vertaiselta hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä apuvälineensä käyttöön. Testata pystytäänkö kokeneiden apuvälineen käyttäjien antamalla vertaistuella vastaamaan apuvälineen käyttäjien apuvälineen käytön perehdytykseen kohdistuvaan tarpeeseen arjen eri tilanteissa heidän omassa toimintaympäristössään. Toimintamallin pilotoinnilla haluttiin selvittää voiko siitä muodostua pysyvää toimintaa osana julkisen terveyden hoito- ja palveluketjua.
Kohderyhmänä ovat liikkumisen apuvälineiden käyttäjät erilaisista sairaus- ja vammaryhmistä, jotka osallistuvat Invalidiliiton jäsenyhdistyksissä järjestettäviin matalan kynnyksen koulutustilaisuuksiin eli ns. Tule-klubeihin sekä omahoitoa tukeviin vertaisryhmiin.
Apuvälinekummitoiminnan kohderyhmänä ovat uudet liikkumisen apuvälineiden käyttäjät pääkaupunkiseudulla sekä koulutetutu kokeneet apuvälineenkäyttäjät, apuvälinekummit.
Kohderyhmänä ovat asiantuntijat, joiden työhön apuvälineidenkäyttäjien tule-terveyden edistäminen liittyy sekä alan opiskelijat. Kohderyhmään kuuluvat myös muiden tule-järjestöjen henkilöstö, jäsenistö ja muut liikkumisen apuvälineiden käyttäjät, jotka hyötyvät omahoitomateriaalista.