Turvaverkko Helsinki - Apua lähisuhdeväkivallasta selviytymiseen
Turvaverkko Helsinki palvelussa on kehitetty liikkuva, asiakkaan arkeen vietävä matalankynnyksen kriisiapu lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille aikuisille ja lapsille. Työskentelymuotoina ovat yksilötyö ja vertaisryhmät.
Suomen ratifioima (2015) Istanbulin sopimus naisiin ja perheisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi edellyttää väkivallan uhreille tarjottavien tukipalveluiden lisäämistä. Turvaverkko Helsinki vastaa tähän tarpeeseen ja lähisuhdeväkivallan uhreilta nousevaan kysyntään monipuolistamalla ja lisäämällä riittämättömiä tukipalveluja pääkaupunkiseudulla. Turvaverkko Helsinki -palvelussa asiakastapaamiset tapahtuvat asiakkaalle sopivassa ympäristössä ja tapaamisaikoja tarjotaan myös virka-ajan ulkopuolella, iltaisin- ja viikonloppuisin. Yksilötapaamisten lisäksi järjestetään vertaistukea.
Mannerheimin lastensuojeluliiton Helsingin yhdistyksellä on oma turvakoti, Sophie Mannerheimin turvakoti. Vuonna 2018 turvakodista muuttaneille henkilöille tehdyn kyselyn pohjalta nousi vahvasti esiin jatkotuen tarve turvakodista muuton jälkeen. Väkivalta jatkuu usein vielä eron jälkeen, muuttaen vain muotoaan. Turvakotijakso käynnistää usein monia prosesseja, joihin väkivallan uhri tarvitsee tukea. Näitä prosesseja ovat lasten asioista sopiminen, oikeudelliset asiat, rikosprosessit, oma ja lasten hyvinvointi. Väkivallasta selviytyminen vie usein aikaa. Selviytymistä tukevat riittävä tukiverkosto, ammatillinen apu sekä vertaistuki.
Väkivalta vaikuttaa usein ystävyys- ja sukulaissuhteisiin. Väkivallantekijä on voinut estää tapaamasta läheisiä. Eron jälkeen väkivallan uhri saattaa kokea olevansa yksin monien asioiden kanssa ja avun hakeminen voi tuntua vaikealta. Riittävän läheis- ja viranomaisverkoston rakentaminen lähisuhdeväkivallan uhrin tueksi on tärkeää.
Vanhemmilla on usein suuri huoli lasten hyvinvoinnista. Autetuksi tulemisen kokemus syntyy usein sitä kautta kun vanhempi saa lapselleen apua. On tilanteita, joissa väkivallantekijä sabotoi vanhemmuutta, käyttää lasta väkivallan välineenä, yrittää vieraannuttaa lasta toisesta vanhemmasta. Vanhemmat kaipaavat usein neuvoja ja ohjeita, kuinka toimia lapseen liittyvissä asioissa, mistä hakea apua, miten suojella lasta.
Lapsi tarvitsee tukea ja paikan, jossa voi puhua tapahtumista, ajatuksistaan ja tunteistaan turvallisesti. Lapsi on ollut väkivallan sivustaseuraaja ja on tärkeää, että lapsi saa oman yksilöllisen tuen. On tärkeää vahvistaa lapsen selviytymiskeinoja. Väkivaltaisessa ilmapiirissä eläminen nostaa lapsen stressitasoja. Stressihormoni on haitaksi lapsen kasvulle ja kehitykselle.
Vertaistuki on hyvin merkityksellistä lähisuhdeväkivallasta selviytymisessä. Väkivallan uhrille on tärkeää kuulla muiden kokemuksia ja jakaa omia. Vertaistuesta saatava voima on tärkeää niin aikuisille kuin lapsille.
1. Lähisuhdeväkivallasta toipuminen ja arjen turvallisuuden parantuminen.
2. Asiakkaan arjen sujuvuuden ja elämänhallinnan koheneminen.
3. Asiakkaan sosiaalisten verkostojen vahvistuminen. Vertaisryhmätoiminnalla mahdollistetaan samaa kokeneiden tapaamiset.
4. Tieto lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä lisääntyy.