Tyks Varhain - Jalkautuvaa erityistason konsultaatiota perustason mielenterveystyön tueksi

Toiminnan kautta tarjotaan nuorisopsykiatrian asiantuntemusta ja tukea psykososiaalisten menetelmien käyttöön koulujen opiskeluhuollon sekä sosiaalipalvelujen ammattilaisille Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. 

 

 

Toimintaympäristö

Mielenterveyspalvelujen kasvu on ollut suurinta lastensuojelun avohuoltopalveluissa sekä muissa lasten ja perheiden avopal­veluissa. Tämä kertoo lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävien palvelujen sekä matalan kynnyksen palvelujen tarpeesta.

Palvelujen tehottomuutta ja korkeita kustannuksia selittää osaltaan se, että erityisesti perus- ja erityista­son palvelujen välillä ei ollut palveluprosesseja. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestelmä näyttäytyy erikoissairaanhoito­painotteisena, pirstaleisena ja koordinoimattomana.

On olemassa riski, että palvelukysyntä ylittää resurssit ja kustannukset ylittävät kantokyvyn. Riskin poistamiseksi tarvitaan yhteistyön tiivistämistä sekä palvelu- ja hoitoketjujen kehittämistä.

Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelujen välisen integraation tarve on ilmeinen. Alueen järjestäjien mukaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen integroimisen tarvetta on julkisten sosiaali- ja terveyspalvelu­jen sekä yksityisten palveluntuottajien ja järjestöjen palvelujen välillä.

Jalkautuvat erityispalvelut, kuten koulujen psykiatriset sairaanhoitajat, paransivat lasten ja nuorten oikea-aikaisen avun saatavuutta. Erikoissairaanhoidon ja perustason palvelujen (myös sivistystoimen palvelujen) eri toimijoita yhdistävät monialaiset tiimimallit tuottivat hyviä tuloksia: eri ammattiryhmien yhteistyö tehostui ja palveluketjut saa­tiin saumattomammiksi.

Lähde: THL Sosiaali- ja terveyspalvelut Varsinais-Suomen hyvinvointialueella 2020, julkaistu 7.12.2021

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämistyön ja toimintamallin kohderyhmänä ovat pilottikuntien opiskeluhuollon sekä sosiaalipalveluiden ammattilaiset, jotka kohtaavat työssään psyykkisesti oireilevia nuoria. Tiimi on kerryttänyt ymmärrystä opiskeluhuollon sekä sosiaalipalveluiden ammattilaisten työstä mm. työparityöskentelyn, ketjulähettitoiminnan sekä säännöllisten tapaamisten kautta. 

Asiakasymmärrystä on kerrytetty myös tutustumalla alueiden kouluterveyskyselyn tuloksiin. Keväällä 2022 järjestettiin verkostotilaisuuksia, joissa alueen opiskeluhuollon ja sosiaalipalveluiden ammattilaiset sekä nuoret kertoivat nuorten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimivista käytänteistä, solmukohdista sekä ideoivat ratkaisuehdotuksia. 

Tyks:n nuorisopsykiatrian avohoitoon sekä pilottikuntien opiskeluhuoltoon ja sosiaalipalveluihin laadittiin lisäksi kysely, jossa kartoitettiin yhteistyön sujuvuutta. 

Ratkaisun perusidea

Perustason ja erikoissairaanhoidon välille sijoittuva toimintamalli, joka palvelee Varsinais-Suomen hyvinvointialueella psyykkisesti oireilevien nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia. Toiminnan kautta tiimin koordinaattori tarjoaa nuorisopsykiatrista asiantuntemusta ja tukea psykososiaalisten menetelmien käyttöön koulujen opiskeluhuollon ja sosiaalipalvelujen ammattilaisille. Tavoitteena on mielenterveyden häiriöiden mahdollisimman varhainen tunnistaminen sekä tarpeenmukainen ja tavoitteellinen hoito. Tyks Varhain -toiminnan tavoitteena on myös luoda sujuvampi yhteystyörakenne peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon välille hoitoketjujen sujuvoittamiseksi. Toiminta tapahtuu nuoren omassa arkiympäristössä yhdessä perustason ammattilaisten kanssa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Juurtumisen edellytykset

  • Toiminnasta vastaavien tahojen määrittely ja toiminnan kiinnittäminen toimenkuviin
  • Henkilöstön motivointi
  • Tiedottaminen
  • Tulostavoitteiden asettaminen ja niiden mittaaminen
  • Toimintamallin kehittäminen eri tasoilta kerättävän palautteen perusteella

Resurssit

  • Viisi koordinaattoria, joilla menetelmäosaamista (sis. menetelmäohjaus) ja nuorisopsykiatrista asiantuntijuutta
  • Menetelmäkoulutus 

Vakiinnuttaminen

  • Tiivis yhteistyö pilottiyksiköihin
  • Palautteen ja vaikuttavuustiedon kerääminen toiminnasta

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Perustason työn sisältöön perehtyminen on merkittävässä roolissa ennen toimintaan ryhtymistä. Konsultoivan koordinaattorin mielenterveysosaaminen ja -kokemus tulee olla konsultaatioroolia ajatellen vahva. Koordinaattorin vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot ovat tärkeässä roolissa. 

Toimintamalli on sovellettavissa niihin toimintaympäristöihin, joissa perustason ja erikoissairaanhoidon mielenterveyspalvelut kohtaavat. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Menetelmäosaaminen on lisääntynyt perustasolla. 

Perustason työntekijöillä on mahdollisuus konsultoida mielenterveysasioissa aiempaa joustavammin ja matalammalla kynnyksellä Varhain -tiimin koordinaattoria, jolloin asiakkaan tarpeenmukainen hoito on jäsentynyt nopeammin ja tavoitteellisemmin. 

Konsultoiduista tapauksista 13%:ssa on suositeltu hoitoa nuorisopsykiatrialla.