Työhönvalmennuksen vahvistaminen Pohteen työtoiminnassa (RRP, P4, I1)

Työhönvalmennuksen lisäämisellä Pohteen työtoiminnassa vahvistetaan erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden polkua työelämään. Tavoitteena on toimintaan osallistuvien henkilöiden työllistyminen palkkatyöhön tai opintojen aloittaminen.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvinvointialueiden aloittamisen myötä Pohteen alueella ei ole vielä käytössä yhtenäistä mallia työhönvalmennuksen tarjoamiseen työtoiminnan asiakkaille. Kehittämistyön tavoitteena on luoda Pohteen työtoimintaan toimintamalli, jonka avulla yhä useampi työtoiminnan asiakas pääsee halutessaan entistä sujuvammin palkkatyöhön tai opiskelemaan.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyön tueksi on koottu vammaispalvelujen työntekijöistä ja vastuuyksikköpäälliköistä koostuva kehittäjäverkosto. Verkosto kokoontuu kuukausittain Teamsissa kehittämistyön teemojen ja toimintamallin kuvaamisen äärelle. Kehittäjäverkostolle järjestetään myös työpajoja.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on, että yhä useampi työelämään haluava asiakas löytäisi itselleen palkkatyön tai pääsisi opiskelemaan. Toimintamalli tarjoaa työntekijöille työkaluja työhönvalmennukseen sekä kuvaa selkeän prosessin, jonka avulla asiakkaita tuetaan kohti palkkatyötä tai opintojen aloittamista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Pohteen työtoiminnassa tapahtuvan työhönvalmennuksen nykytilaa selvitettiin hankkeessa loppuvuodesta 2023. Vammaispalvelujen työntekijöille lähetettiin kysely, jolla kartoitettiin heidän työhönvalmennusosaamistaan sekä sitä, miten heidän yksikössään tuettiin asiakkaita kohti työtä ja hyödynnettiinkö siinä työhönvalmennusta.

Helmikuussa 2024 toteutetaan kysely työtoiminnan entisille ja nykyisille asiakkaille. Kyselyllä kartoitetaan tietoa sitä, millaisia asiakkaiden omat tavoitteet ovat työtoiminnalle ja miten työtoiminta tällä hetkellä vastaa niihin tavoitteisiin.