Työhyvinvoinnin edistäminen luontointerventioiden avulla
Tässä toimintamallissa kuvataan työhyvinvointia edistäviä luontolähtöisiä menetelmiä sekä tekijöitä, joita työyhteisöissä on hyvä huomioida luontolähtöisen toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Nykypäivän työympäristöt, kuten esimerkiksi avokonttoreiden lisääntyminen voivat kuormittaa työntekijöitä monin tavoin. Aivotyötä tekevät työntekijät työskentelevät usein muuttuvissa toimintaympäristöissä ja käsittelevät monimutkaisia ja laajoja tietomääriä. Työntekijän kognitiivista kuormitusta lisäävät erityisesti työnteon keskeytykset, häiriöt ja tietotulva. (Kalakoski ym. 2020.) Siksi työhyvinvointiin liittyvien toimien kehittäminen ja edistäminen on ajankohtaista ja tärkeää.
Työhyvinvoinnin edistäminen kuuluu yhteisesti sekä työnantajalle että työntekijöille. Työhyvinvointi on kokonaisuus, johon ovat yhteydessä organisaation toimintatavat ja rakenteet, johtaminen, työyhteisön ilmapiiri ja vuorovaikutussuhteet, työn sisältö ja sen hallinta sekä työntekijän terveys ja voimavarat. Vaikuttamalla näihin eri osa-alueisiin voidaan lisätä hyvinvointia työssä. Työhyvinvointi vaikuttaa muun muassa työssä jaksamiseen ja työn imuun. Hyvinvoinnin kasvaessa työn tuottavuus ja työhön sitoutuminen paranee, työntekijöiden vaihtuvuus vähenee ja sairauspoissaolojen määrä laskee. (Manka & Manka 2023.)
Luontolähtöistä toimintaa on tutkittu kansallisesti ja kansainvälisesti verrattain paljon. Luonnossa olemisella ja liikkumisella on itse koettuna, mutta myös tutkimusnäytön mukaan monia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Luontolähtöisillä keinoilla on mahdollista vaikuttaa myönteisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, ehkäistä sairauksia ja siten parantaa kansanterveyttä. (Tyrväinen ym. 2017, Tyrväinen ym. 2018, Malinen ym. 2020.)
Liikkuminen ja sosiaalinen kanssakäyminen luontoympäristössä voivat edistää palautumista ja keskittymistä, lievittää stressiä sekä kohentaa mielialaa. Luontolähtöinen toiminta voi myös mahdollistaa sosiaalisen osallisuuden kokemuksen sekä yhteyden muiden ihmisten, luonnon ja eläinten kanssa edistäen siten psykososiaalista hyvinvointia. (Lipponen ym. 2023.) Nämä kaikki edistävät aivoterveyttä.
Luonto tarjoaa henkisesti ja fyysisesti stimuloivia kokemuksia, sekä parantaa työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia. Aikaisemmat Suomessa työelämään kohdistuneet luontolähtöiset tutkimukset ovat osoittaneet, että luontolähtöisen toiminnan edistäminen ja käyttöönotto on työhyvinvointia edistävä voimavara ja investointi. (Salonen ym. 2018, Haveri & Simkin 2023.)
Luontolähtöisen toimintatavan keskiössä ovat luonto, yhteisöllisyyteen perustava osallisuus ja kokemuksellinen toiminta (Luke ja GCF ry. 2021).
Lähteet:
Haveri, H. & Simkin, J. 2023. Luontoympäristöjen mahdollisuudet terveyden edistämisessä : ovatko metsäkylvyt osa tulevaisuuden sairaanhoitoa? Duodecim 139:851–859. Saatavana: https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo17697.pdf
Kalakoski, V., Selinheimo, S., Paajanen, T., Ylisassi, H., Käpykangas, S., Valtonen, T., Turunen, J., Ojajärvi, A., Toivio, P., Lahti, H., Järnefelt, H. & Hannonen, H. 2020. SujuKE – Sujuvuutta työhön kognitiivisella ergonomialla. Interventiotutkimuksen loppuraportti. Työterveyslaitos. Saatavana: https://urn.fi/URN:ISBN:9789522618955
Lipponen, M., Vehmasto, E., Simkin, J., Keränen, K., Räty, A. & Pursiainen, P. 2023. Terveysmetsätoiminta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 94/2023. Luonnonvarakeskus. Helsinki. Saatavana: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-797-6
Luke ja GCF ry. 2021. Suomalainen Green Care: Green Care -toimintatavan käsikirja & LuontoHoivan ja LuontoVoiman laatutyökirja. Luonnonvarakeskus ja Green Care Finland ry. Saatavana: https://www.gcfinland.fi/tiedostopankki/503/Green_Care_tyokirja_2021.pdf.
Malinen, H., Finel, N., Tiitu, M., Vierikko, K., Tuhkanen, E-M., Sinkkonen, A., Matila, A., Lahti, E., Hannonen, P. & Hapuoja, A. 2020. Elämänmittainen lähivihreäpolku. Tietopaketti lähiluonnon hyvinvointivaikutuksista. Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Saatavana: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162679
Manka, M. & Manka, M. 2023. Työhyvinvointi. 3., uudistettu painos. Helsinki: Alma Talent.
Salonen, K., Hyvönen, K., Määttä, K., Feldt, T., Mauno, S. & Muotka, J. 2018. Luontoympäristön yhteydet työhyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen: kysely-, interventio- ja haastattelututkimuksen tuloksia. Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen julkaisuja 355. Saatavana: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/59340
Tyrväinen, L., Lanki, T., Sipilä R. & Komulainen, J. 2018. Mitä tiedetään metsän terveyshyödyistä? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 134(13):1397-403. Saatavana: https://www.duodecimlehti.fi/duo14421
Tyrväinen, L., Savonen, EM. & Simkin, J. 2017. Kohti suomalaista terveysmetsän mallia. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 11/2017. Luonnonvarakeskus, Helsinki. Saatavana: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-366-6
Luontolähtöinen työhyvinvointi -hankkeen (2022-2023) kohderyhmänä olivat eri aloilla aivotyötä eli tiedolla työskentelyä ja ajatustyötä tekevät työntekijät ja heidän työyhteisönsä. Työyhteisöille kehitettiin ja räätälöitiin heidän tarpeisiinsa soveltuvia ja kohdistettuja luontolähtöisiä työhyvinvoinnin menetelmiä. Varsinaiset kohdeorganisaatiot olivat Kokkolan seudun pk-yritykset, yhdistykset ja julkiset organisaatiot, joissa työskentelee aivotyötä tekeviä työntekijöitä, kuten esim. it-alan henkilöstö. Hankkeessa rekrytoitiin jatkuvasti lisää kohderyhmään kuuluvia organisaatioita.
Tavoitteena oli uudistaa työkulttuuria ja työympäristöjä luontolähtöisten menetelmien avulla vähentämään työntekijöiden kognitiivista kuormitusta, sujuvoittamaan aivotyön tekemistä sekä lisäämään yhteisöllisyyttä, työssä jaksamista, voimavaroja ja hyvinvointia. Tällä tavoin pyritään pitkällä tähtäimellä vahvistamaan työntekijöiden pitkää ja tervettä työuraa ja työyhteisöjen hyvinvointia, sekä samalla myös kansanterveyttä ja yhteiskunnan hyvinvointia.
Asiakasymmärrystä kerrytettiin osallistujillle kohdistetuilla kirjallisilla kyselyillä, järjestämällä osallistujille erilaisia tilaisuuksia sekä keskustelemalla heidän kanssaan työstä, työn tekemisen tavasta, aivotyön sujuvoittamisesta sekä luontolähtöisten menetelmien hyödyntämisestä työhyvinvoinnin edistämiseksi. Osallistujia osallistettiin räätälöimällä kullekin työyhteisölle sopivia luontointerventioita kokeiltavaksi.