Työkykyklinikka ja seudulliset työkyvyn tuen tiimit Kanta-Hämeen hyvinvointialueella
Osana monialaista kehittämistä Kanta-Hämeen hyvinvointialueella aloitettiin kehittämään työkyvyn arvioinnin ja tuen palveluita.
Työkyvyttömyys sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi koskettavat laajaa joukkoa suomalaisia. Työkykyä tukemalla ja vahvistamalla tuetaan osatyökykyisten työelämäosallisuutta sekä ehkäistään työkyvyttömyyttä. Tämä lisää yhteiskunnallisesti työllisyyttä, parantaa taloutta ja hyvinvointia. Työikäisten pysyminen työssä koko työuransa ajan on tärkeää kestävän hyvinvoinnin kannalta.
TE24-uudistuksen myötä työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille. TE-uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta (TEM 2023). Samaan aikaan noin 70 prosentilla Suomen työttömistä on enemmän kuin yksi työllistymisen este. Terveysrajoitteet, kuten tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden häiriöt, ovat esteistä yleisimpiä. Työllisyysasteen nostamiseksi on tärkeää saada mukaan myös osatyökykyiset ja vammaiset henkilöt. (Normia-Ahlsten, Riisalo-Mäntynen, Karjalainen, Turkia, Sahrio, Salmi & Pitkäranta 2023.)
Työttömien työkyvyn arviointia on toteutettu Kanta-Hämeessä eri tavoin ennen hyvinvointialueen aloittamista. Toiminnan yhtenäistämiseksi ja jotta asiakkaiden tarpeet voitaisiin huomioida tarkemmin lähdettiin kehittämään työkyvyn arvioinnin ja tukemisen mallia monialaisena yhteistyönä.
Pitkäaikaistyöttömyyden tiedetään olevan yhteydessä korkeampaan sairastavuuteen. Pitkäaikaistyöttömillä on muuta väestöä enemmän asetettuja diagnooseja. Suuri osa niistä on tehty juuri ennen pitkäaikaistyöttömyyskauden alkua tai pian sen alettua. (Maunu, Räisänen & Tuomaala 2023.)
Vuonna 2022 Kela teki kielteisen päätöksen 52,7% työkyvyttömyyseläkehakemuksista (Kelan verkkoseminaari 24.5.2023). Tarkoituksenmukaiseen palveluun ohjaaminen ja oikean toimeentuloa turvaavan etuuden tunnistaminen on asiakkaan kannalta merkityksellistä. Oikein ajoitetuilla palveluilla pyritään estämään työttömyyden pitkittymistä sekä edistämään työkykyä ja työllistymistä. Tähän tarvitaan laaja-alaista ymmärrystä palveluverkostosta ja kuntoutuksesta sekä asiakkaan yksilöllisestä toimintakyvystä ja kokonaistilanteesta.