Työkykykoordinaattori työkyvyn tukena
Työkykykoordinaattorilla on erityisosaamista kuntoutuksen ja työkyvyn tuen asioissa. Tyky-koordinaattorin työnkuvan juurruttaminen osaksi perustason työn rakenteita tekee työkyvyn tuesta saavutettavaa ja näkyvää sekä asiakkaille että ammattilaisille.
Työtä tehdään monialaisesti työkyvyn tuen verkostoissa ja eri toimijoiden kanssa yhteistyössä. Työkykykoordinaattorin työ on asiakkaan omissa toimintaympäristöissä liikkuvaa.
Työkykykoordinaattori kulkee asiakkaan rinnalla sopivan polun löytymiseksi kohti työtä ja opintoja. Työ on asiakaslähtöistä ja voimavarakeskeistä sisältäen mm. palveluohjausta, verkostotyötä, palvelutarpeen arviointia sekä kuntoutus- ja sosiaalipalveluiden koordinointia. Muut sote-ammattilaiset voivat konsultoida työkykykoordinaattoria ja pyytää tarvittaessa työpariksi työkyvyn tarpeeseen liittyvissä asioissa. Lisäksi työkykykoordinaattori tuottaa tietoa kehittämisen tueksi ja kehittää osatyökykyisille suunnattuja sote-palveluja.
Työkykykoordinaattorin pääasiallista kohderyhmää ovat työikäiset henkilöt, joilla on tiiviin työkyvyn tuen tarvetta mutta ei tarpeenmukaisia keinoja, voimavaroja ja palveluita, joilla edistää tilannetta. Erityisesti nuorten aikuisten kohdalla kiinni pitävä ja voimavarakeskeinen työote on tunnistettu tuottavan parhaita tuloksia.
Työkykykoordinaattorin yhteistyöverkostoon kuuluvat kaikki asiakkaan tilanteessa tarvittavat sote- ja työllisyydenhoidon ammattilaiset sekä 3. sektorin toimijat, joiden kanssa työkykykoordinaattorit työskentelevät ja verkostoituvat. Työkykykoordinaattorit tuovat työkyvyn tuen tietoa ja erityisosaamista työyhteisöihin.