Työkyvyn ja työllistymisen tuen palvelukokonaisuus / Keski-Uudenmaan työkykyhanke, Keusote

Keski-Uudenmaan Työkykyhankkeessa selkeytetään ja kehitetään yhteistyöverkoston kanssa yhteensovitettavaa palvelukokonaisuutta ja asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palvelupolkuja.

Toimintaympäristö

Keski-Uudellamaalla kuuden kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta on vuoden 2019 alusta alkaen vastannut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote), 1.1.2023 alkaen Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Keusoten alueella asuu noin 200 000 asukasta, joista noin puolet luetaan mukaan työvoimaan.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Toiminta-alueella toimii useita työllisyyteen ja työllistymiseen liittyviä toimijatahoja. Työkyvyn tukeen liittyviä palveluja on saatavilla kuntien omista työllisyyspalveluista,  Uudenmaan TE-toimistosta (toimistot Hyvinkäällä ja Järvenpäässä), sosiaali- ja terveyspalveluista (Keusotesta), kolmannen sektorin toimijoilta (esim. Klubitalot), yrityksiltä, oppilaitoksilta ja esikoissairaanhoidolta.

Toimijatahot ovat lähtötilanteessa toisistaan erillisiä. Tietoisuus toisten tarjonnasta ja tekemästä työstä on monesti vaillinaista, palvelut toimivat toisistaan erillään ja toisistaan tietämättä. Asiakas voi toisaalta saada useasta paikasta samaa palvelua tai jotkut asiakkaat voivat rajautua ulos kaikista tarjolla olevista palveluista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tarpeena on koota ja kuvata alueella tarjolla olevat työkyvyn ja työllistymisen tuen palvelut.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukkona on toiminut alueen toimijoita muodostunut työ- ja työhönvalmennuksen verkosto. Palvelukokonaisuutta on läpikäyty heidän kanssaan. Osassa työvaiheita mukana on ollut myös muita alueen toimijoita tarvittavista palveluista ja organisaatioista.

Palvelukokonaisuutta lähti kokoamaan ja kuvaamaan opiskelijaryhmä, joka teki työtä palvelumuotoilun keinoin.

Tavoiteltu muutos

Hankkeemme tavoitteena on selkeyttää ja kehittää yhteistyöverkoston kanssa yhteensovitettavaa palvelukokonaisuutta ja asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palvelupolkuja.

- Varmistaa yhteistyöverkoston tuella asiakkaan pääsy hänen tarpeisiinsa vastaavan, työ- ja toimintakykyä tukevan eheän palvelukokonaisuuden piiriin.

- Koordinoida asiakkaan etenemistä yksilöllisiin tarpeisiin vastaavalla palvelupolulla vastuutyöntekijämallia hyödyntäen.

- Yhtenäistää alueellisesti työ- ja toimintakyvyn tuen palvelukokonaisuutta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämistyön kohderyhmänä on toisaalta organisaatiot ja niissä työskentelevät ammattilaiset, toisaalta asiakkaat, jotka työkyvyn tuen palveluja tarvitsevat ja käyttävät. Hankkeessamme työkyvyn tuen palvelukokonaisuutta lähdetään selkeyttämään ja kehittämään yhteiskehittämisen avulla, kokoamalla yhteen kokijat, tekijät ja johto. Yhteiset työpajat alkavat syksyllä 2021.

 

Ratkaisun perusidea

Kokosimme toiminta-alueen työkyvyn ja työllistymisen palvelut ja kuvasimme ne palvelukennostoksi, yhteen yhteiseen sähköiseen työvälineeseen. Kennosto löytyy Keusoten verkkosivuilta osoitteesta www.keusote.fi/kennosto.