Työttömien työ- ja toimintakyvyn arvioinnin hoito- ja palveluketju sote-keskuksessa Lapin hyvinvointialueella

Tavoitteena on yhdenmukaistaa Lapin hyvinvointialueella työnhakijana olevien työttömien henkilöiden työ- ja toimintakykyarvioihin ohjautumista sekä selkeyttää sosiaali- ja terveydenhuollon eri ammattilaisten vastuita ja roolia arviointiprosessissa.  

Toimintaympäristö **

Tässä hoito- ja palvelupolku kuvauksessa on keskitytty kuvaamaan erityisesti työ- ja toimintakyvyn arviointia sosiaali- ja terveydenhuollon osalta. Työ- ja toimintakyvyn arviointi tulee toteuttaa yhteistyössä Te-palveluiden ja Kelan sekä  muiden tarpeenmukaisten paikallisten toimijoiden kanssa. Vuoden 2025 alussa työvoimapalvelut siirtyvät pääosin kuntien järjestämisvastuulle, mikä tulee huomioida tulevia yhteistyörakenteita solmittaessa hyvinvointialueen ja Te-palveluiden välille. Samanaikaisesti TE-palvelu-uudistuksen kanssa 1.1.2025 alkaen tulee voimaan myös uusi laki työllistymisen monialaisesta edistämisestä (381/2023, ”TYM-laki”). Lain tuomat muutokset tulee jatkossa huomioida hoito- ja palvelupolkua muokatessa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Malli on tarkoitettu erityisesti eri sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä yhteistyökumppaneille (kuten Te-palvelut) selkeyttämään ja yhtenäistämään työttömien työ- ja toimintakyvyn arvioinnin hoito- ja palvelupolkua Lapin hyvinvointialueella. 

Mallissa on keskitytty kuvaamaan työttömien tai muutoin työ- ja opiskeluterveydenhuollon ulkopuolella olevien työikäisten työ- ja toimintakyvyn arviointia. 

Vaikka malli on ensisijaisesti tarkoitettu ammattilaisille on asiakasnäkökulma pyritty huomioimaan siten, että mallin luomiseen on osallistunut kaksi kehittäjäasiakasta.  

Ratkaisun perusidea **

Toimintamalli selkeyttää työttömän työ- ja toimintakyvyn arvioinnin prosessia sekä monialaisena palveluna eri ammattilaisten työnjakoa. Malli selkeyttä perustasolla tehtävän ja erikoistasolla tehtävän työ- ja toimintakyvyn arvioinnin eroa sekä selkeyttää näihin ohjautumista.  

Hyvinvointialueiden tarkoitus on yhtenäistää alueensa asukkaiden palveluita. Mallin tarkoituksena on tarjota yhtenäiset perusperiaatteet työ- ja toimintakyvyn arvioinnille Lapin hyvinvointialueella. Malli luo pohjan tulevaisuudessa tehtävälle tarkemmalle kuvaukselle, johon tulee liittää  yhteistyö Te-palveluiden ja Kelan kanssa.  

Malliin on kuvattu sosiaalityöntekijän/ sosiaaliohjaajan, lääkärin sekä terveydenhoitajan tehtävät ja roolit työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa. Malli hyödyttää niitä sote-ammattilaisia, jotka tekevät työ- ja toimintakyvyn arviointeja. Mallissa on myös kuvattu perustasolla ja erikoistasolla tehtävät työ- ja toimintakyvyn arvioinnit sekä tarkemmin tilanteita, jolloin erikoistasolla tehtävään työ- ja toimintakyvyn arviointiin tulisi ohjautua. Tämä auttaa myös muita toimijoita hahmottamaan työ- ja toimintakyvyn arvioinnin porrasteisuutta.   

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamalli on juuri kuvattu ja julkaistu, eikä sen käyttöönoton tuloksia voida vielä arvioida.