Tyypin 2 diabetesta sairastavan hoito- ja palveluketju, Kainuun hyvinvointialue (RRP P4, I1 ja I4)

Toimintamalli kokoaa tyypin 2 diabetesta sairastavan tarvitsemat palvelut hoito- ja palveluketjuun. Hoito- ja palveluketju kuvataan asiakaslähtöisesti hyvinvointialueen verkkosivuille. 

Toimintaympäristö

Kainuussa diabeteksesta ja niiden liitännäissairauksista aiheutuvat kustannukset ovat korkeita ja tilastollisesti sairastavuus on maan keskiarvoa suurempaa. 

Asiakaslähtöinen hoito- ja palveluketju kuvataan hyvinvointialueen ulkoisille verkkosivuille. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Omahoidon tuki diabetesta sairastaville on Kainuussa puutteellista. Tähän kaivataan tukea, johon hoito- ja palveluketjulla pyritään vastaamaan. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Diabetesta sairastavat ja heidän läheiset tarvitsevat työkaluja omahoidon toteuttamiseen. Ammattilaiset puolestaan hoitolinjauksien ja toimintatapojen yhtenäistämistä laadukkaan ja tasavertaisen hoidon toteuttamiseksi. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämisessä on mukana yhteiskehittämisen työryhmässä edustajia perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta sekä järjestösektorilta. Lisäksi kehittämiseen osallistetaan kehittäjäasiakkaita.

Tavoiteltu muutos

Hoito- ja palveluketjulla tavoitellaan varhaisempaa taudin tunnistamista, omahoidon aktivointia sekä liitännäissairauksien ja kustannusten vähentymistä. 

Muutoksen mittaaminen

Mittarina muutoksen mittaamisessa käytetään seuraavia:

  • Verkkosivujen käyntimäärät
  • Sähköisen palvelukanavan, Omasoten viestimäärät kohderyhmältä. 
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallin kohderyhmänä ovat ketjua käyttävät tyypin 2 diabetesta sairastavat, heidän omaiset ja organisaation ammattilaiset. 

Kehittäjäasiakkaita on osallistettu ketjun kehittämisessä ja pilotoinnissa.