Verkkokurssi on kehitetty hiljattain sairastuneille tyypin 2 diabeetikoille omahoidon ja hoitopaikoissa tapahtuvan hoidonohjauksen tueksi. Kurssille voi osallistua myös pidempään sairastanut, joka kokee tarvetta päivittää perustietojaan tyypin 2 diabeteksesta.

Kurssi ei korvaa yksilöllistä ohjausta hoitopaikassa.
 

Tavoiteltu muutos

Ajatuksena on ryhmän hyödyntäminen ja toisten kokemuksista oppiminen. Vertaistuki mahdollistuu kurssilla keskusteluissa ja vertaisvideoiden kautta.  Kurssijaksot sisältävät tietoa kyseisestä aihealueesta sekä pohdintakysymyksiä ja tehtäviä, joihin liittyviä ajatuksia kurssilaiset kirjoittavat keskustelupalstalle. Materiaali sisältää myös linkkejä mm. Diabetestalon sivuille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

D-opiston Tyyppi 2 tutuksi – verkkokurssi toimii kokonaan verkossa ja se on suunnattu äskettäin sairastuneille tyypin 2 diabeetikoille.

Ratkaisun perusidea **

Kurssi koostuu neljästä viikon pituisesta jaksosta ja jaksoihin liittyvistä tehtävistä. Sisällöt ovat luettavissa yhden viikon ajan kurssin päätyttyä. Kurssiviikon materiaalit aukeaa kurssilaisille aina perjantaisin.

Kurssijaksojen sisällöt ovat:

  1. Mikä on tyypin 2 diabetes?
  2. Syöminen
  3. Liikkuminen
  4. Diabeteksen hoito ja seuranta

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Osallistujat hakevat kurssille Diabetesliiton verkkosivujen kautta täyttämällä siellä sähköisen ilmoittautumislomakkeen.

Kurssin hinta on 20 euroa. Oppimisalustana toimii Moodle.

Voit tulla kurssille, kun käytettävissäsi on verkkoyhteys ja sähköpostiosoite sekä tietokone. Perusosaaminen netin käytössä riittää: kurssisivuja käytetään nettiselaimella, muita ohjelmia ei tarvitse osata eikä asentaa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Osallistujat käyttävät kurssilla itse valitsemaansa nimimerkkiä eli toimivat anonyymeinä osallistujina. Ilmoittautumislomakkeessa osallistujat ilmoittavat henkilökohtaiset tietonsa sekä yhteystietonsa ja ne ovat vain kurssin vetäjien tiedossa. Kurssia vetävät diabeteshoitaja, ravitsemusterapeutti ja liikuntasuunnittelija.

Osallistujat tuottavat osin kurssimateriaalia itse tuomalla esille keskustelupalstalla ja tehtävien palautuksessa mieltä askarruttavia asioita ja huomioita ja havaintoja.

Kaikki osallistujien tuottama materiaali on esillä kurssialustalla, vetäjät eivät käy henkilökohtaisia keskusteluita osallistujien kanssa. Osallistujat voivat esittää kysymyksiä omasta hoidostaan, kurssin vetäjät vastaavat niihin yhteisellä keskustelualustalla.