Unettomuuden hoitopolku Orimattilan sote-keskuksessa

Tarkentaa unettomuudesta kärsivän potilaan hoitopolkua Orimattilan sote-keskuksessa. Antaa potilaalle unettomuuden hoitoon muitakin hoitokeinoja kuin lääkkeellinen hoito.  Fraasipohjan suunnittelu helpottamaan ja yhtenäistämään hoidontarpeen arviota.

Toimintaympäristö

Hoidontarpeen arvioinnin yhtenäistäminen unettomuudesta kärsivien potilaiden osalta. Unilääkkeiden väärinkäytön vähentyminen. Lääkkeettömien hoitokeinojen käytön lisääntyminen.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Avosairaanhoidossa unettomuudesta kärsiviä ja unilääkkeitä käyttäviä ihmisiä on paljon. Unettomuutta myös usein hoidetaan pääasiassa lääkkeellisesti ja PKV-lääkkeiden sekä Z-lääkkeiden käyttö on hyvin runsasta tiedossa olevista riskeistä huolimatta. 

Hoidontarpeen arviointi ei ole yhtenäistä unettomuudesta kärsivien potilaiden osalta. Esitiedot lääkkeiden uusintapyynnöissä ovat usein puutteellisia ja toisaalta hoitajilla ei ole työkaluja selvittää, mitä tietoja olisi tärkeää kartoittaa ennen lääkärin konsultointia.  Liian helposti vain pyydetään lääkitystä suoraan, ilman ongelman tarkempaa kartoitusta. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Lääkkeettömien hoitokeinojen käyttö. Yhtenäistäminen hoitoon ohjaukseen liittyen. Lääkkeiden mahdollisen väärinkäytön väheneminen. Haittavaikutusten ja riskien minimointi, esimerkiksi kaatumiset. 

Ammattilainen: Hoidontarpeen arviointi yhtenäistyy ja helpottuu. Potilaiden unettomuuden hoidon seuranta ja arviointi paranee.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Avosairaanhoidon vastaanoton sairaanhoitajat sekä lääkärit

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena luoda omaan sote-keskukseen hoidontarpeen arviota varten fraasipohja helpottamaan yhteydenotossa kartoitettavia oleellisia esitietoja helpottamaan lääkeuusintaa ja toisaalta auttamaan ohjaamaan potilaita myös lääkkeettömien hoitomuotojen piiriin. 

Potilaiden unettomuuden hoidon seuranta ja arviointi paranee. Unilääkkeiden haittavaikutusten ja riskien kartoitus ja minimointi.  Hoidontarpeen arvioinnin yhtenäistäminen ja helpottaminen.

Muutoksen mittaaminen

Forms-kysely henkilökunnalle liittyen fraasipohjan käyttöön. 

Kysely potilaille, miten hoitoon pääsy sujuu ja tyytyväisyys saamaansa hoitoon.

Toteutussuunnitelma

Työyhteisön mukaan saaminen, jotta kaikki toimisivat samoin. Hoidontarpeen arvioinnin yhtenäistäminen fraasipohjan avulla. Potilaiden unilääkkeiden käytön kartoittaminen, lääkkeettömien hoitokeinojen käyttö ja näiden tärkeyden huomioiminen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ikääntyneet sekä työikäiset aikuiset. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Hyödynnämme mielenterveystalon sekä mielipalveluiden unettomuuden omahoito-ohjelmia.

3. Unipäiväkirja | Mielenterveystalo.fi

Unettomuustesti / Unettomuuskysely (ISI) - Mielipalvelut.fi

Ideointi

Työpajoissa noussut ensisijaisesti ongelmana hoidontarpeen arvioinnin hajanaisuus. Tähän suunnitelmana kehittää fraasipohja unettoman potilaan hoidontarpeen arviointia varten. Työpajassa on noussut hyviä ideoita fraasipohjan suunnitelmaa varten.

Idean valinta

Fraasipohja unettoman potilaan hoidontarpeen arviointia varten. Tämä nousi suurimpana ongelmana työpajoissa ja henkilökunta on kiinnostunut fraasipohjaa käyttämään.

Ratkaisun testaaminen

Fraasipohjan käyttökokemuksia suunniteltiin kartoitettavan parin kuukauden käytön jälkeen Forms-kyselyllä, missä tiedusteltiin niin hoitajilta kuin lääkäreiltä, onko fraasi helpottanut hoidontarpeen arviota ja onko konsultoivan ammattilaisen työ helpottunut. Myös fraasin käytettävyyttä, luettavuutta ja käyttöhelppoutta haluttiin kysellä sanallisin arvioin.

Ratkaisun perusidea

Fraasipohjat luotiin sekä pitkään unettomuudesta kärsineille sekä ensimmäistä kertaa unettomuuden vuoksi terveydenhuoltoon hakeutuvalle potilasryhmälle. Fraasipohjat tallennettiin potilastietojärjestelmään yksikön yhteisiin fraasipohjiin kaikkien käytettäväksi.