Uniterveys, unettomuuden lääkkeettömän hoidon toimintamalli Päijät-Hämeen hyvinvointialueella (RRP, P4, I2)

Unettomuuden lääkkeettömän hoidon toimintamalli alueen väestölle.

Toimintaympäristö

Tutkimusten mukaan suomalaisesta aikuisväestöstä noin kolmasosa kärsii ajoittain unettomuusoireista. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii noin 12% aikuisväestöstä. Unettomuus on lisääntynyt erityisesti työikäisillä viimeisten vuosikymmenten aikana.

Pitkäkestoinen unettomuus altistaa somaattisille ja psyykkisille sairauksille ja heikentää myös toimintakykyä. Unettomuus lisää riskiä työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisesta ja liittyy lisääntyneeseen kuolleisuuteen.

Käypä hoito - suosituksen mukaan erityisesti tilapäisessä unettomuudessa ensisijainen hoito on lääkkeetöntä ja pitkäkestoisessakin unettomuudessa lääkehoidon tarve tulee harkita yksilöllisesti. 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ei ole ollut unettomuuden lääkkeettömän hoidon ammattilaisia perusterveydenhuollossa eikä potilaille ole pystytty tarjoamaan omahoidon työkaluja unettomuuden hoidon tueksi. Sote-keskuksiin on toivottu lääkkeettömän hoidon osaamista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Unettomuuden lääkkeettömän hoidon keinoilla on mahdollista vähentää unilääkkeiden käytön tarvetta ja parantaa unettomuuden hoidon laatua sekä antaa potilaille omahoidon keinoja unettomuuden hoitoon. Ammattilaiset pystyvät ohjaamaan potilaat saamaan tukea unettomuuteen ja saavat lisää työkaluja potilaiden tukemiseen unettomuuden hoidossa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukko koostuu sote-keskusten esihenkilöistä ja ammattilaisista, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikön asiantuntijoista sekä RRP-hankkeen asiantuntijoista.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on kehittää sote-keskusten käyttöön toimintamalli, jonka avulla unettomuudesta kärsiville pystytään tarjoamaan CBTI-mallin mukaista ryhmä- ja yksilöohjausta unettomuuden hoidon tueksi. Toimintamallia hyödyntämällä unettomuuden hoidon painopistettä pyritään siirtämään lääkehoidosta lääkkeettömään hoitoon. Omahoidon tueksi potilaille tarjotaan uniohjaus-ryhmiä, sähköisiä valmennuksia ja yksilöohjausta.

Muutoksen mittaaminen

Toimintamallissa seurataan:

  • uniohjaus-ryhmien määrää
  • lääkkeettömän hoidon ohjaukseen ohjautuneiden potilaiden määrää
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallin kohderyhmänä on unettomuuden hoitoon tukea tarvitseva aikuisväestö.