Urheilukellot nuorten hyvinvoinnin ja arjessa jaksamisen tukena

Keski-Uusimaalaisten nuorten hyvinvointia ja arjessa jaksamista tuetaan kuntien liikuntapalveluista lainattavilla urheilukelloilla. Nuori voi hakeutua itsenäisesti tai ohjatusti neuvontaan. Idea saatiin kutsuntaikäisten terveystarkastuksissa.  

Toimintaympäristö **

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa (vuoteen 2025) on tavoitteena mm. sähköinen omahoito ja asiointi lisääntyy asukkailla. Urheilukellot nuorten hyvinvoinnin tukena on osa tavoitteen toteuttamista. Lainattavien urheilukellojen avulla nuori voi yhtälailla käyttää esimerkiksi omaa urheilukelloa, tai muuta hyväksi kokemaansa sovellusta muutoksen seurannassa ja arvioinnissa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Nuorten terveellisiä elintapoja ja hyvinvointia tukemalla  pyritään parempaan arjessa jaksamiseen. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukossa on ollut jäseniä alueen kuntien liikkumis- ja elintapaohjannoista sekä Keusoten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ryhmästä ja opiskeluterveydenhuollon palveluista. Nuorille on annettu myös mahdollisuus tulla kuulluksi. 

Tavoiteltu muutos

Liikkumisen lisääminen ja sen mahdolliset vaikutukset muutosta vaativiin elintapoihin ja arjessa jaksamiseen. Osa tuettavista nuorista on tarvinnut muutosta ja sparrausta ennen varusmiespalveluun astumista.

Muutoksen mittaaminen

Urheilukellon vaikutukset arvioidaan kellon laina-ajan päättymisen jälkeen. Nuorelta kysytään, saiko tämä tukea urheilukellosta tarvitsemaansa elintapamuutokseen.

Toteutussuunnitelma

Mahdollisimman moni elintapamuutosta ja muutostukea tarvitseva nuori ohjautuu joko omatoimisesti tai liikuntapalvelujen avulla sekä urheilukellon  tuella kohti terveellisiä elintapoja. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat ne nuoret, jotka asioivat opiskeluterveydenhuollossa sekä kuntien liikkumis- ja elintapaohjauksissa.