Urheilukellot nuorten hyvinvoinnin ja arjessa jaksamisen tukena
Keski-Uusimaalaisten nuorten hyvinvointia ja arjessa jaksamista tuetaan yhteistyössä kuntien liikuntapalvelujen kanssa. Liikuntapalvelut tukevat nuorten elintapamuutostarvetta RRP2- hankerahoituksella kuntien käyttöön hankituilla urheilukelloilla.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa (- 2025) on tavoitteena mm. sähköinen omahoito ja asiointi lisääntyy asukkailla, sekä tavoitteet liikkumattomuuden ja ylipainon hillitsemiseksi. Urheilukellot ovat osa toimenpiteitä.
Väestön hyvinvointidata nuorten osalta kertoo, että on tarve ohjata nuoria kohti terveellisiä elintapoja esimerkiksi arjen aktiivisuuden sekä unen määrän ja laadun parantamisella. Terveellisten elintapojen ja hyvän arjen myötä ehkäistään uusien hyvinvointihaittojen ilmeneminen. Tämän hankkeen ja elintapamuutoksen tuen tarve lähti liikkeelle kutsuntaikäisten nuorten muutostarpeesta kohti varusmiespalveluksessa pärjäämistä.
Kehittäjäjoukossa on ollut jäseniä alueen kuntien liikkumis- ja elintapaohjannoista sekä Keusoten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ryhmästä ja opiskeluterveydenhuollon palveluista. Nuorille on annettu mahdollisuus tulla kuulluksi Teamsillä, Forms-kyselyllä ja live-tapaamisella.
Urheilukellon avulla ja liikunnanohjaajan tuella nuori huomaa muutoksen tarpeen ja voi seurata hyötyjä, esimerkiksi kohti parempaa unta, liikkumista ja hyvän kierrettä. Tuen tarpeessa oleva nuori voi käyttää vaihtoehtoisesti omaa urheilukelloa tai muuta hyväksi kokemaansa sovellusta muutoksen tukena.
Urheilukellon vaikutukset arvioidaan kellon laina-ajan päättymisen jälkeen. Nuorelta ei kysytä henkilökohtaisia mittoja tai arvoja, vaan saiko tämä tukea urheilukellosta tarvitsemaansa elintapamuutokseen. Loppukyselyn mukaan elintapamuutoksen tavoitteet liittyivät enemmistöllä arjessa jaksamiseen, liikkumiseen ja nukkumiseen. 11 vastaajasta kuusi koki saaneensa urheilukellosta tukea tavoitteeseensa.
Tavoitteena on, että mahdollisimman moni elintapamuutosta ja tukea tarvitseva nuori ohjautuu kohti terveellisiä elintapoja. Opiskeluterveydenhoitajia on informoitu nuorten liikuntapalvelujen lähetekäytänteistä ja lainattavista urheilukelloista. Nuorille on tuotettu kohdennettua viestintää aiheesta julistein ja käsiesittein sekä sosiaalisessa mediassa.
Kohderyhmänä ovat ne nuoret, jotka asioivat kuntien liikuntapalveluissa, kutsuntaterveystarkastuksissa tai opiskeluterveydenhuollossa, ja joilla tunnistetaan tarve sekä halukkuus tarvittavaan elintapamuutokseen ja sen seurantaan.
Kokeiltava toimintamalli on ollut käytössä Keusoten ja alueen kuntien toteuttamassa liikkumis- ja elintapaohjauksen yhteistyössä.
Nuoret kutsuttiin mukaan toimintamallin kehittämiseen. Toimintamalli laajennettiin laitospäihdevierotuksessa ja lastensuojelun asiakkuudessa oleville nuorille. Kokemuksen mukaan nuori saa itselleen näyttöä esim. aktiivisuuden ja unen merkityksestä hyvinvointiin ja päihteettömään arkeen.
Idea on jo käytössä.
Hankkeen tueksi tuotettiin infomateriaalia tuen tarpeessa olevien nuorten ohjautumiseksi terveydenhoitajan vastaanotolle ja sieltä liikuntapalveluun sekä nuorelle lainakellon käyttöön liittyen (lainasopimus ja huolto-ohje) Kts. kuvat.
Tavoitteena on mahdollistaa tukea tarvitsevalle nuorelle väline, jolla seurata ja arvioida elintapamuutoksen tarvetta sekä keinoja, joilla itse voi vaikuttaa. Tärkeä tavoite on myös onnistumisen kokemus, ja sen näyttöä tukeva mitattu arvo.