Väkivallankaappaus
Tavoitteena luoda pysyviä rakenteita hyvinvointialueelle lähisuhdeväkivallan ehkäisyn tavoitteiden toteuttamisen perustaksi alueelliset tarpeet huomioiden, ja vahvistaa Siun soten roolia lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön toimijana Pohjois-Karjalassa.
Tieto lähisuhdeväkivallan yleisyydestä, kustannuksista ja havaitsemisen sekä palveluohjauksen haasteista on lisääntynyt viime vuosien aikana. Lähisuhdeväkivalta on piiloon jäävä ilmiö, ja sen tunnistaminen ja siihen puuttuminen on haastavaa myös sote -palveluissa. Ilmiö on monisyinen ja monimutkainen, ja vaatii kehittämistoimenpiteitä monella tasolla. Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa sekä inhimillistä kärsimystä että taloudellisia kustannuksia, ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kuormitusta korkeampana palveluiden käyttönä.
Hyvinvointialueelle kuuluu lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuvia vastuita ja velvoitteita ehkäistä väkivaltaa. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut Ohjeet kunnille ja hyvinvointialueille lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteiden ja lähisuhdeväkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi vuonna 2022. Pohjois-Karjalassa ehkäisevän perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön toimintamallien kehittämiseen ja ylläpitämiseen liittyvä työ oli hajaantunut 2015 päättyneen Väistö -hankkeen jälkeen ja saavutetut tulokset olivat hiipuneet ajan myötä. Tulevaisuuden sotekeskushankkeen osaprojektin myötä kokoava kehittämistyö käynnistettiin toukokuussa 2022, tavoitteena toimintamallien päivittäminen ja käyttöönotto.
Keskeisiä ajankohtaisiksi nousseita kulmakiviä kehittämistyön aikana oli, että lähisuhdeväkivallan ehkäisy kiinnitettiin organisaatiossa osaksi hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuutta, ymmärrys lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisevän näkökulman painottumisesta kriisi-interventioiden rinnalla ja pitkäjännitteisen työn turvaaminen väkivallan vastaisen työn edistämiseksi lisääntyi. Tulee huomioida, että lähisuhdeväkivalta on piiloon jäävä ilmiö, jolloin teema vaatii näkyvyyttä monella tasolla ja laajaa yhteistyötä.
- Aiemmat kehittämistoimenpiteet, ja tulosten vaikutusten/pysyvyyden arviointi osallistaen laajaa verkostoa.
- Nykytilankartoitus yhteiskehittämisen menetelmin verkostossa (työkokoukset, työpajat, kehittämispäivät, henkilöstökyselyt).
- Jatkuva ja joustava arviointi valittujen kehittämiskohteiden ja keinojen suhteen. Yhteiskehittämisen menetelmät verkostossa ja johdon osallistuminen.
- Kehittämistulosten juurruttaminen osaksi rakenteita. Tarvelähtöisyys. Varmistetaan, että tulokset kiinnittyvät toimintaan ja että ne tosiasiallisesti palvelevat tavoitteita.
- Aktiivisen yhteistyön tukeminen ja koordinointi, lähisuhdeväkivallan ehkäisyn haasteeseen vastaaminen yhteisvoimin toteutuu.
Väkivallankaappauksen ja kehittämistyön lähtökohtana on alueen toimijoilla ja Siun soten työntekijöillä olemassa oleva tieto ja kokemus lähisuhdeväkivallan tilasta (lähisuhdeväkivallan uhrit, tekijät, kokijat, palvelut) ja kehittämisen tarpeista alueella.
Lähtökohtana Siun soten työntekijöiden näkemykset lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön kehittämistarpeista asiakas-/potilastyön näkökulmasta ja arviointitieto omista valmiuksista lähisuhdeväkivallan tunnistamisen, puheeksi oton ja palveluohjaukseen liittyen.
Lähtökohtana alueella toimivien yhteistyötahojen, Rikosuhripäivystys, perheasiain neuvottelukeskus, Pohjois-Karjalan Kriisikeskus, Itä-Suomen poliisi, näkemykset lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön kehittämistarpeista.
Lähtökohtana alueella toimivien työryhmien ja verkoston näkemysten ja kokemustiedon hyödyntäminen. Kokemustieto työryhmien toimivuudesta, aiemmasta hanke- ja kehittämistyöstä alueella, riskien ja tarpeiden tunnistaminen.
Tutkitun tiedon, kansallisten ohjeiden ja alueen tarpeiden yhteensovittaminen.