Valoa -pilotti, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)

Pilotin tavoitteena on alakouluikäisten lasten väkivaltaisen oireilun vähentäminen tehostetun perhetyön keinoin. Pilotissa keskitytään vanhempien aikuisjohtoisuuden vahvistamiseen sekä vanhempien roolin selkeyttämiseen verkostoyhteistyössä. 

Toimintaympäristö

Yhä nuorempien lasten väkivaltaisuus on valtakunnallisesti lisääntynyt huolta herättävä ilmiö. Lasten ja perheiden moniammatillinen tuen tarve on lisääntynyt, jonka myötä verkostoyhteistyön vaikuttavuuden merkitys on korostunut. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat tehostetun perhetyön perheet, jotka ovat ohjautuneet Valoa-pilottiin lapsen väkivaltaisen oireilun vuoksi. Asiakasymmärrystä on kerrytetty tämän asiakasryhmän kanssa tehdyn tehostetun perhetyön työskentelyn sekä verkostotyöhön liittyvien kyselylomakkeiden avulla.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin avulla pyritään vähentämään tehostetun perhetyön asiakaslasten väkivaltaista oireilua lisäämällä vanhempien mentalisaatiokykyä ja vahvistamalla vanhempien roolia niin lapsen arjessa yleisesti kuin lapsen monitoimijaisessa verkostossa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintaa juurrutetaan tehostetussa perhetyössä  kaikkien sosiaaliohjaajien toimesta. Valoa-pilotin kehittämistyötä seurataan säännöllisesti. Verkostoyhteistyön sujuvuutta  ja vanhempien osallisuutta arvioidaan jokaviikkoisissa tiimikokouksissa. Vanhemmuutta vahvistavat Valoa vanhemmuuteen väittämä -kortit ovat kaikkien työntekijöiden käytettävissä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli verkostoyhteistyön osalta on sovellettavissa kaikkiin asiakasverkostoihin, jossa toivotaan asiakkaan vahvempaa osallisuutta. 

Valoa vanhemmuuteen -väittämäkortteja voidaan hyödyntää kaikenlaisessa vanhemmuustyöskentelyssä lapsen iästä huolimatta. Työntekijä voi valita työskentelyyn sopivat kortit, kaikkia kortteja ei ole tarve käyttää. Väittämäkortit soveltuvat hyvin käytettäväksi ennaltaehkäisevässä työssä.