eKlubitalo on saavutettava ja joustava verkkopalvelu, joka tarjoaa tukea, valmennusta ja yhteisöllisyyttä. eKlubitalo on toimintaympäristö, jossa ihmiset voivat kehittää osaamistaan ja saada vertaistukea riippumatta siitä, missä päin Suomea asuvat.

Toimintaympäristö

Elämme keskellä sosiaali- ja terveyspalveluiden murrosta, jossa digitaalisten palveluiden kehittäminen on keskeisessä asemassa. eKlubitalo vastaa tähän tarpeeseen parantamalla palveluiden saavutettavuutta ja täydentämällä perinteisiä tukimuotoja. Politiikassa ja lainsäädännössä korostetaan entistä enemmän saavutettavia ja kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka voivat täydentää perinteisiä palveluita ja helpottaa niiden saatavuutta. Sosiaalisesti palvelu vastaa tarpeeseen tarjota tukea niille, jotka jäävät helposti perinteisten palveluiden ulkopuolelle, kuten pitkien välimatkojen päässä asuvat, työelämän siirtymävaiheessa olevat tai turhan monimutkaisten digipalveluiden ulkopuolelle jäävät kansalaiset. Taloudellisesti eKlubitalo on resurssitehokas tapa rakentaa yhteisöä, jakaa osaamista ja valmennusta sekä vertaistukea ilman fyysisen toiminnan tuomia rajoitteita. Yhteiskunnallisesti se tukee erityisesti työllistymistä, kouluttautumista ja hyvinvoinnin vahvistamista.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

eKlubitalo vastaa alueelliseen eriarvoisuuteen ja palveluiden saatavuuden haasteisiin. Sen strateginen liittymäkohta on sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisaatio sekä järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhteistyön vahvistaminen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

eKlubitalo on kehitetty vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin tarjoamalla joustavampia ja saavutettavampia palveluita. Erityisesti mielenterveyskuntoutujille, työttömille ja opiskelijoille se tarjoaa matalan kynnyksen osallistumismahdollisuuksia, vertaistukea ja tukea arjen ja työelämän haasteisiin. Palvelu mahdollistaa osallistumisen omista lähtökohdista käsin, ajasta ja paikasta riippumatta, mikä vahvistaa osallisuuden kokemusta ja hyvinvointia. Digitaalinen ympäristö parantaa saavutettavuutta tarjoamalla vaihtoehdon niille, joille perinteiset palvelut ovat vaikeasti tavoitettavissa esimerkiksi liikkumisen haasteiden, alueellisen palvelupuutteen tai muun elämäntilanteen vuoksi. eKlubitalo huomioi myös saavutettavuuden eri ulottuvuudet, kuten teknologisen helppokäyttöisyyden, selkokielisyyden ja monikanavaisen tuen.

Ammattilaisten näkökulmasta eKlubitalo helpottaa ohjaus- ja valmennustyötä ja mahdollistaa laajemman yhteistyön. Organisaatioiden ja yhteiskunnan tasolla se parantaa palveluiden saavutettavuutta ja kustannustehokkuutta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

eKlubitalo on kehitetty yhteistyössä Klubitalojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kun yhdessä kehitettävä palvelu vastaa aidosti kohderyhmien konkreettisiin tarpeisiin ja parantaa osallistujien arkea, on yhteistyö toimivaa ja mielekästä.

Yhteiskehittämisprosessissa vuonna 2024 oli osallisena lähes 30 Klubitalojen jäsentä ja työntekijää. Osallistujat olivat tyytyväisiä omaan panokseensa (4.6/5) ja kehittämisryhmän aikaansaannoksiin (4.1/5).

Tavoiteltu muutos

eKlubitalon tavoitteena on tarjota maksutonta tukea arjenhallintaan, työnhakuun ja opintoihin sekä vahvistaa palvelun käyttäjien digiosallisuutta. eKlubitalon myötä toiminnan saavutettavuus kasvaa merkittävästi erityisesti niillä alueilla, joilla ei ole fyysistä Klubitaloa tai muuta vastaavaa matalan kynnyksen palvelua.

Muutoksen mittaaminen

Muutoksen mittaamisessa hyödynnetään sekä määrällisiä että laadullisia arviointimenetelmiä. Seuraamme mm. osallistujamäärien, työ- ja opintovalmennukseen osallistuneiden sekä toimintaan kiinnittyneiden määrän kehitystä. Keskeisiä mittareita ovat:

  • Työ- ja opintovalmennuksen vaikuttavuus: Osallistujamäärät / työhön tai opintoihin siirtyneiden määrä.
  • Digiosallisuuden kasvu: Digitaitojen kehittymistä mittaavat käyttäjäkyselyt sekä Digikaveri-toiminnan raportointi.
  • Palvelun saavutettavuus ja vaikuttavuus: Käyttäjäkokemus- ja palautekyselyt, joissa arvioidaan saatua tukea, saavutettavuutta ja hyödyllisyyttä eri kohderyhmille.
  • Yhteistyökumppaneiden sitoutuminen: Yhteistyötoimenpiteiden ja toimintamallin käyttöönoton laajuus.

Mittaustuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämiseen ja palveluiden kohdentamiseen entistä paremmin. Lisäksi arviointikysymyksiä tarkennetaan käyttäjäpalautteen ja kehittämisvaiheen edetessä. Seurantatiedot kootaan kvartaaleittain ja niitä analysoidaan suhteessa toiminnan tavoitteisiin ja vaikuttavuuteen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

eKlubitalo on suunniteltu vastaamaan erityisesti niiden henkilöiden tarpeisiin, jotka jäävät helposti perinteisten palveluiden ulkopuolelle. Sen ensisijaisia kohderyhmiä ovat:

  • Mielenterveyskuntoutujat, joille säännöllinen osallistuminen fyysisiin palveluihin voi olla haastavaa, mutta jotka hyötyvät matalan kynnyksen tuesta ja vertaistoiminnasta.
  • Työttömät ja työelämän siirtymävaiheessa olevat henkilöt, jotka tarvitsevat tukea työnhaussa, ammatillisen suuntautumisen selkeyttämisessä ja työelämävalmiuksien kehittämisessä.
  • Opiskelijat ja opintojaan suunnittelevat, jotka hyötyvät ohjatusta opintovalmennuksesta, vertaistuesta ja joustavista oppimisratkaisuista.
  • Niiden alueiden asukkaat, joilla palveluihin pääsy on vaikeaa, esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla asuvat, joille pitkät välimatkat tai julkisen liikenteen puute vaikeuttavat palveluihin osallistumista.

Asiakasymmärrystä on kerrytetty monin tavoin:

  • Klubitalojen jäsenkyselyn mukaan digitaitojen parantuminen lisäsi jäsenten todennäköisyyttä edetä työ- tai opiskelupolulla. Myös eKlubitalon käyttäjäpalautteet ovat osoittaneet, että digitaitojen kerryttäminen eKlubitalolla tukee siirtymistä opintoihin ja työelämään.
  • Yhteiskehittäminen: eKlubitalo on kehitetty yhteistyössä kohderyhmän kanssa; jäsenet ovat olleet aktiivisia toimintamallin suunnittelussa ja osallistuvat sisällön tuottamiseen. 
  • Hyvinvointialueiden, oppilaitosten ja järjestöjen yhteistyö on auttanut tunnistamaan palvelun kannalta keskeiset asiakasryhmät ja heidän erityistarpeensa.

Palvelun kehittämisessä on huomioitu kohderyhmän erilaiset valmiudet ja tarpeet. eKlubitalo mahdollistaa yksilöllisen osallistumisen omaan tahtiin, ja palvelu on suunniteltu tukemaan myös niitä, joilla on heikot digitaidot tai vaikeuksia sitoutua perinteisiin tukipalveluihin. Asiakasymmärrystä on kerätty jäsenkyselyillä ja käyttäjäpalautteella, ja toimintaa kehitetään jatkuvasti käyttäjäpalautteen, mutta myös datan analysoinnin pohjalta.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

eKlubitalon kehitystyössä on hyödynnetty Digitys-hankkeessa (Digitaalisen osallisuuden ja osaamisen kehittäminen Klubitaloilla -hanke, 2021–2023) tehtyä pohjatyötä. Digitys-hanke oli ESKOT ry:n kehittämishanke, jonka tavoitteena oli luoda uusia, saavutettavia digitaalisia toimintamuotoja mielenterveyskuntoutujille ja muille osallisuutta vahvistaville palveluille. Hankkeen aikana testattiin ja mallinnettiin erilaisia etätoiminnan muotoja, joita analysoitiin ja kehitettiin käyttäjäpalautteen perusteella.

Digitys-hankkeen ansiosta syntyi arvokasta tietoa siitä, miten etävalmennus, digituettu vertaistoiminta ja verkkovälitteinen työ- ja opintovalmennus voivat tehokkaasti täydentää perinteisiä palveluita. Hankkeen aikana opittiin, mitkä toimintamallit ovat toimivimpia ja mitä haasteita niihin liittyy. Hankkeen pohjalta toimintojen jatkokehittäminen ja skaalaaminen valtakunnallisiksi ratkaisuiksi on ollut huomattavasti ketterämpää.

Ratkaisun perusidea

Suomen Klubitalot ry avasi valtakunnallisen eKlubitalon marraskuussa 2024. eKlubitalo on innovatiivinen verkkopalvelu, joka tarjoaa tukea ja yhteisöllisyyttä laajalle kohderyhmälle, mukaan lukien mielenterveyskuntoutujat, työttömät sekä opintojaan suunnittelevat tai suorittavat henkilöt. Se tarjoaa uudenlaisen, saavutettavan ja joustavan toimintaympäristön, jossa ihmiset voivat kehittää osaamistaan, saada vertaistukea ja rakentaa tulevaisuuttaan riippumatta siitä, missä päin Suomea he asuvat. eKlubitalo on STEA-rahoitteinen ja käyttäjilleen maksuton palvelu.

eKlubitalo toimii kotimaisella Howspace-alustalla, joka on suunniteltu tukemaan osallistavaa ja vuorovaikutteista toimintaa. Alusta mahdollistaa monipuolisen sisällöntuotannon, ryhmätyöskentelyn ja henkilökohtaisen ohjauksen yhdistämisen yhteen digitaaliseen ympäristöön. Helppokäyttöinen ja saavutettava alusta tukee osallistujia monin eri tavoin: Se tarjoaa mahdollisuuden reaaliaikaiseen keskusteluun, tehtävien jakamiseen, koulutusmateriaalien käyttöön sekä oman edistymisen seuraamiseen. Howspace mahdollistaa myös sisällön automaattiset käännökset eri kielille, mikä lisää palvelun saavutettavuutta monikielisessä ja monikulttuurisessa yhteiskunnassa.

eKlubitalo vastaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin tarjoamalla matalan kynnyksen palveluja niille, joilla on vaikeuksia osallistua perinteisiin tukipalveluihin esimerkiksi pitkien välimatkojen, elämäntilanteen tai toimintakyvyn rajoitteiden vuoksi. Se ei ole ainoastaan uusi teknologinen ratkaisu, vaan myös tapa laajentaa ja monipuolistaa osallistumisen mahdollisuuksia. Palvelun ytimessä on työ- ja opintovalmennus, joka tukee yksilöiden työllistymistä, opintojen aloittamista ja etenemistä sekä elämänhallinnan vahvistamista.

eKlubitalon toiminta on rakennettu yhteistyössä Klubitalojen, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien kanssa, ja se mahdollistaa resurssien tehokkaamman jakamisen esimerkiksi koulutussisältöjen ja ohjauksen osalta. Tämä vertaisoppimiseen perustuva toimintamalli tekee palvelusta skaalautuvan ja monistettavan myös muiden toimijoiden käyttöön. Toimintamalli ei rajoitu vain perinteiseen klubitalotoimintaan, vaan se palvelee laajasti eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä, jotka hyötyvät joustavista oppimis- ja tukimuodoista.

Opintovalmennus on yksi keskeisimmistä palveluista eKlubitalossa. Se tarjoaa joustavan ja saavutettavan tavan kehittää opiskelutaitoja, rakentaa yksilöllistä opintopolkua ja edistää työelämävalmiuksia. Opintovalmennus tukee erityisesti niitä, jotka tarvitsevat lisämotivaatiota, ohjausta tai apua erilaisten oppimisvaikeuksien kanssa. Valmennuksen avulla osallistujat voivat kehittää ajanhallintaa, opiskelutekniikoita ja urapolkunsa selkeyttämistä. Opintovalmennuksen rinnalla tarjotaan myös itsenäisesti suoritettavia verkkokursseja, joiden avulla voi syventää tietoa ja hankkia uusia taitoja omaan tahtiin.

Alueellinen saavutettavuus on kasvanut merkittävästi etätoiminnan myötä. Monella hyvinvointialueella palveluihin pääsy voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta fyysisten etäisyyksien ja liikkumisen haasteiden vuoksi. Esimerkiksi Satakunnan ainoa Klubitalo sijaitsee Porissa, ja vuonna 2024 sieltä tuli 85,9 % Klubitalon aktiivijäsenistä. eKlubitalo tuo vaihtoehdon niille, jotka eivät voi tai halua osallistua perinteiseen läsnäolotoimintaan, ja avaa uusia mahdollisuuksia osallistumiseen eri puolilta Suomea.

Tutkimukset tukevat toimintamallin vaikuttavuutta: mielenterveyskuntoutujien Klubitalojen jäsenkyselyn analyysin (2024) mukaan ne henkilöt, jotka kokivat digitaitojensa parantuneen Klubitalon toiminnassa, siirtyivät myös todennäköisemmin työhön tai opintoihin. Klubitalojen tavoitekeskusteluissa asetetuista tavoitteista 30 % keskittyy digiosaamisen ja 28 % opintovalmiuksien kehittämiseen. Tämä osoittaa, että digitaalisten oppimis- ja valmennuspalveluiden merkitys on suuri, ja eKlubitalo vastaa tähän tarpeeseen tarjoten kattavan, saavutettavan ja osallistavan oppimisympäristön.

Helppokäyttöinen alusta mahdollistaa koulutussisältöjen jakamisen kustannustehokkaasti, aidosti vertaisoppien ja yhteistyössä ulkopuolisten tahojen kanssa niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Toimintamalli on suunniteltu niin, että se voidaan laajentaa ja soveltaa myös muihin sosiaali- ja koulutusalan konteksteihin, ja se tarjoaa uuden, rohkean ja raikkaan tavan yhdistää digitaaliset palvelut, vertaistuki ja asiantuntijavalmiudet tukemaan ihmisten hyvinvointia ja tulevaisuudensuunnitelmia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Keskeiset käyttöönoton toimenpiteet:

  • Vakiintunut yhteistyö: eKlubitalo tekee jo yhteistyötä Ohjaamojen, lukuisten oppilaitosten ja järjestöjen kanssa, ja vuosina 2025–2026 kumppanuuksia laajennetaan suunnitellusti hyvinvointialueiden palveluneuvontaan ja kuntien työllisyyspalveluihin.
  • Resurssien varmistaminen:
    • eKlubitalon valmentajien ja muiden alustaa käyttävien koulutus: Howspace on hyvin helppokäyttöinen alusta. Lisäksi eKlubitalo on verkostoitunut muiden toimijoiden kanssa, jotka myös käyttävät Howspacea. Tätä synergiaa hyödynnetään mm. eKlubitalon kehittämisryhmässä, jossa nämä toimijat ovat mukana.
    • Digituki palvelun käyttäjille: eKlubitalo organisoi Digikaveritoimintaa, jonka tarkoituksena on vertaisuuspohjalta auttaa palvelun käyttäjiä digipulmissa. Myös Howspacesta saa matalalla kynnyksellä apua, tukea ja koulutusta.
    • Rahoituksen turvaaminen
  • Palvelun laajentaminen: Toimintaa kehitetään jatkuvasti mm. käyttäjäpalautteen pohjalta ja uusien kumppaneiden kanssa pystytään ketterästi pilotoimaan kohderyhmiä parhaiten palvelevaa toimintaa. 
  • Toimintamallin skaalautuvuus: Toimintamalli on helppo skaalata, koska se ei ole paikkaan sidottu ja monia toimintoja on jo kattavasti pilotoitu ja vakiinnutettu. Pyrimme siihen, että tulevaisuudessa eKlubitalossa työskentelee nykyistä isompi porukka, jotta pystymme kohtaamaan kaikki toiminnasta hyötyvät ja vahvistamaan mm. valtakunnallista opintovalmennusta.
  • Vaikuttavuuden seuranta: Käyttäjädata, -palautteet ja yhteistyötahojen arvioinnit ohjaavat jatkuvaa kehittämistä.
Vinkit toimintamallin soveltajille

eKlubitalo ei ole vain mielenterveyskuntoutujille suunnattu palvelu, vaan sen toimintamalli palvelee laajasti erilaisia käyttäjäryhmiä, kuten työttömiä, opiskelijoita ja työelämän siirtymävaiheessa olevia henkilöitä. Toimintamalli on monistettavissa ja sovellettavissa myös laajemmin eri palvelujärjestelmissä, joissa tarvitaan saavutettavia ja kustannustehokkaita tukipalveluita.

Erityisesti hyvinvointialuenäkökulmasta eKlubitalo tarjoaa toimivan ratkaisun järjestöyhteistyöhön ja palveluiden täydentämiseen. Sen tavoitteena on jalkautua osaksi hyvinvointialueiden palvelukokonaisuutta, mahdollistaen digitaalisen ja osallistavan vertaistuen, työ- ja opintovalmennuksen sekä hyvinvointia tukevat palvelut valtakunnallisesti. eKlubitalo voi toimia osana hyvinvointialueiden järjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä, ja se tukee alueellista palveluiden saatavuutta sekä eri kohderyhmien tavoittamista.

Helppokäyttöinen alusta mahdollistaa koulutussisältöjen jakamisen kustannustehokkaasti, aidosti vertaisoppien ja yhteistyössä ulkopuolisten tahojen kanssa niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Toimintamalli on suunniteltu niin, että se voidaan laajentaa ja soveltaa myös muihin sosiaali- ja koulutusalan konteksteihin, ja se tarjoaa innovatiivisen tavan yhdistää digitaaliset palvelut, vertaistuki ja asiantuntijavalmiudet tukemaan ihmisten hyvinvointia ja tulevaisuuden suunnitelmia.


Lisäkysymykset toimintamalliin:

a. Miksi juuri tämä toimintamalli pitäisi palkita?

eKlubitalo on rohkea ja innovatiivinen ratkaisu, joka vastaa ajankohtaisiin haasteisiin sosiaali- ja terveysalalla. Se tuo uudenlaisen, saavutettavan ja skaalautuvan palvelumallin mielenterveys- ja työllistymispalveluihin sekä opintojen tukeen. Toimintamalli hyödyntää valtakunnallista yhteistyötä ja teknologiaa tarjoten tukea ja valmennusta myös niille, jotka muuten jäisivät palveluiden ulkopuolelle.

Palvelu on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja se luo uuden toimintamallin digitaaliselle vertaistuelle, opinto- ja työvalmennukselle sekä osallisuuden vahvistamiselle. Lisäksi eKlubitalo on jo osoittanut tuloksellisuutensa tavoittamalla useita satoja osallistujia ensimmäisten kuukausien aikana ja saaden myönteistä palautetta niin käyttäjiltä kuin yhteistyökumppaneilta. Kohtaamisia on tähän mennessä jo yli 1300.
 

b. Miten toimintamallissanne näkyy TerveSos -palkinnon tämän vuoden teema: Rohkeat ja raikkaat ilmiölähtöiset ratkaisut tulevaisuuteen?

eKlubitalo vastaa tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeisiin ennakkoluulottomasti ja uudella tavalla. Se ei ainoastaan digitalisoi perinteisiä tukipalveluita, vaan myös luo täysin uudenlaisen osallistumisen ja osallisuuden muodon, joka mukautuu käyttäjien tarpeisiin. Toimintamalli laajentaa Klubitalojen palveluita perinteisen mielenterveyskuntoutuksen ulkopuolelle ja hyödyttää myös työttömiä, opintoja suunnittelevia ja nuoria aikuisia, jotka jäävät perinteisten palveluiden ulkopuolelle.

Innovatiivisuus näkyy paitsi palvelun sisällössä myös sen toimintatavassa: eKlubitalo hyödyntää monitoimijayhteistyötä, digitaalisia ratkaisuja ja käyttäjälähtöistä kehittämistä. Tämä tekee siitä aidosti uudenlaisen ja monistettavan mallin, jota voidaan soveltaa myös muilla kohderyhmillä ja palvelualueilla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

eKlubitalon virallisia avajaisia vietettiin 21.11.2024. Tällöin eKlubitalo avattiin kaikille toiminnasta kiinnostuneille. Syksyn 2024 aikana toimintoja pilotoitiin ja alustaa kehitettiin yhteistyössä Klubitalojen jäsenten ja työntekijöiden sekä yhteistyökumppanien kanssa.

Käyttäjien määrä eKlubitalolla kasvaa nyt kokoajan. Kohtaamisia on tähän mennessä jo yli 1300. Jo nyt voimme sanoa, että eKlubitalo on lisännyt osallistujien digitaitoja, vahvistanut osallisuutta ja tarjonnut entistä useammalle mahdollisuuden edetä työ- tai opintopolullaan. Käyttäjien ja yhteistyökumppanien palaute on ollut erittäin positiivista ja innostunutta, ja osoittaa palvelun tarpeellisuuden.