Valtakunnallinen eKlubitalo
eKlubitalo on saavutettava ja joustava verkkopalvelu, joka tarjoaa tukea, valmennusta ja yhteisöllisyyttä. eKlubitalo on toimintaympäristö, jossa ihmiset voivat kehittää osaamistaan ja saada vertaistukea riippumatta siitä, missä päin Suomea asuvat.
Elämme keskellä sosiaali- ja terveyspalveluiden murrosta, jossa digitaalisten palveluiden kehittäminen on keskeisessä asemassa. eKlubitalo vastaa tähän tarpeeseen parantamalla palveluiden saavutettavuutta ja täydentämällä perinteisiä tukimuotoja. Politiikassa ja lainsäädännössä korostetaan entistä enemmän saavutettavia ja kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka voivat täydentää perinteisiä palveluita ja helpottaa niiden saatavuutta. Sosiaalisesti palvelu vastaa tarpeeseen tarjota tukea niille, jotka jäävät helposti perinteisten palveluiden ulkopuolelle, kuten pitkien välimatkojen päässä asuvat, työelämän siirtymävaiheessa olevat tai turhan monimutkaisten digipalveluiden ulkopuolelle jäävät kansalaiset. Taloudellisesti eKlubitalo on resurssitehokas tapa rakentaa yhteisöä, jakaa osaamista ja valmennusta sekä vertaistukea ilman fyysisen toiminnan tuomia rajoitteita. Yhteiskunnallisesti se tukee erityisesti työllistymistä, kouluttautumista ja hyvinvoinnin vahvistamista.
eKlubitalo vastaa alueelliseen eriarvoisuuteen ja palveluiden saatavuuden haasteisiin. Sen strateginen liittymäkohta on sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisaatio sekä järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhteistyön vahvistaminen.
eKlubitalo on kehitetty yhteistyössä Klubitalojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kun yhdessä kehitettävä palvelu vastaa aidosti kohderyhmien konkreettisiin tarpeisiin ja parantaa osallistujien arkea, on yhteistyö toimivaa ja mielekästä.
Yhteiskehittämisprosessissa vuonna 2024 oli osallisena lähes 30 Klubitalojen jäsentä ja työntekijää. Osallistujat olivat tyytyväisiä omaan panokseensa (4.6/5) ja kehittämisryhmän aikaansaannoksiin (4.1/5).
eKlubitalon tavoitteena on tarjota maksutonta tukea arjenhallintaan, työnhakuun ja opintoihin sekä vahvistaa palvelun käyttäjien digiosallisuutta. eKlubitalon myötä toiminnan saavutettavuus kasvaa merkittävästi erityisesti niillä alueilla, joilla ei ole fyysistä Klubitaloa tai muuta vastaavaa matalan kynnyksen palvelua.
Muutoksen mittaamisessa hyödynnetään sekä määrällisiä että laadullisia arviointimenetelmiä. Seuraamme mm. osallistujamäärien, työ- ja opintovalmennukseen osallistuneiden sekä toimintaan kiinnittyneiden määrän kehitystä. Keskeisiä mittareita ovat:
- Työ- ja opintovalmennuksen vaikuttavuus: Osallistujamäärät / työhön tai opintoihin siirtyneiden määrä.
- Digiosallisuuden kasvu: Digitaitojen kehittymistä mittaavat käyttäjäkyselyt sekä Digikaveri-toiminnan raportointi.
- Palvelun saavutettavuus ja vaikuttavuus: Käyttäjäkokemus- ja palautekyselyt, joissa arvioidaan saatua tukea, saavutettavuutta ja hyödyllisyyttä eri kohderyhmille.
- Yhteistyökumppaneiden sitoutuminen: Yhteistyötoimenpiteiden ja toimintamallin käyttöönoton laajuus.
Mittaustuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämiseen ja palveluiden kohdentamiseen entistä paremmin. Lisäksi arviointikysymyksiä tarkennetaan käyttäjäpalautteen ja kehittämisvaiheen edetessä. Seurantatiedot kootaan kvartaaleittain ja niitä analysoidaan suhteessa toiminnan tavoitteisiin ja vaikuttavuuteen.
eKlubitalo on suunniteltu vastaamaan erityisesti niiden henkilöiden tarpeisiin, jotka jäävät helposti perinteisten palveluiden ulkopuolelle. Sen ensisijaisia kohderyhmiä ovat:
- Mielenterveyskuntoutujat, joille säännöllinen osallistuminen fyysisiin palveluihin voi olla haastavaa, mutta jotka hyötyvät matalan kynnyksen tuesta ja vertaistoiminnasta.
- Työttömät ja työelämän siirtymävaiheessa olevat henkilöt, jotka tarvitsevat tukea työnhaussa, ammatillisen suuntautumisen selkeyttämisessä ja työelämävalmiuksien kehittämisessä.
- Opiskelijat ja opintojaan suunnittelevat, jotka hyötyvät ohjatusta opintovalmennuksesta, vertaistuesta ja joustavista oppimisratkaisuista.
- Niiden alueiden asukkaat, joilla palveluihin pääsy on vaikeaa, esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla asuvat, joille pitkät välimatkat tai julkisen liikenteen puute vaikeuttavat palveluihin osallistumista.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty monin tavoin:
- Klubitalojen jäsenkyselyn mukaan digitaitojen parantuminen lisäsi jäsenten todennäköisyyttä edetä työ- tai opiskelupolulla. Myös eKlubitalon käyttäjäpalautteet ovat osoittaneet, että digitaitojen kerryttäminen eKlubitalolla tukee siirtymistä opintoihin ja työelämään.
- Yhteiskehittäminen: eKlubitalo on kehitetty yhteistyössä kohderyhmän kanssa; jäsenet ovat olleet aktiivisia toimintamallin suunnittelussa ja osallistuvat sisällön tuottamiseen.
- Hyvinvointialueiden, oppilaitosten ja järjestöjen yhteistyö on auttanut tunnistamaan palvelun kannalta keskeiset asiakasryhmät ja heidän erityistarpeensa.
Palvelun kehittämisessä on huomioitu kohderyhmän erilaiset valmiudet ja tarpeet. eKlubitalo mahdollistaa yksilöllisen osallistumisen omaan tahtiin, ja palvelu on suunniteltu tukemaan myös niitä, joilla on heikot digitaidot tai vaikeuksia sitoutua perinteisiin tukipalveluihin. Asiakasymmärrystä on kerätty jäsenkyselyillä ja käyttäjäpalautteella, ja toimintaa kehitetään jatkuvasti käyttäjäpalautteen, mutta myös datan analysoinnin pohjalta.
eKlubitalon kehitystyössä on hyödynnetty Digitys-hankkeessa (Digitaalisen osallisuuden ja osaamisen kehittäminen Klubitaloilla -hanke, 2021–2023) tehtyä pohjatyötä. Digitys-hanke oli ESKOT ry:n kehittämishanke, jonka tavoitteena oli luoda uusia, saavutettavia digitaalisia toimintamuotoja mielenterveyskuntoutujille ja muille osallisuutta vahvistaville palveluille. Hankkeen aikana testattiin ja mallinnettiin erilaisia etätoiminnan muotoja, joita analysoitiin ja kehitettiin käyttäjäpalautteen perusteella.
Digitys-hankkeen ansiosta syntyi arvokasta tietoa siitä, miten etävalmennus, digituettu vertaistoiminta ja verkkovälitteinen työ- ja opintovalmennus voivat tehokkaasti täydentää perinteisiä palveluita. Hankkeen aikana opittiin, mitkä toimintamallit ovat toimivimpia ja mitä haasteita niihin liittyy. Hankkeen pohjalta toimintojen jatkokehittäminen ja skaalaaminen valtakunnallisiksi ratkaisuiksi on ollut huomattavasti ketterämpää.