Valtuustoviskuttelija
"Valtuustoviskuttelija" muuttaa kuntalaisten roolia valtuustojen kokousten seurannassa. He eivät ole enää pelkkiä kuuntelevia ja katselevia sohvaperunoita, vaan voivat kotisohvalta osallistua kokoukseen kysymyksiensä kautta.
Edustuksellinen demokratian tilanne on tällä hetkellä maassamme varsin haasteellisessa tilanteessa. Tästä kertovat varsin alhainen äänestysaktiivisuus nimenomaan kunnallisvaaleissa sekä puolueiden vaikeus saada listoilleen ehdokkaita. Tällä uudella toimintamallilla tavoitteena on kasvattaa kuntalaisten kiinnostusta yhteisten asioiden hoitoon ja turvata se, että emme ajaudu tilanteeseen, jossa kunnissa vähemmistö päättää mitä enemmistö tekee.
Kunnanvaltuusto on kunnan korkein päättävä elin. Kuntalain mukaan valtuuston kokoukset ovat kuntalaisille avoimia, mutta puheoikeus on pelkästään valtuutetuilla ja erikseen puheoikeuden myönnetyillä henkilöillä. Siitä huolimatta, että kysymyksessä on kuntaorganisaation korkein toimielin, on siellä asialistalla hyvin harvoin asioita, jotka eivät olisi jo läpikäsitelty alemmissa toimielimissä. Tämä on omiaan vähentämään kansalaisten kiinnostusta hakeutua valtuutetuiksi vaalien kautta ja myös kuntalaisten kiinnostus käsiteltäviä asioita kohtaan on vähentynyt viime vuosien aikana merkittävästi. Kunnat ovat panostaneet uuden tekniikan avulla tiedottamista siten, että valtuustoa voi seurata netin avulla. Tämä toimenpide ei monessakaan kunnassa ole lisännyt kuntalaisten määrää kokousten seuraajina. Pelkkä "sohvaperunan" rooli ei näytä kiinnostavan. "Valtuustoviskuttelija" mahdollistaa kuntalaisten osallistumisen käsiteltäviin asioihin kysymysten kautta ja siten aktivoi heitä entistä enemmän osallistumaan.
Tavoitteena on kasvattaa kuntalaisten kiinnostusta yhteisiä asioita kohtaan. Tällä hetkellä valtuuston kokousten seuraajia on keskimäärin 15 kuntalaista netin äärellä. Tavoitteena on kasvattaa määrää siten, että vuonna 2025 kunnallisvaaleihin mentäessä 10 % kuntalaisista seuraa ja osallistuu valtuuston kokouksiin.
Mittaamme kehitystä sekä seuraajien että myös ehdokashankinnan avulla.
Tiedottaminen on avainasemassa ja toki myös tarvittava tekniikka.
Kohderyhmänä ovat sekä kuntalaiset että kunnalliset luottamushenkilöt. Toimintamalli aktivoi kuntalaisia osallistumaan ja heidän aktiivisempi osallistuminen motivoi luottamushenkilöitä kehittämään kotikuntaansa yhdessä kuntalaisten kanssa.