Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmä, Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1)

Perheneuvolan vauvaperhetyön ja Päihde- ja mielenterveyspalveluiden (MIEPÄ) yhteistyönä kehittämä Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmä, joka tarjoaa vauvojen vanhemmille tukea, tietoa ja keinoja ahdistuksen kanssa selviytymiseen vauva-arjessa.

Toimintaympäristö

Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluva VAKEhyva – Hyvät palvelut -hanke pyrkii korjaamaan koronapandemian seurauksia sosiaali- ja terveydenhuollossa kehittämällä keinoja, joilla voidaan vastata hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelan purkamiseen sekä hoitotakuun toteutumisen edistämiseen. Hanke keskittyy erityisesti siihen, että yhä useampi hyvinvointialueen asukas pääsisi kiireettömään hoitoon viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta. Lisäksi hanke pyrkii vahvistamaan ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista.

Kehittämistyön ytimessä ovat heikossa ja haavottuvassa asemassa olevat hyvinvointialueen asukkaat. Hoitoon pääsyn parantamiseen tähtäävää kehittämistyötä suunnataan asiakasryhmille, joiden on alueella tehdyn selvitystyön myötä tunnistettu olevan koronapandemian myötä erityisen heikossa tai haavoittuvassa asemassa. Näitä ovat vauvaperheiden osalta:

  • Nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on tunnistettuja tai vielä tunnistamattomia päihde- tai mielenterveyshäiriöitä
  • Mielenterveys- ja päihdehäiriöitä omaavat tai niiden riskissä olevat
  • Maahan muuttaneet lapset, nuoret ja perheet, joilla on todettua tai piilevää työ- ja toimintakykyyn liittyvää tai psykososiaalisen tuen tai hoidon tarvetta
Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmä on kehitetty VAKEHyva – Hyvät palvelut -hankkeessa HyväPerhekeskus-kärjessä osana jalkautuvan vauvaperhetyön pilottia. Hanke kuuluu Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jonka tavoitteena on tukea ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluontoiselta Next Generation EU -elpymisvälineeltä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella hankkeen tavoitteena on, että yhä useampi asukas pääsisi kiireettömään hoitoon viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vanhempi-vauva ahdistuksenhallinta ryhmä pyrkii vastaamaan koronan aiheuttaman palveluvelan purkamiseen tarjoamalla perheneuvolan asiakkaille ryhmämuotoista toimintaa, jonka avulla perheiden jonotusaikaa perheneuvolapalveluun pystytään lyhentämään. Ryhmämuotoinen toiminta mahdollistaa useamman asiakkuuden yhtäaikaisen hoitamisen, vertaistuen mahdollistamisen sekä vaihtoehtoisen työskentelytavan tarjoamisen yksilötyöskentelyn sijaan.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmän on kehittänyt VAKEHyva - Hyvät palvelut -hankkeen HyväPerhekeskus-kärjessä työskennellyt kehittämiskoordinaattori/kätilö-sairaanhoitaja Johanna Lapinsola. Ryhmää on ollut kehittämässä myös sairaanhoitaja Heli Schavikin Päihde- ja mielenterveyspalveluista sekä vauvaperhepsykologi Laura Vento perheneuvolan vauvaperhetyöstä.

Muutoksen mittaaminen

Viimeisellä ryhmäkerralla ryhmäläisiltä kysytään palautetta kirjallisesti kyselylomakkeella. Kyselylomake on muokattu perheneuvolapalvelujen vauvaperhetyön vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta tukevan Hoivaa ja leiki- ryhmien kyselylomakkeiden pohjalta. Lomakkeessa on avoimia kysymyksiä sekä mittarilla mitattavia kysymyksiä. 

Toteutussuunnitelma

Ryhmän toteutuminen edellyttää, että:

- Ryhmä toteutuu perheneuvolan vauvaperhetyön ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen yhteistyönä
- Ryhmä on suljettu ryhmä, johon ei oteta kesken ryhmän uusia osallistujia
- Ryhmän kokoontumispaikka ja aikataulu (7 x 1,5 h) pysyy samana koko ryhmän ajan
- Ryhmässä on vähintään 4, mutta enintään 6 vanhempi-vauva paria

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmään tullaan ensisijaisesti perheneuvolan vauvaperhetyön tai päihde- ja mielenterveyspalvelujen kautta. Asiakkaat ohjautuvat näihin palveluihin muiden vauvaperheiden palvelujen, kuten neuvolan tai neuvolan perheohjauksen kautta. Ryhmään ohjautumiseen liittyvät asiat tarkentuvat myöhemmin.

Ryhmään sopiva asiakas:
- vanhemmalla on ahdistuneisuutta, ja hän haluaa tukea siihen
- vauva on ryhmän alkaessa n. 2-4 (5kk) ikäinen, alle puolivuotias
- vanhempi puhuu ja ymmärtää hyvin suomea
- vanhempi asuu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueella
- vanhempi sitoutuu ryhmään

Haastattelu ryhmään:
Ennen ryhmään tuloa asiakkaat haastatellaan noin 20-30min kestävällä puhelinhaastattelulla. Haastattelun tekee toinen ryhmänohjaajista. Haastattelussa asiakas saa tietoa Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmästä ja sen sisällöstä, ja häneltä kysytään taustakysymyksiä ryhmää varten. Haastattelu ryhmään on osa ryhmään sitouttamisen prosessia. Haastattelu kirjataan potilastietojärjestelmään, tässä tapauksessa Apottiin.

Noin viikko ennen ryhmän alkua ryhmään osallistujille lähetetään Maisan kautta GAD-7 ja PHQ-9 - kyselylomakkeet täytettäväksi. Kyselylomakkeet asiakkaille lähettää päihde- ja mielenterveyspalvelujen työntekijä. Ryhmän keskivaiheilla ryhmäkertojen 3 ja 4 välissä lähetetään samat kyselylomakkeet asiakkaille täytettäväksi, ja vielä kolmannen kerran ennen viimeistä ryhmäkertaa. Mikäli ryhmään osallistuja ei ole täyttänyt kyselylomakkeita Maisassa ennen viimeistä kertaa, pyydetään häntä täyttämään kyselylomakkeet tulosteena viimeisellä ryhmäkerralla.

Ratkaisun perusidea

Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmä tarjoaa vauvojen vanhemmille keskustelu- ja vertaistukea, tietoa ahdistuksenhallintakeinoista ja ahdistuksen kanssa selviytymisestä vauva-arjessa sekä tukee vuorovaikutusta vauvan ja vanhemman välillä.

Jokainen ryhmäkerta sisältää ahdistuksenhallintaan liittyvän teeman:
1. Tutustuminen ja tietoa ahdistuneisuudesta
2. Liikunnan ja rentoutumisen merkitys
3. Huolten tunnistaminen ja ratkaiseminen
4. Epävarmuuden sietäminen ja riittävän hyvä vanhemmuus
5. Keinoja välttämiskäyttäytymisen vähentämiseen
6. Joustava ajattelu ja hyväksynnän taidot
7. Suunta tulevaan

Ryhmäkerroilla keskustelun lisäksi on mahdollista toteuttaa kuvakortti- ja työkirjatyöskentelyä, rentoutumisharjoituksia ja omaan ajatteluun liittyviä tehtäviä. Ryhmäkerrat koostuvat myös vauvojen kanssa yhteisistä Hoivaa ja leiki- laulu/leikkihetkistä, joiden tarkoitus on tukea myönteistä vuorovaikutusta vanhemman ja vauvan välillä. Laulu/leikkihetkistä keskustellaan lyhyesti ja havainnoidaan vauvan reaktioita ja vireystilaa hetkissä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ryhmäkertojen runko mukailee Terapiat etulinjaan - ahdistuksenhallintaryhmän runkoa, mutta ryhmän sisällöissä on kiinnitetty huomiota erityisesti vauvaperheille kohdennettuun tukeen ja sisältöön. Ryhmän suunnittelussa ja toteutuksessa on hyödynnetty Suomen Perinataalimielenterveys ry:n vuonna 2022 suomentamaa ja julkaisemaa Raskaus- ja vauva-ajan ahdistuneisuus ja sen kanssa selviytyminen – opasta, mikä pohjautuu Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Opas on vapaasti luettavissa internetissä, ja se on tarkoitettu niin vanhemmille kuin ammattilaisillekin.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Vinkkinä toimintamallia soveltaville, että ryhmän koonti on suositeltavaa aloittaa hyvissä ajoin, jopa kolme kuukautta ennen ryhmän alkamista. Sopivien ryhmäläisten kartoitukseen sekä haastatteluihin on hyvä varata riittävästi aikaa. Haastatteluja tehtäessä olisi hyvä pystyä kertomaan mahdollisille osallistujille ryhmän toteutumisajankohta sekä -paikka. Ryhmään sitoutuminen helpottuu, kun ryhmän toteutumisen viikonpäivä ja kellonaika sekä toteutumispaikka on tiedossa hyvissä ajoin. Ryhmässä on tarkoitus kohdata sekä vauva että vanhempi, ja vuorovaikutusleikkien ja vauvoille tarjotun hoivan jälkeen hoidetaan myös vanhempia tarjoamalla heille pientä välipalaa ja juotavaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmään osallistuneilta sekä ryhmää toteuttaneilta asiantuntijoilta kerätyn suullisen ja kirjallisen palautteen perusteella ryhmä on todettu toimivaksi ja vastaavan asiakkaiden tarpeisiin. Osa ryhmään osallistuneista asiakkaista ei kokenut tarvitsevansa yksilötyöskentelyä ryhmätyöskentelyn jälkeen. 

Vanhempi-vauva ahdistuksenhallintaryhmä on saatu juurrutettua osaksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen perheneuvolan vauvaperhetyön tiimin sekä Päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelua. Ryhmää vetää vauvaperhetyön tiimistä vauvaperhepsykologi ja Päihde- ja mielenterveyspalveluista sairaanhoitaja. Ryhmä toteutetaan vähintään kaksi kertaa vuoden aikana; kerran keväällä ja kerran syksyllä.