TOIMINTAA ON KEHITETTY TUETUSTI TULEVAISUUTEEN -HANKKEESSA
Tuetusti tulevaisuuteen -hankkeen Stigman murtaja -toimintaa on kehitetty erityisesti vankitaustaisten parissa ja soveltuu siten vaikeassa elämäntilanteessa ja yhteiskunnan reunalla olevien auttamistyöhön. Toimintaa on toteutettu onnistuneesti vankilasta vapautuneiden kanssa ja osana koevapauden toimintavelvoitetta. Toiminnan sijoittuminen siviilipalvelujärjestelmän ja rikosseuraamuslaitoksen rajapinnalle on mahdollistanut sosiaalisen kuntoutuksen toteutuksen valvotussa koevapaudessa. Tällöin valvotun koevapauden toimintavelvoite on kirjattu aikuissosiaalityössä sosiaalisen kuntoutuksen päätökseen, jolloin koevapauden aikainen toiminta kiinnittää vangin palvelujärjestelmään myös silloin, kun hän ei ole työmarkkinoiden käytettävissä.
Lainsäätäjän suoman väljyyden vuoksi sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalinen kuntoutus soveltuu Stigman murtaja- toiminnan raamiksi ja kiinnittää sen julkiseen palvelujärjestelmään.
Sosiaalihuoltolaissa sosiaalisella kuntoutuksella tarkoitetaan sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin annettavaa tehostettua tukea ”sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, syrjäytymisen torjumiseksi ja osallisuuden edistämiseksi”. Sosiaaliseen kuntoutukseen määritellään kuuluvaksi sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen, kuntoutusneuvonta ja -ohjaus sekä kuntoutuspalveluiden yhteensovittaminen, valmennus arjessa selviytymiseen, ryhmätoiminta ja vuorovaikutuksen tuki ja kaikki muut sosiaalista kuntoutumista edistävät toimenpiteet. (Sosiaalihuoltolaki 1301/2014.)
AIKUISSOSIAALITYÖN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖ MAHDOLLISTAA ERILAISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN PALVELULLE
Kolmannen sektorin ammatillisen tukihenkilön aseman tulee olla vapaa asiakkaan elämää koskevista rikos-, työ-, terveys- tai sosiaalioikeudellisista päätöksistä. Tuetusti tulevaisuuteen -hankkeen Stigman murtaja -toimintaa on kokeiltu osana sosiaalista kuntoutusta, jolloin kolmannen sektorin työntekijä on muodostanut työparin aikuissosiaalityön työntekijän kanssa: kolmannen sektorin työntekijä on toiminut palvelua tuottavassa ja aikuissosiaalityön työntekijä palvelua toteuttavassa sekä koordinoivassa roolissa.
Tukihenkilö ei kirjaa asiakkaasta tietoja asiakastietojärjestelmään, vaan tarvittaessa tehdään muistiinpanoja yhdessä. Näin toiminnassa toteutuu läpinäkyvyys, jolla halutaan vähentää kohderyhmän epäluuloja sote-toimijoitakohtaan. Läpinäkyvä kirjaamiskäytäntö korostaa lisäksi sitä, että tukitoiminta on erillään valtarakenteista liittyen esimerkiksi työelämään, rikosprosesseihin tai sote-palveluihin.
Toiminta soveltuu laaja-alaisesti kolmannen sektorin ammatillisen rinnalla kulkijan rooleihin. Palvelutuotannossa rajalliset resurssit asettavat usein esteen intensiiviselle työotteelle: asiakkaan elämän kriisivaiheessa auttamiseen olisi kuitenkin varattava useita tunteja viikossa. Onkin todettu, että toimintaa on helpompi toteuttaa hanketyön ja järjestötyön kunnallisia palveluita joustavammissa raameissa.
ENNAKKOLUULOJEN MURTAMINEN ASIAKKAAN VIITERYHMÄN ULKOPUOLELLA
Stigmojen murtamistyötä voidaan suunnata myös asiakkaan viitetyhmän ulkopuolisiin ihmisiin, jotta vankitaustaisiin liitetyt stigmat lieventyisivät. Tällaista toimintaa ja vaikuttamistyötä ovat olleet muun muassa vankimessut, vankiteatteriesitykset, yhteiskehittämisen tilaisuudet, pop up -tapahtumat, mielipide- ja blogikirjoitukset, kokemustietoisku, avoin tila sekä osallistava tiede- ja kulttuuritoiminta. Toimintaa on toteutettu yhdessä asiakkaiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Esimerkiksi kehittämishankkeen aikana ”Kiviäkin kiinnostaa”- ympäristötaideprojektissa neulanvaihtopisteen kävijät maalasivat tunnetilansa kiveen. Kivet asetettiin julkisiin ulkotiloihin.
RESURSSIT JA TOIMIJAKUMPPANIT
Yhden ammattilaisen kannattelemat asiakasmäärät vaihtelevat osallistujien elämäntilanteiden mukaan. Vankilasta vapautuvat ihmiset tarvitsevat runsaasti aikaa sekä tukea käytännön asioiden hoitamiseen, mutta tuen tarve vähenee tavallisesti ensimmäisten viikkojen siviilielämän jälkeen. Yhdellä työntekijällä voi olla noin 20–30 tuettavaa edellyttäen, että osa toiminnasta toteutetaan ryhmämuotoisena ja usealla asiakkaalla ei ole samanaikaisesti tuen tarvetta lisäävää kuormitusta.
Asiakkaat ohjautuvat toimintaan pääasiassa Rikosseuraamuslaitoksen, päihdepalveluiden ja aikuissosiaalityön työntekijöiden yhteydenottojen seurauksena, etsivän kriminaalityön tuloksena sekä hankkeen edetessä enenevissä määrin vankilasta tai siviilistä itse tehtyjen avunpyyntöjen kautta. Osallistujia on polutettu päihde- ja mielenterveyspalveluihin, kolmannen sektorin tuottamiin palveluihin ja psykososiaalisiin asumispalveluihin.
Toimintamallia on kehitetty Sosku-kahvit -yhteiskehittämisprosessissa. Erityistä huomiota kiinnitettiin matalan kynnyksen osallistumiseen sekä työntekijöiden ja asiakkaiden tasavertaiseen osallistumiseen ilman statustietoja. Lue lisää opinnäytteestä:
Koskinen, Iida (2020) Sosku-kahvit: Sosiaalisen kuntoutuksen yhteiskehittäminen Porissa. SAMK. Opinnäytetyö.
Lue lisää, miten sosiaalista kuntoutusta voidaan kehittää yhdessä asiakkaiden kanssa:
Yhteiskehittäminen sosiaalisessa kuntoutuksessa ja sosiaalityössä (Innokyla.fi)
TAUSTAMATERIAALIA
Kehitetyn toiminnan taustaideologia kytkeytyy seuraaviin teoksiin:
Bovaird, T. & Löffler E. 2012. From Engagement to Co-Production: How Users and Communities Contribute to Public Services. Teoksessa Brandsen, T., Pestoff, V. & Verschuere, B. (toim.) New Public Governance, The Third Sector and Co-Production. New York: Routledge 2012.
Juhila, K. 2006. Sosiaalityöntekijöinä ja asiakkaina. Sosiaalityön yhteiskunnalliset tehtävät ja paikat. Tampere: Vastapaino.
Kainulainen, S. Hyvinvointivaltio ei turvaa hyvinvointia kaikille. Teoksessa Helne, t. & Laatu, M. (toim.) Vääryyskirja. Vammala: Vammalan Kirjapaino Oy.
Kananoja, A., Niiranen, V. & Jokiranta H. 2008. Kunnallinen sosiaalipolitiikka: osallisuutta ja yhteistä vastuuta. Juva: PS-kustannus.
Sosiaalihuoltolaki 30. 12. 2014/ 1301 muutoksineen.
Väisänen, R. 2018. Teoksessa Härkäpää, Kostamo-Pääkkö & Lindh (toim.) Sosiaalinen kuntoutuksessa. Rovaniemi: Lapland University Press.
KEHITTÄJÄT
Tuetusti Tulevaisuuteen -hankkeen toteuttajina Porin Sininauha ry sekä Rauman Seudun Katulähetys ry, toimintapaikkan Satakunta.
Kehittäjän yhteyshenkilöt:
- Iida Koskinen, Tuetusti tulevaisuuteen -hanke, Porin Sininauha ry, i.koskinen(a)porinsininauha.fi
- Anu Louhelainen, Porin Sininauha ry, a.louhelainen(a)porinsininauha.fi