Yhteiskehittäminen sosiaalisessa kuntoutuksessa ja sosiaalityössä
Yhteiskehittämiseen osallistuvat asiakkaat, ammattilaiset ja esihenkilöt. Prosessissa asiakkaiden ja ammattilaisten suhde voi muodostua aikaisempaa tasa-arvoisemmaksi ja ammattilaiset voivat oppia asiakkailtaan.
Toimintamallin nimi
Yhteiskehittämiseen osallistuvat asiakkaat, ammattilaiset ja esihenkilöt. Prosessissa asiakkaiden ja ammattilaisten suhde voi muodostua aikaisempaa tasa-arvoisemmaksi ja ammattilaiset voivat oppia asiakkailtaan.
Yhteiskehittämistä käytetään sosiaalisessa kuntoutuksessa ja sosiaalityössä, kun palvelujen tarvetta kartoitetaan, palveluja suunnitellaan, järjestetään tai toteutetaan. Tavoitteena on, että tarjolla olisi asiakkaiden tarpeisiin vastaavia ja oikea-aikaisia palveluja. Yhteiskehittäminen on jatkuva prosessi, jonka periaatteena on osallistujien tasaveroinen suhde.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Yhteiskehittäminen kytkeytyy sosiaaliseen kuntoutukseen ja sosiaalityöhön, mutta yhteiskehittämisen malli ei ole sidottu tiettyjen hallinnonalojen palvelurakenteisiin eikä tiettyihin kohderyhmiin, vaan sitä voidaan soveltaa myös muissa toimintaympäristöissä ja muille kohderyhmille.
Yhteiskehittämisen malli ei ole sidottu tiettyjen hallinnonalojen palvelurakenteisiin eikä tiettyihin kohderyhmiin, vaan sitä voidaan soveltaa missä tahansa ja kenen kanssa tahansa. Yhteiskehittämisessä tarvitaan kuitenkin usein erityisosaamista, kun yhteiskehittämiseen osallistuvat esimerkiksi lapset, päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa painivat tai ikääntyvät ihmiset. Tätä yhteiskehittämisen toimintamallia kehitettiin sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallisessa kehittämishankkeessa SOSKU:ssa.
YHTEISKEHITTÄMINEN PÄHKINÄNKUORESSA
Yhteiskehittäminen voidaan käynnistää esimerkiksi hyödyntämällä olemassa olevaa kokemusasiantuntija- ja kehittäjäasiakastoimintaa ja asiakasraateja, tai järjestämällä asiakkaille ja työntekijöille koulutuksia, jotka valmentavat heitä vertaisuuteen, kokemusasiantuntijuuteen ja yhdessä toimimiseen. Yhteiskehittäminen voi tähdätä myös luovaan lopputuotokseen, kuten yhteiseen teatteriesitykseen. Prosessi on itsessään tärkeä: asiakas voi prosessiin osallistumalla luoda aiempaa tasaveroisempia suhteita ammattilaisiin ja hänen osallisuutensa ja toimijuutensa voi vahvistua. Prosessissa hyödynnetään ammattilaisten asiantuntijatietoa ja asiakkaiden kokemustietoa. On tärkeää, että ammattilainen tunnistaa roolinsa, on avoin kokemustiedolle ja pidättäytyy tietoisesti ammatti-identiteettiinsä kuuluvasta asiakkaiden ongelmien haltuunotosta ja tietämisestä.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: YHTEISKEHITTÄMINEN LISÄÄ OSALLISUUTTA
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Yhteiskehittäminen tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden luoda aiempaa tasaveroisempia suhteita ammattilaisiin (1) ja olla luomassa parempia, tarpeisiin vastaavia palveluita omista kiinnostuksistaan lähtien (2). Kun hyödynnetään dialogisia, luovia ja toiminnallisia menetelmiä, myös aremmat ihmiset voivat saada prosessissa äänensä kuuluviin (1). Yhteiskehittäminen lisää ammattilaisten osallisuutta omassa työssään (1) ja mahdollisuuden saada oma ääni ja kokemukset kuuluville palveluja kehitettäessä (2). Yhteiskehittämisen prosesseissa ihmiset, jotka kokevat elämässään merkityksettömyyttä eivätkä koe voivansa panostaa yhteiseen hyvään, saavat mahdollisuuden panostaa yhteiseen hyvään (3).
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Osallisuutta edistävä hallintomalli tukee osallisuustyön johtamista (Thl.fi)
- Verkostoiva työ osallisuuden edistämisen voimavarana (Thl.fi)
- Kokemusosaaminen (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.
Yhteiskehittäminen sosiaalisessa kuntoutuksessa ja sosiaalityössä 18.10.2019 PDF 416 kt