Tarjotaan opiskelijoille mahdollisuus kokeilla ohjatusti ja helposti vapaaehtoistoimintaan erilaisissa järjestöissä ja muissa yhteisöissä.

Toimintaympäristö

Osallistumisen, osallisuuden ja vaikuttamisen tavat muotoutuvat jatkuvasti yhteiskunnallisen muutoksen mukana. Oppilaitokset ovat olennainen instituutio lasten ja nuorten valmentamisessa toimimaan muuttuvassa yhteiskunnassa. Yhteistyössä järjestöjen ja oppilaitoksen kanssa järjestettävä vapaaehtoistoiminnan kurssi tarjoaa nuorille ja opiskelijoille mahdollisuuksia harjoitella puhtaasta kouluympäristöstä erotettujen yhteisöjen ja organisaatioiden toimintaan osallistumista. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Yhteistyöoppilaitos, joka haluaa tarjota opiskelijoilleen mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoistoimintaan: Toimintamallin perusta on oppilaitoksen kiinnostus aiheeseen - edellyttäähän vapaaehtoistoiminnan kurssin järjestäminen paljon "ylimääräistä" koordinaatiotyötä oppilaitokselta.

Kurssin vapaaehtoistoiminnan tarjontaa ja oppilaiden osallistumista koordinoiva taho: Kurssi edellyttää toimijan, joka kokoaa yhteen vapaaehtoistehtävien paletin opiskelijoille tarjottavaksi. Paletti voi koostua esimerkiksi muutamasta eri järjestöstä, jotka haluavat tarjota nuorille mahdollisuuden kokeilla vapaaehtoistoimintaa.

Yhteistyöjärjestöt: Kurssilla mukana olevien järjestöjen on hyvä pystyä ohjaamaan ja tukemaan nuoria opiskelijoita riittävän intensiivisesti, jotka osallistuvat vapaaehtoistoimintaan osana muuta koulu- ja mahdollista harrastusarkeaan.

Tavoiteltu muutos

Oppilaitokset tarjoavat opiskelijoilleen mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoistoimintaan ja sitä kautta treenata erilaisia osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja.

Oppilaitosten ja kansalaisyhteiskunnan yhteisöjen väliset yhteydet vahvistuvat yhteistyön myötä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Oppilaitoksen opiskelijat: Vapaaehtoistoiminnan kurssia on tarjottu koko koulun opiskelijoille, ja kurssille ilmoittautuneille on järjestetty aloitus- ja välitapaamisia, joissa on vaihdettu ajatuksia ja kokemuksia. Kurssin päätteeksi opiskelijat ovat laatineet kurssista esseen, jossa esiin tulleita huomioita on voitu hyödyntää kurssin kehittämisessä.

Oppilaitoksen työntekijät: Kurssin tekninen toteuttaminen edellyttää hyvää yhteistyötä mukana olevan oppilaitoksen kanssa. Kurssia on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä oppilaitoksen yhteystahon kanssa.

Kurssilla mukana olevat järjestöt: Kurssilla mukana olevien järjestöjen kanssa on käyty yhdessä läpi, minlälaisia tehtäviä nuorille voisi tarjota ja minkälaista ohjausta nuorille olisi syytä tarjota kurssilla. Lisäksi yhteistyöjärjestöjen kanssa on tarpeen mukaan mietitty yhdessä opiskelijoiden kanssa uusia tapoja osallistua vapaaehtoisena järjestöjen toimintaan.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa järjestämme yhteistyöoppilaitoksen ja kumppanijärjestöjen kanssa vapaaehtoistoiminnan kurssin koulun opiskelijoille. Kurssilla opiskelijat osallistuvat tietyn tuntimäärän verran jonkun järjestön toimintaan vapaaehtoisina lukuvuoden aikana. Opiskelijoille tarjotaan tukea ja ohjausta vapaaehtoistoimintaan osallistumisessa ja heidän kanssaan vaihdetaan ajatuksia toimintaan osallistumisesta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kurssin sisältöä koordinoiva taho kokoaa muutaman vapaaehtoistehtäviä tarjoavan järjestön porukan yhteen ja suunnittelee kurssin yhdessä kumppanikoulun kanssa. Toimintamalli edellyttää siis koordinoivan tahon, mutta itse malli on verrattain helposti monistettavissa, jolloin samaan aikaan olisi mahdollista pyörittää useampaa kuin vain yhtä vapaaehtoistoiminnan kurssia.

Kurssilla mukana olevat järjestöt sitoutuvat ohjaamaan ja tukemaan nuoria vapaaehtoisia sekä ottamaan heidät hyvällä otteella mukaan omaan toimintaansa. Kurssin toteuttaminen edellyttää hyvät yhteistyökumppanijärjestöt, jotka pystyvät tarjoamaan heille riittävästi tukea, koska nuoret lähtökohtaisesti erilaisessa asemassa ja elämäntilanteessa kuin aikuiset vapaaehtoiset

Yhteistyökoulu ja kurssia koordinoiva taho järjestävät kurssista avoimen infon koululla. Yhteystaho(t) koululta mainostaa kurssia, minkä lisäksi opettajat joustavat infon aikana omissa oppitunneisaan niin, että halukkaat pääsevät kuulemaan kurssista.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kurssia suorittavien opiskelijoiden tilannetta on hyvä päivittää säännöllisesti: kysellä kuulumisia, seurata tuntien kertymistä ja kannustaa vapaaehtoistoimintaan. Eri järjestöihin osallistuvien nuorten kanssa voi aloittaa esimerkiksi omat Whatsapp-ryhmät, joissa voi helposti vaihtaa kuulumisia. Näin luodaan yhteyttä nuorten kanssa, madalletaan kynnystä vuorovaikutukseen ja varmistetaan, että nuoret eivät jää yksin kurssin suorittamisen kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kurssin myötä nuoret ovat saaneet vapaaehtoistoimintaan osallistumisen myötä uusia kokemuksia ja oppineet vuorovaikutustaitoja, vaikuttamisen tapoja ja omatoimisuutta - taitoja, joita voi hyödyntää myös esimerkiksi työelämässä.

Oppilaitoksiin keräytyy tietotaitoa ohjata opiskelijoita vapaaehtoistoiminnan ja sitä kautta uusiin osallistumisen tapojen pariin.

Järjestöissä keräytyy tietotaitoa ottaa vastaan nuoria vapaaehtoisia.