Varhaisen tuen perheohjaus on tarkoitettu perheille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista tukea arjen tilanteisiin, jotka perheet itse kokevat haasteelliseksi. 

Toimintaympäristö

Soiten hyvinvointialueen varhaisen tuen perheohjauksen kehittäminen on aloitettu helmikuussa 2021 Tulevaisuuden Sote-keskus hankkeessa osana Perhekeskuspalveluiden kehittämistä. Soitessa on aikaisemmin ollut neuvolaperhetyötä ja varhaisen tuen perheohjaus on ollut osaltaan jatkumoa sille.  Neuvolaperhetyössä  terveydenhoitajat pystyivät ottamaan yhteyttä suoraan työntekijään, mutta perheet eivät voineet ottaa yhteyttä.  Perheet ja yhteistyötahot ja voivat olla yhteydessä  Perhe-Luurin tai Apu-Napin kautta varhaisen tuen perheohjaukseen. 

Varhaisen tuen perheohjaus on matalankynnyksen palvelua perheille jotka tarvitsevat lyhytaikaista tukea arjen tilanteisiin, jotka perheet itse kokevat haasteellisiksi. 

Sosiaalihuoltolaki 26 §

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Varhaisen tuen perheohjauksen kehittämistyö liittyy vahvasti lapsiperheiden palveluohjauksen kehittämistyöhön. Soiten hyvinvointialueella ei ole ollut tarjota perheille matalan kynnyksen perheohjausta. Varhaisen tuen perheohjaus on vastannut tähän tarpeeseen.   Vaikka meillä oli tarjota perheille neuvolaperhetyötä, niin sen kysyntä oli vähäistä. Varmaan syynä oli, että neuvolan terveydenhoitajan piti ottaa yhteyttä, eivätkä he aina kiireiltään ehtineet. Nyt kun perheet voivat itse olla yhteydessä on se lisännyt todella paljon kysyntää varhaisen tuen perheohjaukseen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Varhaisen tuen perheohjausta voivat saada kaikki perheet jossa on alle 18 v. lapsia. Pääsääntöisesti työskentelyyn ohjautuu perheet joilla on alle kouluikäisiä lapsia. 

Ratkaisun perusidea

Varhaisen tuen perheohjaus on matalankynnyksen palvelua hyvinvointialueen perheille.  Varhaisen tuen perheohjauksella on tarkoitus saada perheessä myönteistä muutosta hyödyntämällä perheen voimavaroja ja vahvuuksia.  Perheet itse voivat olla suoraan yhteydessä eli lähetettä ei tarvitse. Haasteiden perheessä ei tarvitse olla isoja.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Varhaisen tuen perheohjauksesta on informoitu perheille vanhempainilloissa niin päiväkodeissa kuin kouluissakin. Yhteistyötahoista neuvolat ja päiväkodit ovat tärkeimmät ja heille työmuotoa on markkinoitua ja se on otettu hyvin vastaan. Soiten hyvinvointialue on hyvin laaja ja vain yksi henkilö  on resursoitu työskentelyyn. Työskentelyssä on hyödynnetty teams-tapaamisia, kun välimatkat ovat pitkiä. 

Varhaisen tuen perheohjaus;

  • työskentely aloitetaan lapset puheeksi keskustelulla vanhempien kanssa
  • lapsi tavataan omassa ympäristössään eli kotona ja myös käydään havainnoimassa lapsen päivää varhaiskasvatuksessa tai koulussa
  • lapset puheeksi keskustelun jälkeen pidetään neuvonpito varhaiskasvatuksessa tai koulussa
  • uusien menetelmien ja käytänteiden juurruttaminen perheeseen, käytännönohjaus
  • työskentelyn kaikki tapaamiset voivat olla kotikäyntejä tai toimistolla, miten perhe itse toivoo
  • tapaamisia voi olla maksimissaan 10 kertaa. Tämän jälkeen jos perhe on vielä avun ja tuen tarpeessa ohjataan heidät toiseen palveluun. Yleisimmät seuraavat  palvelut ovat lapsiperheiden kotipalvelu  tai yhteydenoton tekeminen perhesosiaalityöhön  
Vinkit toimintamallin soveltajille

Varhaisen tuen perheohjaus sopii parhaiten perheille jossa on alle kouluikäisiä tai alakouluikäisiä lapsia. Toimintamallissa olisi hyvä olla kaksi työntekijää, että työtä voisi jakaa ja peilata työkaverin kanssa. 

Koulutus; sosiaali- tai terveydenhoitoalan koulutus. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Varhaisen tuen perheohjaus on heti alusta lähtien otettu hyvin vastaan. Soiten hyvinvointialueella on tarvittu tällaista työskentelyä. Perheet voivat itse olla yhteydessä ja tapaaminen järjestyy nopeasti. Perheille lähetetään tapaamisten jälkeen tekstiviesti-kysely työskentelystä. Perheiltä on tullut positiivista palautetta työskentelystä. Perheet ovat kokeneet saaneensa apua haasteisiinsa ja apu on tullut nopeasti.