Verkkopuntari elintapaohjauksen verkkovalmennus
Verkkopuntari on yksi Kymenlaakson hyvinvointialueen hyvinvointivalmentajien toteuttamista elintapaohjauksen ryhmätoiminnoista.
Verkkopuntari on satakunnan sydänpiirin kehittämä verkkovalmennus elintapaohjaukseen. Kymenlaaksossa verkkopuntaria on pilotoitu viime vuonna osana tulevaisuuden sotekeskushanketta ja tänä vuonna kehitystä on jatkettu.
Verkkopuntari otettiin osaksi hyvinvointivalmentajien työtä ja ryhmätoimintoja. Tullut osaksi pysyviä elintapaohjauksen palvelumuotoja.
Kymenlaakson hyvinvointialueella kehitettiin uusi toimintamalli elintapaohjaukseen , jotta alueen kuntalaisille pystytään tarjoamaan helposti saavutettavaa matalankynnyksen ennaltaehkäisevää hoitoa ja ryhmätoimintoja tukemaan elämäntapamuutoksissa.
Kymenlaakson hyvinvointikertomuksessa nostetaan esiin terveellisten ravitsemustottumuksien ja liikuntatottumuksien edistäminen ja , painonhallinnan , diabetes 2 väheneminen ja muistisairauden ilmaantuvuuden vähentäminen ja sen vuoksi systemaattinen ja kokonaisvaltaiseen elintapamuutokseen pyrkivä elintapamuutosvalmennus oli ajankohtainen jotta pystytään tavoitteet saavuttamaan.
Digitalisaation lisääminen ja palvelujen tuominen kuntalaisille useasta eri kanavasta on hyvinvointialueen strategiassa ja siksi käyttöön otettiin digitaalinen työväline ja näin lisätään sähköisten palveluiden tarjontaa.
Kehitystyötä ja verkkopuntarin jalkauttamista on jatkettu hanketyönä tulevaisuuden sotekeskushankeessa projektityöntekijän kanssa vahvassa yhteistyössä hyte kehittämispäällikön ja hyvinvointivalmentajien kanssa.
Elintapaohjaukseen on koottu verkosto, joka kokoontuu säännöllisesti ja toteuttaa verkkopuntari valmennusta yhteistyönä.
Verkosto koostuu: hyvinvointivalmentajista, fysioterapeuteista, ravitsemusterapeuteista, liikuntaneuvojista, suun terveydenhuollon ammattilaisista, lääkäri ja psykologi ovat osa tiimiä.
Kuntalaisten työikäisten terveys ja hyvinvointi lisääntyy
Verkkopuntari osallistujien määrä ja ryhmien toteutuminen vuosittain. tavoite 2/vuosi.
Asiakaskokemuksen mittaaminen, oma asiakaskokemuskysely Webropolissa.
Omaolon Hyvinvointitarkastuksesta saatava tieto osallistujien terveydestä ja valmennuksen aiheuttamista muutoksiat.
Verkkopuntaria toteutetaan osana elintapaohjauksen ryhmätoimintoja mutta voidaan käyttää myös yksilöohjauksessa.
Kymenlaaksolaiset työikäiset 18-65 vuotiaat, joilla on tarve elämäntapamuutokseen.
Osallistuja tekee Omaolon hyvinvointitarkastuksen, jotta heille tulee käsitys omasta terveydentilasta ennen ja jälkeen valmennuksen.
Verkkopuntari on valmis kokonaisuus, jota lähdettiin muokkaamaan meille sopivaksi .
Tämä on osana elintapaohjauksen toimintamallia https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/elintapaohjauksen-konsepti-kymsote
ja Omaolon toimintamallia https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/omaolo-osana-elintapaohjausta
Verkkopuntari oli jo hyväksytty, joten oli helppo jatkaa sen käyttöä ja ottaa osaksi elintapaohjauksen toimintamallia.
Haluttiin sähköisesti toteutettava työkalu terveydentilan todentamiseksi koska valmennuskin toteutetaan verkossa.
Päädyttiin ottamaan Omaolon hyvinvointitarkastus lähtötilanteen kartoittamiseksi ja vaikuttavuuden mittaamiseksi.
Jokainen osallistuja saa tiedon omasta terveydestä ja hyvinvoinnista valmennuksen alussa ja intervention jälkeen.
Verkkopuntaria toteutettu seuraavasti
Käytetään valmista satakunnan sydänpiirin valmennusta ja materiaaleja.
Valmennus alkaa x3 /vuosi, toteutetaan aina samalla tavalla.
Omaolon hyvinvointitarkastus tehdään kaikille osallistujille ennen valmennuksen alkua.
12 viikon ohjausjaksolla tarjotaan asiantuntija luentoja Teamsillä, jolloin tarjoutuu mahdollisuus kysyä ja saada tukea ryhmältä.
Ryhmäläiset tekevät hyvinvointitarkastuksen uudestaan jo 12 viikon kohdalla, jotta saavat tietoa onko terveydentilassa tapahtunut jo muutoksia
Hyvinvointitarkatsus tehdään myös vuoden kuluttua kun valmennus loppuu. Tässä yhteydessä asiakkaille teetetään myös asiakaskokemuskysely ( Webropol) jossa kartoitetaan elintapamuutoksen toteutumista ja verkkopuntarin käyttöä.
Mainoksesta näkyy meillä toteutettava verkkopuntarivalmennus
Prosessi oli jo valmis ja sitä lähdettiin toteuttamaan ja arvioidaan toteuttamista koko ajan ja muutokset siihen tehdään tarpeen mukaan.