Verna - naiset vertaisina päihdetyön kentällä (2011–2014)
Vernan tarkoituksena on päihteitä käyttävien naisten tavoittaminen ja tukeminen vertaiskoulutusryhmän avulla. Ryhmän käyneet vertaiset kohtaavat kentällä palvelujen ulkopuolella olevia asiakkaita.
Toimintamalli on tuotu vanhasta verkkopalvelusta A-klinikkasäätiön toimesta.
Vernaa lähdettiin kehittämään, koska toimintaympäristöstä nousi tarve naiserityiselle vertaistoiminnalle. Omaiset Huumetyön Tukena ry:n kynnyksettömän kohtaamispaikan toiminnassa huomattiin naisten tilanteiden huononeminen. Työntekijät havaitsivat myös, että naisiin on erityisen haastavaa luoda luottamuksellista suhdetta. Naiset häpesivät tilanteitaan, eivätkä useinkaan olleet halukkaita juttelemaan työntekijöiden kanssa. Järjestön sisällä lähdettiin miettimään, miten päihdemaailmassa elävät naiset saataisiin paremmin avun ja tuen piiriin. Jos työntekijää on vaikea päästää lähelle, olisiko mahdollista käyttää apuna naisia, jotka ovat eläneet samankaltaisissa tilanteissa itsekin.
Vertaistoiminnan tunnettuuden lisääntymisen myötä yhteistyö eri viranomaistahojen kanssa helpottui. Vertaistoiminnan hyödyt ovat yleisemmin hyväksytty ja vertaisten antama tuki nähdään tärkeänä. Tulevaisuudessa palvelujärjestelmän muutoksessa vertaisilla on merkittävä rooli palveluiden ulkopuolella olevien asiakkaiden tavoittamisessa.
Toimintamallin kohderyhmään kuuluvat päihteitä käyttävät naiset. Päihdemaailmassa elävät naiset ovat erityisen haavoittuva ryhmä. Heitä on vaikea tavoittaa sosiaalityön keinoin, sillä naiseuteen päihdemaailmassa liittyy häpeää ja kontrollin pelkoa. Vernan tarkoituksena on tavoittaa syvällä päihdemaailmassa eläviä naisia koulutettujen, vertaisina toimivien naisten avulla.