Vertaistukihenkilötoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa valmennetut riippuvuudesta toipuneet tai läheiskokemuksen omaavat henkilöt toimivat tukihenkilöinä hoitosuhteessa olevalle, riippuvuutta sairastavalle henkilölle tai läheiselle. 

Toimintaympäristö

Vertaistukihenkilötoiminta on alkanut vuonna 2014 Järjestötalo Seinäjoen (nyk. Sosiaali- ja terveysalan Järjestötalo) ja Seinäjoen kaupungin päihdeklinikan (nyk. Riippuvuusklinikka) yhteistyönä. Yhteistoiminta on vakinaistunut kuluneen yhdeksän vuoden aikana jatkuen edelleen Riippuvuusklinikan hoidon ja palvelujen siirryttyä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. 

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja riippuvuushoidonpalveluissa toimintaa koordinoi Riippuvuusklinikan sosiaaliohjaaja ja Sosiaali- ja terveysalan Järjestötalolla vapaaehtoistoiminnan koordinaattori.

 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tukihenkilön tarpeet

Toiminnan taustatekijöinä ovat havainnot vertaistuen merkityksestä yksilölle riippuvuuksista toipumisessa ja tarve kuulua toipumista tukevaan yhteisöön. Kokemustoiminnassa oma elämäntarina jäsentyy  ja toimii voimavarana tässä hetkessä.

Tuettavan tarpeet

Arjessa rinnalla kulkeva vertaistukihenkilö luo toivoa toipumisen polulle ja vähentää tuettavan yksinäisyyden kokemusta. Tukisuhde tuo rytmiä ja sisältöä tuettavan arkeen erilaisten keskustelujen, tekemisen ja toiminnan kautta. Tuettavan toiveet ja tavoitteet kirjataan tukihenkilösopimukseen.

Yhdessä tekeminen

Vertaistukihenkilötoiminta perustuu yhteistoimintaan julkisen palvelutuottajan, järjestön ja kokemustoimijoiden välillä. Toiminnan perustana on viisikantasopimus kts. kansilehti. Toiminnan toteuttaminen tällaisenaan on harvinaista, mutta toimintamalli on mahdollista ottaa käyttöön paikkakunnasta ja organisaatiosta riippumatta.

 

Muutoksen mittaaminen

Palautetta kerätään sekä vertaistukihenkilöiltä että heidän tuettaviltaan.  Vertaistukihenkilöiltä palaute kerätään vuosittain Webropol-kyselyllä, jonka pohjalta toimintaa kehitetään yhdessä. Tuettavilta kerätään suullista palautetta tukisuhteen aikana järjestettävissä väliarvioissa.  Tukisuhteen päätöspalaverissa tuettavilta kerätään palautetta Webropol-kyselyllä. Webropol- palautteet kerätään anonyymisti.

 

Toteutussuunnitelma

Vertaistukihenkilön polku

1. Riippuvuusklinikan sosiaaliohjaaja ja Sosiaali-ja terveysalan Järjestötalon vapaaehtoistoiminnan koordinaattori haastattelevat vertaistukihenkilövalmennukseen haluavan henkilön

2. Valmennettava käy kahdeksan kolmen tunnin valmennuskertaa

3. Valmennuksen jälkeen vertaistukihenkilö voi toimia tukihenkilönä, osallistua ammattilaisen järjestämään yksittäiseen vertaistapaamiseen tai edustaa vertaistukihenkilötoimintaa erilaisissa tapahtumissa.

4. Vertaistukihenkilön ja tuettavan tukisuhteesta tehdään kirjallinen sopimus, johon kirjataan tukisuhteen tavoitteet, väliarvion ajankohta (n. 2-3 kk kuluttua sopimuksen alkamisesta). Väliarviossa tukisuhteen  tavoitteita tarkistetaan ja päätetään tukisuhteen jatkumisen tarpeesta. Tukisuhteet kestävät puolesta vuodesta vuoteen ja päättyvät päätöspalaveriin.

5. Toiminnassa aktiivisina oleville vertaistukihenkilöille järjestetään kuukausittain toiminnanohjausta sekä muutamia kertoja vuodessa lisävalmennuksia (esim. kohtaamisesta, vuorovaikutuksesta ja omasta jaksamisesta) sekä virkistystoimintaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toiminnassa erilaisista riippuvuuksista toipuneet tai läheiskokemuksen omaavat henkilöt valmennetaan vertaistukihenkilöiksi. Valmennus järjestetään vuosittain. Valmennuksen myötä henkilön rooli vaihtuu autettavasta auttajaksi. Vertaistukihenkilöt toimivat vapaaehtoistoimijoina ammattilaisen rinnalla, tarjoten vertaistukea riippuvuudesta kärsiville henkilöille tai läheisille. Toimintavuosien aikana on valmennettu 75 vapaaehtoista vertaistukihenkilöä, joista 25 tukihenkilöä on aktiivisesti toiminnassa mukana.