Virtuaalinen olohuone päihdekuntoutujille / Virtuaali-Stoppi
Vallitsevan korona-tilanteen vuoksi luotu virtuaalinen olohuone yhdistyksen kävijöille eli lääkkeettömästi kuntoutuville täysi-ikäisille päihdekuntoutujille.
Tavoitteena on tarjota samanlaisia toimintoja kuin oikeassa olohuoneessamme on, mutta virtuaalisena.
Koronakriisin vuoksi jo valmiiksi syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt joutuivat luopumaan melkein kaikista palveluistaan. Heillä ei ollut paikkaa mihin mennä ja missä kohdata ammattilaisia tai vertaisia.
Ihmiset tarvitsivat paikan, jossa tulla kuulluksi ja nähdyksi, kohdatuksi. Paikan, jossa saa apua ongelmiinsa ja tukea vaikeisiin tilanteisiinsa.
Meidän piti nopealla aikataululla löytää tapa, jossa voimme kohdata ja tukea kävijöitämme. Facebook valikoitui alustaksi sen takia, että suurimmalle osalle kävijöistämme se oli jo valmiiksi tuttu. Olemme jo useamman vuoden ajan olleet aktiivisesti näkyvillä myös somessa, varsinkin facebookissa.
Kun jouduimme korona epidemian takia sulkemaan ovemme, meidän piti keksiä tapa, jolla tukea ja kohdata kävijöitämme turvallisesti ja vastuullisesti.
Lähtötilanteena oli pyrkiä tarjoamaan samoja toimintoja, joita tarjoamme normaalitilanteessa päihteettömässä olohuoneessamme, eli mahdollisuuden tavata vertaisia, päihteetöntä tekemistä sekä tietoa, apua ja tukea.
Stop Huumeille ry:n henkilökunta ja kävijät
Yksinäisyyden vähentäminen, kohtaamisen ja läsnäolon mahdollistaminen, vertaistuen tarjoaminen, antaa muuta ajateltavaa ja palveluohjaus.
Virtuaali-Stopin toiminta on suunniteltu niin että sen arvioinnissa voidaan käyttää samoja indikaattoreita kuin perinteisen toiminnan arvioinnissa.
Virtuaali-Stopin luominen Facebookkiin. Toiminnasta tiedottaminen. Eri työvälineisiin tutustuminen. Uusien työvälineiden etsiminen.
Yksinäisyyden vähentäminen, kohtaamisen ja läsnäolon mahdollistaminen:
- Aamu- ja päiväkahvit (Google Meet)
Antaa muuta ajateltavaa:
- Tietovisa, musavisa (Kahoot)
- Livemusiikki-keikat (Facebook Live)
- Tempaukset juhlapäivinä (Facebook Live)
- Sossubingo (Zoom)
- Erilaiset pelit ja kisat
Vertaistuen tarjoaminen:
- Keskusteluryhmät (Zoom)
- Aamu- ja päiväkahvit (Google Meet)
Palveluohjaus:
- Päivystävä työntekijä puhelimitse ja etäyhteyksien avulla
Kohderyhmänä yhdistyksemme kävijät (eli lääkkeettömästi kuntoutuvat, täysi-ikäiset päihdekuntoutujat) sekä uudet tänä aikana kohtaamamme päihdekuntoutujat.
Asiakasymmärrys meillä syntyy siitä, että suurimmalla osalla työntekijöistämme on oma päihdetausta, samoin lähes kaikille työharjoittelijoillamme. Kuulemme asiakkaita aktiivisesti koko ajan ja pienen organisaatiomme takia meidän on helppo muokata toimintaamme nopeallakin aikataululla heidän toiveittensa ja ideoiden mukaan. Tämän lisäksi kerran kuussa järjestettävä Talon Tunti on kävijöiden kuulemiseen keskittynyt tapahtuma. Jos olemme saaneet kävijöiltämme palautetta jostain toiminnosta, olemme mahdollisuuksien mukaan osallistaneet hänet toiminnan jatkokehittelyyn mukaan.