Virtuaalinen olohuone päihdekuntoutujille / Virtuaali-Stoppi

Vallitsevan korona-tilanteen vuoksi luotu virtuaalinen olohuone yhdistyksen kävijöille eli lääkkeettömästi kuntoutuville täysi-ikäisille päihdekuntoutujille.

Tavoitteena on tarjota samanlaisia toimintoja kuin oikeassa olohuoneessamme on, mutta virtuaalisena. 

 

Toimintaympäristö

Koronakriisin vuoksi jo valmiiksi syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt joutuivat luopumaan melkein kaikista palveluistaan. Heillä ei ollut paikkaa mihin mennä ja missä kohdata ammattilaisia tai vertaisia. 

Ihmiset tarvitsivat paikan, jossa tulla kuulluksi ja nähdyksi, kohdatuksi. Paikan, jossa saa apua ongelmiinsa ja tukea vaikeisiin tilanteisiinsa.

Meidän piti nopealla aikataululla löytää tapa, jossa voimme kohdata ja tukea kävijöitämme. Facebook valikoitui alustaksi sen takia, että suurimmalle osalle kävijöistämme se oli jo valmiiksi tuttu.  Olemme jo useamman vuoden ajan olleet aktiivisesti näkyvillä myös somessa, varsinkin facebookissa.

  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kun jouduimme korona epidemian takia sulkemaan ovemme, meidän piti keksiä tapa, jolla tukea ja kohdata kävijöitämme turvallisesti ja vastuullisesti.

Lähtötilanteena oli pyrkiä tarjoamaan samoja toimintoja, joita tarjoamme normaalitilanteessa päihteettömässä olohuoneessamme, eli mahdollisuuden tavata vertaisia, päihteetöntä tekemistä sekä tietoa, apua ja tukea.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas:

- Yksinäisyyden vähentäminen

- Tulla kohdatuksi tänä poikkeuksellisena aikana.

- Sisältöä ja vaihtelua päiviin 

- Saada apua viratoasioihin ja muihin ongelmallisiin tilanteisiin.

- Vertaistukea

 

Ammattilainen:

- Saada yhteys kävijöihin ja olla tukena ja läsnä tänä vaikeana aikana

- Pystyä tarjomaan samankaltaisia palveluita, kuin normaalisti 

 

Organisaatio:

- Pystyä tuottamaan rahoittajan jo valmiiksi maksamia toimintoja

- Pystyä tarjoamaan työntekijöille työtä

- Kehittää poikkeuksellisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa uudenlaisia tapoja toteuttaa yhdistyksen toiminta-ajatuksen mukaista toimintaa

 

Yhteiskunta:

- Tukea jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa ja syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä tänä poikkeuksellisena aikana

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Stop Huumeille ry:n henkilökunta ja kävijät

Tavoiteltu muutos

Yksinäisyyden vähentäminen, kohtaamisen ja läsnäolon mahdollistaminen, vertaistuen tarjoaminen, antaa muuta ajateltavaa  ja palveluohjaus.

 

 

Muutoksen mittaaminen

Virtuaali-Stopin toiminta on suunniteltu niin että sen arvioinnissa voidaan käyttää samoja indikaattoreita kuin perinteisen toiminnan arvioinnissa.

Toteutussuunnitelma

Virtuaali-Stopin luominen Facebookkiin. Toiminnasta tiedottaminen. Eri työvälineisiin tutustuminen. Uusien työvälineiden etsiminen.

 

Yksinäisyyden vähentäminen, kohtaamisen ja läsnäolon mahdollistaminen:

- Aamu- ja päiväkahvit (Google Meet)

 

Antaa muuta ajateltavaa:

- Tietovisa, musavisa (Kahoot)

- Livemusiikki-keikat (Facebook Live)

- Tempaukset juhlapäivinä (Facebook Live)

- Sossubingo (Zoom)

- Erilaiset pelit ja kisat

 

Vertaistuen tarjoaminen:

- Keskusteluryhmät (Zoom)

- Aamu- ja päiväkahvit (Google Meet)

 

Palveluohjaus:

- Päivystävä työntekijä puhelimitse ja etäyhteyksien avulla

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä yhdistyksemme kävijät (eli lääkkeettömästi kuntoutuvat, täysi-ikäiset päihdekuntoutujat) sekä uudet tänä aikana kohtaamamme päihdekuntoutujat. 

Asiakasymmärrys meillä syntyy siitä, että suurimmalla osalla työntekijöistämme on oma päihdetausta, samoin lähes kaikille työharjoittelijoillamme. Kuulemme asiakkaita aktiivisesti koko  ajan ja pienen organisaatiomme takia meidän on helppo muokata toimintaamme nopeallakin aikataululla heidän toiveittensa ja ideoiden mukaan. Tämän lisäksi kerran kuussa järjestettävä Talon Tunti on kävijöiden kuulemiseen keskittynyt tapahtuma. Jos olemme saaneet kävijöiltämme palautetta jostain toiminnosta, olemme mahdollisuuksien mukaan osallistaneet hänet toiminnan jatkokehittelyyn mukaan.

Ratkaisun perusidea

Kun jouduimme koronaepidemian takia sulkemaan ovemme, meidän piti keksiä tapa, jolla tukea ja kohdata kävijöitämme turvallisesti ja vastuullisesti. Lähtötilanteena oli pyrkiä tarjoamaan samoja toimintoja, joita normaalioloissa tarjoamme päihteettömässä olohuoneessamme, mutta nyt poikkeustilanteen vuoksi virtuaalisesti.

Ratkaisuksi loimme kävijöillemme Facebookkiin suljetun ryhmän, Virtuaali-Stopin, jossa toteutimme erilaisia toimintoja.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Koronaepidemian jatkuessa olemme jatkaneet myös Virtuaali-Stopin käyttöä perinteisen toiminnan rinnalla. Tarjoamme toimintaa Virtuaali-Stopissa kävijöillemme, jotka ovat mahdollisesti karanteenissa, riskiryhmään kuuluvia ja niille joilla live-toimintaan osallistuminen on tavalla tai toisella mahdotonta.

Virtuaalista toimintaa toteuttavat ne työntekijät, jotka ovat vuorollaan etätöissä. Lisähenkilöresursseja ei ole tarvittu, olemme selvinneet työn uudelleenorganisoinnilla. Henkilöstöltä tämä on vaatinut digiloikkaa: olemme pikaisella aikataululla ottaneet haltuun lukuisia uusia sovelluksia, joiden avulla voimme virtuaalista toimintaa toteuttaa. Monet virtuaaliset toiminnot ovat vaatineet lisenssien hankkimista erilaisiin ohjelmistoihin. Etätyöskentely on vaatinut työntekijöiden työvälineiden päivittämistä: virtuaali-toiminnoissa on hyvä olla esimerkiksi kunnon kuulokkeet ja koulutuksia varten seminaarikaiutin. Samoin etänä tehtävää työtä varten tarvitaan riittävä datayhteys myös kotiin. 

Prosessi: Ryhmän luominen. Markkinointi. Aktiivinen ylläpito. 

Virtuaali-Stoppi tulee jatkossa kehitetyn toimintamallin avulla jäämään perinteisen toiminnan rinnalle, jolloin toimintamme tavoittaa myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät voi esimerkiksi maantieteellisen etäisyyden vuoksi osallistua olohuoneella järjestettyyn toimintaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin soveltaminen tarvitsee ainoastaan työntekijäresurssin, hiukan työvälineosaamista ja aktiivista alustan ylläpitoa. 

Toimintamalli on oikein hyvin sovellettavissa eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin. 

Kaikkea erilaista kannattaa kokeilla alustalla, ainoastaan mielikuvitus on rajana. 

Aikaa kannattaa varata osallistujien neuvontaan koskien erilaisten etäyhteysohjelmien ja -alustojen opettelua. Alustat ja ohjelmat kannattaa valita niin, että ne ovat mahdollisuuksien mukaan kohderyhmälle jo tuttuja.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Koronasulun jälkeen olemme jatkaneet koko ajan Virtuaali-Stopin käyttöä livenä tapahtuvan toiminnan ohella. Kävijöiden osallistuminen virtuaalisiin toimintoihin on ollut vaihtelevaa riippuen koronatilanteesta. Keväällä ensimmäisten kuukausien ajan osallistuminen oli todella aktiivista ja innostunutta, mutta sitten se rupesi laimenemaan. Syksyllä kun koronarajoituksia tuli jälleen enemmän, aloimme tarjota myös Virtuaali-Stopissa aktiivisemmin ohjelmaa. Kaikkiin toimintoihin ei kuitenkaan riittänyt osallistujia, joten laitoimme toimintoja hetkellisesti hyllylle. Seuraamme tarkasti koronatilannetta ja reagoimme esimerkiksi mahdollisten sulkujen tullessa taas lisäämällä toimintoja Virtuaali-Stoppiin. Kyselemme myös aktiivisesti kävijöittemme mielipiteitä ja ideoita virtuaalisen toiminnan kehittämiseen.