Vuoroin vieraissa on Jämsän yhdistysten, järjestöjen ja seurojen verkostoitumistapaaminen, jossa on yhteisiä aiheita, tutustumista, keskustelua ja kokemustenvaihtoa kahvikupposen äärellä. Iltoja isännöivät vuorotellen eri yhdistykset. 

Toimintaympäristö

Monet toimintaympäristössä tapahtuvat suuret muutokset, kuten mm. niukkenevat taloudelliset resurssit, väestönkasvun ja -rakenteen sekä järjestötoimintaan sitoutumisen ja vapaaehtoistyön tekemisen tapojen muutokset haastavat järjestöt tekemään yhä lisääntyvässä määrin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja uudistamaan toimintatapojaan. Yhteen kokoontuminen ja yhteistyön kehittäminen edellyttää kuitenkin lähes aina riittävin resurssein toimivaa, puolueetonta koordinoijaa.

Toimintamallilla vahvistetaan järjestöjen keskinäistä verkostoitumista, vuorovaikutusta kuntatoimijoiden kanssa sekä tarjotaan paikka vertaistuelliselle kohtaamiselle.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tarve yhdistysten välisille kohtaamiselle, yhteiselle keskustelulle ja yhteistyön kehittämiselle nousi Jämsän kaupungin yhdistyksistä itsestään. Taustalla oli Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry:n Jämsässä toteuttamia esiselvitys- ja kehittämishankkeita. KYTiä pyydettiin kokoamaan yhdistyksiä yhteen ja tarvetta vastaamaan kehitettiin vuonna 2014 Jämsään Vuoroin vieraissa -toimintamalli.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Jämsässä on reilu 450 rekisteröitynyttä yhdistystä (PRH). Tarve yhdistysten välisille kohtaamiselle, yhteiselle keskustelulle ja yhteistyön kehittämiselle nousi Jämsän kaupungin yhdistyksistä itsestään. Taustalla oli Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry:n Jämsässä toteuttamia esiselvitys- ja kehittämishankkeita. KYTiä pyydettiin kokoamaan yhdistyksiä yhteen ja tarvetta vastaamaan kehitettiin vuonna 2014 Jämsään Vuoroin vieraissa -toimintamalli.

Vuoroin vieraissa -tapaamisia isännöivät vuorotellen eri yhdistykset. Koordinoiva taho suunnittelee tapaamiset aina yhdessä isännöivän tahon kanssa. Isännällä on mahdollisuus esitellä omaa toimintaansa ja suunnitella iltaan heidän näköistänsä ohjelmaa.

Verkoston jäseniltä kerätään säännöllisesti palautetta, esim. kerran tai kaksi vuodessa, joiden avulla toimintaa kehitetään ja suunnataan.

Ratkaisun perusidea

Vuoroin vieraissa on Jämsän yhdistysten, järjestöjen ja seurojen verkostoitumistapaaminen, jossa on yhteisiä aiheita, tutustumista, keskustelua ja kokemustenvaihtoa kahvikupposen äärellä. Iltoja isännöivät vuorotellen eri yhdistykset. Kokoonkutsujana ja koordinaattorina toimii koko Keski-Suomen alueella toimivan verkostojärjestön, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n, KYT-järjestöpalvelut.

 

Vuodessa 3–4 kertaa järjestettävät tapaamiset tarjoavat paikan verkostoitua, saada vertaistukea, oppia uutta ja esitellä omaa toimintaa. Tapaamisiin on kutsuttuna mukaan myös Jämsän kaupungin viranhaltijoita. Tapaamiset ovat avoimia kaikille alueella toimiville järjestöille, yhdistyksille ja seuroille, sekä vapaaehtoisille.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tapaamisten suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat yhdessä kutakin kertaa isännöivä taho ja verkostoa koordinoiva taho. Koordinoijaksi sopii hyvin esim. alueella toimiva, riittävät resurssit omaava verkostojärjestö tai muu maakunnallinen, alueellinen tai kunnallinen, puolueettomaksi koettu toimijataho.

Pääsääntöisesti isännöivä yhdistys huolehtii tilat tapaamisille ja siihen liittyvät mahdolliset kustannukset. Isännöijätaho esittelee omaa toimintaansa illassa ja tuottavat sinne halutessaan omannäköistä ohjelmaa.

Verkoston koordinoija huolehtii (ja kustantaa) tapaamiseen kahvituksen. Koordinoijan roolina on toimia tapaamisen vetäjänä. Koordinoija vastaa pääsääntöisesti mahdollisen yhteisen työskentelyn fasilitoinnista ja voi myös pitää alustuksia ajankohtaisista teemoista ja asioista.

Mainoksen sisältö suunnitellaan yhdessä. Päävastuu mainoksen teosta ja tiedottamisesta on koordinoijalla. Hänellä on verkostoon kuuluvien sähköpostiosoitteet, jonka kautta saadaan tiedotettua suoraan verkoston jäsenille. Tiedottamisessa hyödynnetään tapahtumakalentereita sekä lisäksi alueellista toimeksi.fi -verkkoalustaa. Tapaamiseen otetaan ennakkoilmoittautumiset kahvituksen järjestämistä varten. Mukaan kutsutaan laajasti ko. kunnan tai alueen järjestöjä, yhdistyksiä ja seuroja sekä kunnan keskeisiä viranhaltijoita.

Tapaamisiin varataan aikaa kaksi tuntia ja ne järjestetään ilta-aikaan (esim. klo 17–19), jotta vapaaehtoispohjalta toimivien yhdistysten toimijat pääsevät osallistumaan.

Koordinoiva taho kerää tapaamisista yksi-kaksi kertaa vuodessa palautetta, jota hyödynnetään verkoston toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Verkoston jatkuvuuden yksi tärkeä edellytys on, että niitä koordinoi riittävät resurssit omaava ja puolueettomaksi koettu taho. Koordinoivalla taholla on ns. langat käsissä eli kokonaiskuva verkoston toiminnasta sekä resurssia toiminnan arviointiin ja kehittämiseen.

Tapaamisissa on hyvä varata riittävästi aikaa vuorovaikutukselle, kuulumisten vaihdolle ja vapaalle seurustelulle. Myös siihen, että jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi ja tulee kuulluksi, kannattaa panostaa.

Mukaan kannattaa kutsua säännöllisesti myös kunnan viranhaltijoita ja tarpeen mukaan myös päättäjiä. Tapaamiset tarjoavat merkittävän foorumin kunnan järjestöyhdyshenkilöille tavata yhdistyksiä.

Seuraavan isännöintitahon ja seuraavan tapaamisen ajankohdan sopiminen kussakin tapaamisessa on hyvä käytäntö. Isännöivät tahot voidaan sopia myös esim. vuodeksi eteenpäin vuoden ensimmäisessä tapaamisessa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tapaamisiin osallistuneilta kerätyn palautteen perusteella yksi merkittävin syy osallistua on muiden yhdistystoimijoiden tapaaminen. Tapaamiset koetaan oman yhdistyksen näkökulmasta hyödylliseksi. Muiden yhdistystoimijoiden tapaamisen koetaan helpottavan yhteistyökumppaneiden löytämistä ja yhteistyön tekemistä. Tapaamiset tarjoavat paikan saada vertaistukea ja virkistäytyä.