Vuorokaudenajasta riippumattoman kotihoidon toimintamalli Lapin hyvinvointialueella
Luodaan Lapin hyvinvointialueelle vuorokaudenajasta riippumattoman kotihoidon toimintamalli, jolla turvataan kotona asumisen mahdollisuus eri palveluja yhteensovittaen, huomioiden hyvinvointialueen erilaiset toiminta- ja kieliympäristöt.
Lapin hyvinvointialue aloitti toimintansa 1.1.2023 yhdistäen 21 eri kunnan ja kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat. Lapin hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastuspalveluiden järjestäminen. Lapin väkiluku oli vuoden 2022 lopussa 175 795, joista 65 vuotta täyttäneiden osuus oli 27,1%. Lapin hyvinvointialue toiminta-alueena on maantieteellisesti laaja ja välimatkat ovat pitkiä. Hyvinvointialue on jakautunut hallinnollisesti neljään eri palvelualueeseen.
Lapin hyvinvointialueen helmikuussa 2023 laaditut hyvinvointialuestrategiset linjaukset ovat osaltaan ohjanneet toimintamallin rakentumista. Ikääntyneiden palveluiden osalta strategiatyö jalostuu valmisteilla olevan ikääntyneiden palveluiden järjestämisohjelman myötä. Järjestämisohjelma ohjaa tarkemmin palvelualuekohtaisia linjauksia, jotka vaikuttavat toimintamallin käyttöönottoon. Strategiassa tunnistetaan palveluiden yhteensovittamisen vaikuttavuus asiakkaan ja asukkaan palveluiden saatavuuteen ja tarkoituksenmukaisuuteen. Lapin hyvinvointialue määrittää tärkeäksi myös eri väestöryhmien ja alueellisten erojen tunnistamisen toiminnan suunnittelussa.
Lapin hyvinvointialueen tehtävänä on saamelaisten kotiseutualueella asuvan saamelaisväestön omakielisten ja kulttuurinmukaisten palvelujen järjestäminen. Saamenkieliset ovat kotiseutualueellaan oikeutettuja saamaan sosiaali- ja terveyspalveluita omalla äidinkielellään. Sosiaalihuoltoa toteutettaessa tulee kiinnittää huomiota siihen, miten eri toimintatavat ja ratkaisut parhaiten turvaavat asiakkaan edun mukaisen kielellisen ja kulttuurisen taustan huomioimisen (Sosiaalihuoltolaki 4§).
Kotihoidolla tuetaan erityisesti iäkkäiden henkilöiden kotona selviytymistä. Kotihoitoa voi saada tarpeen mukaan vuorokaudenajasta riippumatta myös öisin, ja siihen voi kuulua myös kotisairaanhoitoa. Kotihoidon yleisestä suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö. Kotihoidosta säädetään sosiaalihuoltolaissa. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2023.)
Sosiaalihuoltolain ja niin sanotun vanhuspalvelulain (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 980/2012) uudistukset vaikuttavat hyvinvointialueen lupahallintoon ja valvontaan. Sosiaalihuoltolain muutosten keskeisenä tavoitteena on kehittää asumisen ratkaisuja, tehostaa omavalvontaa ja vanhuspalvelujen johtamista sekä vahvistaa kotihoidon resursseja ja laatua. Lakimuutokset ovat tulleet voimaan 1.1.2023 alkaen. (Edilex 2023.)
Kotihoidon perustana toimii yhdessä hyvinvointialueen ja palvelun käyttäjän kanssa laatima asiakassuunnitelma. Suunnitelma perustuu toimintakyvyn ja palvelutarpeen arviointiin ja sen toteutumista seurataan ja tarkistetaan palvelutarpeen muuttuessa. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2023.) Digitalisaatio ja teknologian kehittyminen mahdollistavat uudenlaisia vaihtoehtoja palveluiden toteuttamiseen. Teknologiset ratkaisut voivat tukea iäkkään turvallista itsenäistä kotona asumista ja mahdollistaa ammattilaisille uusia tapoja tarjota parempaa palvelua. Digitalisaation ja teknologian hyödyntäminen edellyttää käytettävyyteen, osaamiseen ja tietoturvaan liittyvien näkökulmien tarkastelua ja arviointia. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2020, 30.)
Lähteet:
- Edilex 2023. StVM 12/2022 vp - HE 231/2021 vp. StVM 12/2022 HE 231/2021 laeiksi sosiaalihuoltola... | EDILEX. Viitattu 1.11.2023.
- Lapin hyvinvointialue 2023. Tietoa meistä. https://lapha.fi/tietoameista/valtakunnallinen-sote-uudistus. Viitattu 22.6.2023.
- Sosiaali- ja terveysministeriö 2023. Kotihoito. https://stm.fi/kotihoito-kotipalvelut . Viitattu 22.6.2023.
- Sosiaali- ja terveysministeriö 2020. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:29. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023: Tavoitteena ikäystävällinen Suomi. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5457-1.
- Sosiaalihuoltolaki 30.12.2014/1301. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141301#L3P19a. Viitattu 26.6.2023.
Vuorokaudenajasta riippumaton kotihoito on osa ikääntyneen kotona asumista tukevien palvelujen palvelukokonaisuutta. Toimintamalli toimii työntekijän tukena, kun ikääntyneen toimintakyvyn muutos edellyttää palvelukokonaisuuden tarkastelua. Lisäksi toimintamalliin sisältyvä nykytilanteen kuvaus antaa ikääntyneiden palvelujen lähijohdolle tietoa kotiin annettavien palvelujen kokonaisuudesta Lapin hyvinvointialueella.
Toimintamallin välillistä kohderyhmää ovat Lapin ikääntynyt väestö, omaiset ja muut ikääntyneen elämään kuuluvat toimijat ja sidosryhmät. Erityisinä välillisen kohderyhmän edustajina huomioidaan alueen saamenkieliset ikäihmiset.
Hankkeessa on toteutettu kuntakierroksia ja palvelualuekohtaisia kehittäjäkahviloita aidon osallisuuden mahdollistamiseksi kehittämistyössä. Kohderyhmänä yhteiskehittämisen tapaamisissa olivat alueen iäkkäät asukkaat ja muut iäkkäiden palveluiden kehittämisestä kiinnostuneet. Tapaamisissa on ollut mukana ikääntyneiden palvelujen toimijoita kertomassa ajankohtaisista asioista Lapin hyvinvointialueella. Osallistujat kommentoivat kehitteillä olevia kokonaisuuksia ja asioista on käyty yhteistä keskustelua. Yhteistyötä edistivät kohtaaminen asukkaan lähiympäristössä, kuten kylätaloilla. Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelujen johtaja, ikääntyneiden palvelujen vastuuyksikköjohtajat sekä kotiin annettavien palvelujen palvelupäälliköt ovat olleet merkittävässä asemassa yhteistyössä.
Kotiin annettavissa palveluissa työskentelevää henkilöstöä on kuultu kotihoidon ja asiakas- ja palveluohjauksen yhteisverkostoissa sekä palvelualuekohtaisissa tapaamisissa kotihoidon sähköisen käsikirjan kokoamisen yhteydessä. Kotihoidon työntekijöille toteutettiin kesällä 2023 sähköinen Webropol-kysely, johon saatiin 252 vastausta. Kyselyn ja tapaamisien myötä kotihoidon työstä on muodostunut kokonaiskuva, jonka perusteella kehittämistyö on suuntautunut. Kehittämistyössä on hyödynnetty Ikäystävällinen Lappi -hankkeen sisäistä erityisosaamista sekä yhteistyötä muiden ikääntyneiden palveluja kehittävien hankkeiden kanssa. Yhteistyötä on tehty mm. Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeen ja VASA 2-hankkeen kanssa.
Kehittämistyön tueksi peilattiin aihetta ja kohderyhmää käsittelevää tutkimustietoa. Näyttöön perustuvan toiminnan tarkoituksena on lisätä sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta ja laatua sekä varmistaa asiakkaan oikeus mahdollisimman hyvään ja turvalliseen hoitoon. Eettisestäkin näkökulmasta on tärkeää, että hoito perustuu parhaaseen mahdolliseen tutkittuun tietoon. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023.)
Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi:
- Sosiaali- ja terveysministeriö 2020. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:29. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023: Tavoitteena ikäystävällinen Suomi. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5457-1.
Omaisten ja läheisten huomioiminen muistisairaan hoidossa:
- Mahdollista omaisten ja läheisten osallistuminen muistisairaan arkeen myös ympärivuorokautisessa hoidossa, sillä päivittäistoimintojen harjoittelu muistisairas-omainen parina ilmeisesti tukee muistisairaan päivittäistoiminnoista suoriutumista PRINT_2020_Hoitosuositus_Muistinsairaan_tukeminen_2020.pdf (hotus.fi)
Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta:
- Hoitosuosituksen tarkoituksena on koota olemassa oleva laadukas näyttö iäkkään henkilön turvalliseen sairaalasta kotiutumiseen liittyen. Tavoitteena on suosituslauseiden avulla kehittää yhtenäisiä toimintatapoja iäkkäiden kotiutumisen tukemiseksi sekä ennakoimattomien uusintakäyntien vähentämiseksi. netti-hoitosuositus-iaekkaeaen-kotiutuminen.pdf (hotus.fi)
Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2022. Näyttöön perustuvat tuki- ja hoitomenetelmät. Osoitteessa https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyspalvelut/terapeuttiset-menetelmat-ja-terapiapalvelut/nayttoon-perustuvat-tuki-ja-hoitomenetelmat. Viitattu 17.10.2023.