Yhdenvertainen peruselintoimintojen arviointi kotihoidossa ja kotisairaalassa
Akuuttitilanteiden toimintamallin jalkauttamiseksi kotihoidon ja -sairaalan henkilöstön osaamista vahvistettiin kouluttamalla peruselintoimintojen häiriöiden tunnistamista, systemaattisesta arvioinnista ja yhteisen raportointimenetelmän käytöstä.
Kainuun hyvinvointialueeseen kuuluu kahdeksan kuntaa, joista yhden sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa yksityinen palveluntuottaja. Hyvinvointialueella julkisissa ikäihmisten palveluissa työskentelee kotihoidossa 385 työntekijää, akuuttikotisairaalassa ja tilannekeskuksessa 32 työntekijää, joista kotisairaalan työntekijöitä 15.
Suomessa ennustetaan vuonna 2040 neljäsosan väestöstä olevan yli 65-vuotiaita. Kainuu on maan nopeimmin ikääntyvä alue ja yli 65-vuotiaiden osuus on kolmanneksi suurin. Väestörakenteen muutos aiheuttaa painetta ikäihmisten palveluiden kasvuun. Kainuussa 75 vuotta täyttäneistä noin 92 % asuu kotona ja heistä noin 20 % saa säännöllisesti ikäihmisten palveluita.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyys ja saatavuus on heikentynyt. Ensihoidon tehtävien määrä on viime vuodet ollut kasvussa, suurinta kasvun on ollut kiireettömien tehtävien osalta. Päivystyksien uutisoidaan olevan toistuvasti ruuhkautuneita. Hoidon onnistumisen kannalta on olennaista, että ikääntynyt asiakas saa hoitoa osaavalta ja tarkoituksenmukaisimmalta ammattilaiselta, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa.
Koulutuksella vahvistetaan kotiin vietävien palveluiden hoitohenkilökunnan osaamista. Koulutuksen tavoitteena on, että hoitohenkilöstö osaa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen systemaattisesti ja tasalaatuisesti. Akuuttipalveluiden tilannekeskus on uusi konsultaatioväylä kiireettömiin tilanteisiin Kainuussa. Näin resurssit saadaan kohdennettua oikein ja asiakas saa oikean avun, oikeaan aikaan, tarkoituksenmukaisimman ammattilaisen taholta. Ammattilaisen konsultaatiopolku on luotu Akuuttitilanteiden toimintamalli ja tilannekeskus Kainuussa -toimintamallissa ja sitä on edelleen kehitetty tämän toimintamallin aikana.
Kainuun hyvinvointialueen toimintaa ohjaavat arvot vastuullisuus, avoimuus, luotettavuus ja oikeudenmukaisuus. Hyvinvointi alueen strategiaan kuuluu rohkea uudistaminen ja jatkuva parantaminen, henkilökunnan osaamista tuetaan ja pyritään kehittämään jatkuvasti. Osaamista kehittämällä voidaan myös lisätä työhyvinvointia.
Koulutuksessa käydään ABCD-, NEWS- ja ISBAR toimintamallit. Hyvinvointialueen keskussairaalassa useassa yksikössä ja ensihoidossa on käytössä nämä toimintamallit. Kouluttamalla samojen toimintamallien käyttöönotto sairaalan ulkopuolella, voidaan yhtenäistää kieltä ja käytänteitä koko hyvinvointialueella sekä parantaa asiakas- /potilasturvallisuutta. Koulutuksella vahvistetaan ikäihmisten palveluissa työskenteleviä hoitotyön ammattilaisten valmiuksia tunnistaa kiireellistä hoitoa tarvitsevat asiakkaat. Koulutuksen avulla hoitotyön ammattilaiset saavat myös tukea itsenäiseen päätöksentekoon.
Koulutuksessa on jalkautettu akuuttitilanteiden toimintamallia ja siihen sisältyvää ammattilaisten konsultaatio toimintamallia.
Toimintamallilla tavoitellaan muutosta koulutuksen kohderyhmän toiminnassa ja tietoisuutta tilannekeskuksen toiminnasta. Koulutettavien odotetaan ottavan eri toimintamallit käyttöön osaksi normaalia käytäntöä, jotta toimintatavat hyvinvointialueella yhtenäistyvät. Toimintamallilla tavoitellaan yhdenvertaisuuden vahvistumista palveluissa.
Kouluttamalla peruselintoimintojen häiriöiden tunnistamiseen ja luomalla toimintaohje NEWS-pisteiden käyttöön sairaalan ulkopuolella, pyritään tunnistamaan ne potilaat, jotka tarvitsevat päivystyksellistä hoitoa sekä ne, jotka hoitosuunnitelman mukaisesti pyritään hoitamaan kotona.
Toimintamallin avulla tavoitellaan asiakkaalle riittävää, asianmukaista, oikea-aikaista ja tarvittavaa hoitoa sekä tarpeettomien sairaala ja terveyskeskus siirtojen vähentymistä.
Toteutuneet koulutukset
Koulutettujen määrä
Ammattilaisten konsultaatioiden määrät tilannekeskukseen
Työntekijöiden kokemus työkalujen käyttöönotosta
Toimintamalli koulutetaan kaikille työntekijöille lähikoulutuksena. Koulutuksessa käydään akuuttitilanteiden toimintamalli ja Akuuttipalveluiden tilannekeskuksen keskeiset tehtävät. Akuuttipalveluiden tilannekeskus toimii myös ammattilaisten konsultaatiokanavana ja sen vuoksi on tärkeää kouluttaa yhtenäisten toimintatapojen ja -mallien käyttöönottoa. Koulutus sisältää harjoitustehtäviä, joissa kaikkien työkalujen käyttöä harjoitellaan. Koulutuksen jälkeen arvioidaan kyselyllä, kuinka toimintamalli on jalkautunut käyttöön ja onko se koettu hyödylliseksi.
Suunnitellaan koulutusten säännöllinen järjestäminen sekä uusien työntekijöiden kouluttaminen. Mietitään myös toimintamallin jalkauttaminen ympärivuorokautisten palveluasumisyksiköiden henkilöstölle.
Koulutuksen kohderyhmänä on kotihoidon ja kotisairaalan työntekijät, heitä on Kainuun hyvinvointialueella on noin 400. Ikäihmisten kotihoito on harkinnanvaraista, asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin perustuvaa kotona tapahtuvaa henkilökohtaista hoivaa ja huolenpitoa sekä terveyden- ja sairaanhoitoa. Kotisairaala tarjoaa akuuttia, sairaalatasoista hoitoa maakunnallisesti kotona tai kotia vastaavassa ympäristössä.
Koulutuksen sisältö on esitelty ikäihmisten kotihoidon ja akuutti kotisairaalan esihenkilöille ennen koulutusten aloittamista ja huomioitu heidän tarpeensa koulutuksen suunnittelussa.
Akuuttitilanteiden toimintamalli ja tilannekeskus Kainuussa
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Hoidon tarpeen arviointi kotihoidossa ja ikääntyneiden asumispalveluissa toimintamallia
Koulutus sisältöä suunnitellessa havaittiin, että NEWS-toimintaohje ei sovellu sellaisenaan sairaalan ulkopuoliseen käyttöön. Britannian sisätautilääkärien työryhmän kehittämästä NEWS-toimintaohjeesta lähdettiin luomaan sairaalan ulkopuolelle sopivaa toimintaohjetta. Toimintaohjeen suunnittelussa hyödynnettiin Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Hoidon tarpeen arviointi kotihoidossa ja ikääntyneiden asumispalveluissa toimintamallissa esiintyvää NEWS-toimintaohjetta. Tässä toimintamallissa luotu NEWS-toimintaohje on hyväksytty käyttöönotettavaksi akuuttihoidon ja pelastuspalveluiden toimialuejohtajalla ja toimintaohjeen käyttö ohjeistetaan koulutuksessa.
Koulutukset järjestettiin elo-lokakuun aikana 2023, koulutuskertoja oli yhteensä 38. Yhteen koulutus kertaan max. osallistuja määrä oli 15. Koulutuksiin osallistui 306 kotihoidon ja 12 kotisairaalan työntekijää.
Koulutuksen tavoitteena on, että osallistuja
- osaa suorittaa perusselintoimintojen systemaattisen arvioinnin ABCD-toimintamallin mukaisesti
- osaa käyttää NEWS-pisteytystä ja arvioida jatkohoidon tarpeen toimintaohjeen mukaisesti
- osaa raportoida ISBAR-raportointimenetelmän mukaisesti
Koulutuksen tavoitteena oli akuuttitilanteiden toimintamallin jalkauttaminen